Τι αλλάζει κατά τον έλεγχο στα αεροδρόμια της ΕΕ από 1/9

Θα εφαρμόζεται το όριο των 100 ml για τη μεταφορά υγρών ακόμα και στα αεροδρόμια με σαρωτές νέας γενιάς C3 - Καμία αλλαγή για τα αεροδρόμια με τους συμβατικούς σαρωτές

Αλλαγές στον Κανονισμό της ΕΕ για την Ασφάλεια των Αερομεταφορών επιβάλλει η Κομισιόν από την 1η Σεπτεμβρίου, απαγορεύοντας τη χρήση των σαρωτών νέας γενιάς σε αεροδρόμια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών-ΕΖΕΣ (Ελβετία, Iσλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν).

Οι αλλαγές επικεντρώνονται στους τελευταίας τεχνολογίας σαρωτές C3 που μπορούν να ελέγχουν τις χειραποσκευές για τυχόν εκρηκτικά χωρίς να απαιτείται να βγαίνουν έξω οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα καλλυντικά, και χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των 100 ml για τη μεταφορά υγρών, όπως ισχύει για τα αεροδρόμια με τους συμβατικούς σαρωτές. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της Κομισιόν, από την Κυριακή 1/9 θα εφαρμόζεται παντού το ανώτατο όριο των 100 ml σε ατομικά δοχεία υγρών, εξαλείφοντας στην ουσία τη διευκόλυνση και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση που απολάμβαναν οι επιβάτες στα αεροδρόμια με σαρωτές C3.

Η Κομισιόν οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση μετά από τεχνική έκθεση που συμπεραίνει ότι το λογισμικό των νέων σκάνερ δεν μπορεί να εγγυηθεί την αξιοπιστία του για δοχεία με περιεχόμενο υγρών άνω των 330 ml. Η αλλαγή του κανονισμού χαρακτηρίζεται ως “προσωρινή”, χωρίς πάντως να έχει γίνει σαφές πόσο θα διαρκέσει.

Διαφήμιση

Η απόφαση της Κομισιόν προκάλεσε την αντίδραση του Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI), καθώς πλήττει από οικονομικής και λειτουργικής άποψης τα αεροδρόμια που έχουν ήδη επενδύσει σε σαρωτές C3, με κόστος αγοράς 8 φορές μεγαλύτερο από τα συμβατικά μηχανήματα ελέγχου με ακτίνες Χ και κόστος συντήρησης 4 φορές υψηλότερο. Σύμφωνα με τον ACI, μέχρι σήμερα σαρωτές C3 λειτουργούν σε περιορισμένο αριθμό χωρών, όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Σουηδία. Ωστόσο έχουν δρομολογηθεί παραγγελίες και για αεροδρόμια άλλων χωρών.

“Η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη, βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για τα αεροδρόμια της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, όλα θα συμμορφωθούν πλήρως με τον νέο κανονισμό”, δήλωσε ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής του ACI. “Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τα αεροδρόμια που υιοθέτησαν από νωρίς τη νέα αυτή τεχνολογία υφίστανται βαρύτατες κυρώσεις τόσο σε λειτουργικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Είχαν λάβει την απόφαση να επενδύσουν και να εγκαταστήσουν σαρωτές C3 καλόπιστα, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι η ΕΕ είχε δώσει το πράσινο φως για τον εξοπλισμό αυτό χωρίς κανένα περιορισμό. Η απόφαση να επιβληθούν εκ των υστέρων σημαντικοί περιορισμοί στη χρήση τους αμφισβητεί την εμπιστοσύνη που μπορεί να έχει ο κλάδος στο υπάρχον σύστημα πιστοποίησης της ΕΕ για τον εξοπλισμό αεροπορικής ασφάλειας”, πρόσθεσε.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη