H διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μείζον θέμα για τη Σαντορίνη εδώ και πολλά χρόνια. Όπως είναι γνωστό, ο υφιστάμενος ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) που λειτουργεί στη θέση “Αλωνάκι” στην καλντέρα της Σαντορίνης, στα παλιά ορυχεία έξω από τα Φηρά, πρέπει άμεσα να απαλλοτριωθεί, να κλείσει και να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.
Ο Δήμος Θήρας έχει επιλέξει πλέον την κατασκευή και λειτουργία, με διαδικασία ΣΔΙΤ, μονάδας ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, χωρίς όμως να έχει επιλεγεί ακόμα ο χώρος εγκατάστασής της. Για το χρονικό διάστημα μέχρι τη λειτουργία μονάδας ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, θα υπάρξει η λεγόμενη ενδιάμεση λύση (μεταβατική περίοδος επεξεργασίας απορριμμάτων).
Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) πρόσφατα ενημερώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από τον Δήμο Θήρας για το πώς εξελίσσεται το όλο εγχείρημα και σε συνέχεια της ενημέρωσης, η ΕΛΛΕΤ Θήρας, με ανακοίνωσή της, διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις σε σχέση με τις διαδικασίες που έχει δρομολογήσει η παρούσα Δημοτική Αρχή για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων μακροπρόθεσμα, αλλά και την ενδιάμεση λύση απόθεσης και δεματοποίησής τους βραχυπρόθεσμα.
Ειδικότερα, η ΕΛΛΕΤ Θήρας σημειώνει τα παρακάτω:
Συμφωνεί να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό η απαλλοτρίωση και η αποκατάσταση του υπάρχοντος ΧΑΔΑ. Ως προς την τοποθεσία που έχει επιλεγεί από τη Δημοτική Αρχή για την ενδιάμεση λύση (μελέτη που χρηματοδότησε το Ίδρυμα Λ.&Ε. Νομικού), η ΕΛΛΕΤ την κρίνει ακατάλληλη, καθώς βρίσκεται σε κοινή θέα, απέναντι από μεγάλο σούπερ μάρκετ, ανάμεσα σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία και κυρίως στην προστατευόμενη αδόμητη Ζώνη Ι της καλντέρας. Επίσης βρίσκεται πάνω στον κεντρικό άξονα του νησιού, σημείο εισόδου της πόλης των Φηρών για όλους τους προερχόμενους από το λιμάνι επισκέπτες και τόπος περιπάτου όλο το χρόνο με θέα το ηφαίστειο και την καλντέρα.
Αντιπροτείνει δε παλιότερη ειδική μελέτη χωροθέτησης για τον ΟΕΔΑ που υποδεικνύει στον ίδιο χώρο να εγκατασταθεί και η ενδιάμεση λύση διαχείρισης απορριμμάτων (σ.σ. τη μελέτη που πρόκρινε τη θέση των ορυχείων Μεταξά στο Μεγαλοχώρι). Η μελέτη έχει παραληφθεί επίσημα και θα μπορούσε να υλοποιηθεί άμεσα εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση από τη Δημοτική Αρχή, σημειώνει η ΕΛΛΕΤ, διερωτώμενη παράλληλα για ποιο λόγο χωροθετείται για ενδιάμεση λύση ένας εμφανώς ακατάλληλος χώρος, ενώ υπάρχει εγκεκριμένη θέση που μπορεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.
Θεωρεί επίσης βέβαιο ότι θα προκύψουν ενστάσεις σε οποιαδήποτε πιθανή νέα θέση χωροθέτησης ΟΕΔΑ προταθεί μελλοντικά, θυμίζοντας ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωροθέτησης χρειάστηκαν 10 χρόνια για να τελεσιδικήσουν δικαστικές προσφυγές. “Με αυτά τα δεδομένα πόσο χρόνο θα χρειαστεί η ιδιωτική εταιρεία για να βρει κατάλληλη τοποθεσία στην οποία θα καταφέρει να χωροθετήσει την ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων;”, προσθέτει η ΕΛΛΕΤ.