Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός, αλλά σημαντικός αδένας που βρίσκεται στο κατώτερο μέρος του λαιμού. Έχει σχήμα και μέγεθος όσο μιας μέτριας πεταλούδας. Παράγει δύο ορμόνες την Τ4 και την Τ3 που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ανθρώπινου σώματος.
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι πολλές. Πιο συνηθισμένες ειναι οι φλεγμονές (θυρεοειδίτιδες), η υπολειτουργία (υποθυρεοειδισμός), η υπερλειτουργία (υπερθυρεοειδισμός), ενώ σπανιότερες είναι οι κακοήθειες (καρκίνος του θυρεοειδούς).
Οι θυρεοειδίτιδες στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν έχουν συμπτώματα, ο θυροειδής συνήθως οδηγείται σε καταστροφή λειτουργική και μορφολογική.
Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς εκδηλώνεται αργά και έχει συμπτώματα: κούραση, πρήξιμο (συνήθως στο πρόσωπο, την κοιλιά και τα άκρα) αναιμία, τριχόπτωση, υπνηλία και πολλά άλλα. Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή (θυροξίνη) και η συμπτωματολογία υποχωρεί πλήρως.
Ο υπερθυρεοειδισμός (υπερλειτουργία) εκδηλώνεται ξαφνικά, συνήθως με ταχυκαρδία, αίσθημα ζέστης, αϋπνία, εφίδρωση, ελάττωση του σωματικού βάρους, ορισμένες φορές με πρήξιμο των βλεφάρων και πέταγμα των ματιών προς τα έξω. Θεραπεύεται και αυτός με φαρμακευτική αγωγή, ορισμένες φορές όμως υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην αντιμετώπισή του.
Τέλος ο καρκίνος του θυρεοειδούς που δεν είναι συχνός, αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση και χορήγηση ραδιενεργού Ιωδίου και έχει καλή εξέλιξη και διάγνωση.
Από τον Γεώργιο Μισιχρόνη
Ενδoκρινολόγο – Διαβητολόγο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]