Θέματα υγείας: Βασικές γνώσεις για τη λειτουργία της καρδιάς

heart_gettyΑπό τον καρδιολόγο κ. Βασίλη Νομικό

Η καρδιά είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος μυς στο σώμα μας. Βρίσκεται περίπου στο κέντρο του στήθους, και ελαφρώς αριστερά, έχοντας το μέγεθος περίπου της γροθιάς μας. Κτυπώντας με ένα μέσο όρο 75 σφ/λεπτό, υπερβαίνει τις 100.000 συσπάσεις την ημέρα.

Δουλειά της είναι να μεταφέρει σε όλο το σώμα το απαραίτητο αίμα εμπλουτισμένο με οξυγόνο καθώς και τα θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την λειτουργία του οργανισμού. Η καρδιά αποτελείται από τέσσερις κοιλότητες, δυο πιο μικρές, που ονομάζονται κόλποι και δύο πιο μεγάλες που ονομάζονται κοιλίες. Οι δύο κόλποι δέχονται αίμα και οι δύο κοιλίες το εξωθούν από την καρδιά. Με μία νοητή γραμμή μπορούμε να διαιρέσουμε την καρδιά σε αριστερό και σε δεξιό τμήμα. Το δεξί μέρος δέχεται αρχικά το αίμα που επιστρέφει από το σώμα, χωρίς οξυγόνο πλέον, και περνώντας πρώτα από τον δεξιό κόλπο και μετά από την δεξιά κοιλία, ωθείται προς τους πνεύμονες όπου εμπλουτίζεται με οξυγόνο. Κατόπιν επιστρέφει και πάλι στην καρδιά μέσω του αριστερού κόλπου και τέλος πηγαίνει στην αριστερή κοιλία, που είναι και το δυνατότερο τμήμα της καρδιάς, που με δύναμη το στέλνει πάλι σε όλο το σώμα.

Για να εκτελέσει αυτές τις λειτουργίες η καρδιά μας, πρέπει να τραφεί και η ίδια. Αυτό γίνεται με ένα δίκτυο αρτηριών, ένα είδος υδραυλικού δικτύου, που υπάρχουν προς το εξωτερικό τμήμα του τοιχώματός της και επειδή μοιάζουν με ένα στεφάνι που την περιβάλλει, ονομάζονται στεφανιαίες, η δε διαδικασία φθοράς τους με την δημιουργία στενώσεων, λέγεται στεφανιαία νόσος. Οι αρτηρίες αυτές τρέφονται στην φάση χαλάρωσης της καρδιάς γι’ αυτό και η αυξημένη διαστολική (μικρή) πίεση, τις φθείρει.

Η σύσπαση της καρδιάς οφείλεται σε μια μικρή εκκένωση ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο παράγεται από μία μικρή ομάδα κυττάρων, τον φυσικό μας βηματοδότη, που ονομάζεται φλεβόκομβος. Η ρυθμική αυτή μικρή εκκένωση ρεύματος, απλώνεται στα τοιχώματα της καρδιάς, δια μέσου ενός συστήματος «καλωδίων», του ηλεκτρικού δηλαδή συστήματος της καρδιάς. Βλάβες αυτού του ηλεκτρικού δικτύου, από την αρχική εκκένωση έως και όλο το δίκτυο εξάπλωσής του, δημιουργεί διαφόρων τύπων αρρυθμίες καθώς και προβλήματα που αντιμετωπίζονται με τοποθέτηση βηματοδοτών ή και διάφορες άλλες σύγχρονες μεθόδους, όπως το ablation.

Οι τέσσερις κοιλότητες που προαναφέραμε, χωρίζονται μεταξύ τους και με το υπόλοιπο σώμα, με την ύπαρξη  τεσσάρων βαλβίδων. Οι βαλβίδες αυτές, κάποιες φορές, καταστρέφονται από διάφορες αιτίες και μπορεί να φθάσουμε έως και αντικατάστασή τους.

leitourgia_kardias

Τα βασικά προβλήματα της καρδιάς, εκτός από κατασκευαστικά προβλήματα, από την γέννηση, οφείλονται στην σύγχρονη εποχή, κυρίως σε φθορά των αγγείων που την τρέφουν, την λεγόμενη όπως είπαμε στεφανιαία νόσο, που όταν φθάσει σε πλήρη απόφραξη του αγγείου, προκαλείται το έμφραγμα. Έτσι το τοίχωμα της καρδιάς δεν μπορεί πλέον να εκτελέσει τη δουλειά του, να στέλνει με αρκετή δύναμη το αίμα σε όλο το σώμα και φτάνουμε στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρέπει λοιπόν την καρδιά μας να την προστατεύουμε, φροντίζοντάς την, μη καπνίζοντας και διατηρώντας σε φυσιολογικά όρια την αρτηριακή μας πίεση, το σάκχαρο και την χοληστερόλη μας. Να προσπαθήσουμε να έχουμε καλό σωματικό βάρος, να ασκούμαστε ελαφρά, πχ περπατώντας αρκετά και ανάλογα με το ατομικό ιστορικό μας, να εξεταζόμαστε από τον καρδιολόγο μας όταν μας συστήνεται. Μην ξεχνάμε πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σε πολύ μεγάλο βαθμό προλαμβάνονται και ανιχνεύονται πριν κάνουν μεγάλες ζημιές.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη