15.4 C
Santorini
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Θέματα υγείας: Τι είναι ο βηματοδότης

Share

vimatodotisΑπό τον καρδιολόγο Βασίλη Νομικό

Διαφήμιση

Η καρδιά μας χτυπάει με ένα αριθμό παλμών το λεπτό, που καθορίζεται από μία ομάδα καρδιακών κυττάρων που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της καρδιάς μας και αποτελεί τον φυσικό μας βηματοδότη. Ο αριθμός αυτός των παλμών είναι ελαφρά διαφορετικός από άνθρωπο σε άνθρωπο και κυμαίνεται. Σε πλήρη ηρεμία είναι συνήθως 60 – 70 / λεπτό, αλλά σε κάποιους μπορεί να είναι και 50 / λεπτό, χωρίς υποχρεωτικά να είναι αθλητές. Στον ύπνο μάλιστα συχνά φθάνει τους 40 ή και χαμηλότερα, χωρίς αυτό να είναι παθολογικό.  Προς τα άνω, ο αριθμός των παλμών εύκολα φθάνει ψηλά, είτε λόγω συναισθηματικών ερεθισμάτων ή από κόπωση.

Για να έχετε μία ένδειξη του πόσο ψηλά μπορεί να ανέβουν οι παλμοί μας, σε περίπτωση δοκιμασίας κοπώσεως σε άτομο 30 ετών φθάνουμε τους 180 με 190 σφ/λεπτό ενώ σε ηλικία 60 ετών, τους 150 με 160 / λεπτό. Όλη αυτή η διαδικασία διαχειρίζεται στην καρδιά από ένα ειδος δικτύου «καλωδίων», όπως η παροχή του αίματος γίνεται από ένα δίκτυο «σωληνώσεων» (τις στεφανιαίες αρτηρίες).

Υπάρχουν κάποιες παθολογικές καταστάσεις, στις οποίες ο φυσικός μας βηματοδότης δεν λειτουργεί σωστά, ή λειτουργεί σωστά αλλά δεν μπορεί να εξαπλωθεί το ερέθισμά του στην καρδιά. Τότε πρέπει να τοποθετήσουμε έναν τεχνητό βηματοδότη, που θα αναλάβει να παράγει αυτό το ερέθισμα στην θέση του δικού μας ή να μεταφέρει στην καρδιά το δικό μας ερέθισμα. Τις περισσότερες φορές, διενεργείται μια εξέταση που ονομάζεται ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος και γίνεται σε Νοσοκομείο, η οποία αποκαλύπτει τις δυσλειτουργίες αυτές του «ηλεκτρικού» συστήματος της καρδιάς.

Οι σύγχρονοι βηματοδότες είναι πολύ εξελιγμένοι, μικρού μεγέθους, με μπαταρίες μεγάλης διάρκειας και μπορούν σε κάποιο βαθμό να μιμούνται τον φυσικό βηματοδότη, πχ να αυξάνουν τον αριθμό των παλμών μας όταν τρέχουμε. Το ποιος τύπος βηματοδότη είναι κατάλληλος για την ηλικία μας και την δραστηριότητά μας, είναι δουλειά του ειδικού ιατρού και όχι δική μας. Δεν είναι δηλαδή ένας βηματοδότης με πολλές δυνατότητες και αυξομείωση της συχνότητάς του, απαραίτητος για όλους μας.

Βηματοδότης μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε παιδιά. Η χρήση του δεν περιορίζει συνήθως μία φυσιολογική ζωή. Υπάρχουν άνθρωποι με βηματοδότη που κάνουν και έντονη άθληση. Η τοποθέτησή του δεν είναι συνήθως δύσκολη. Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγη ώρα, ο ασθενής είναι ξύπνιος και χρησιμοποιείται μόνο τοπική νάρκωση. Μία μικρή τομή, λίγων εκατοστών, κοντά στον δεξιό ή αριστερό ώμο, χρησιμεύει για την δημιουργία μίας μικρής θήκης κάτω από το δέρμα, όπου τοποθετείται ο βηματοδότης.

Μετά, ένα ή δύο λεπτά ηλεκτρόδια, εισάγονται από μία φλέβα, μέσα στην καρδιά, και μεταφέρουν το ηλεκτρικό ερέθισμα που παράγει ο βηματοδότης. Τα καλώδια αυτά, μερικές ημέρες μετά, είναι σταθερά στερεωμένα στο εσωτερικό της καρδιάς. Μία συνήθως ημέρα μετά την τοποθέτησή του, ο  ασθενής παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο και σύντομα επανέρχεται στην καθημερινότητά του.

Σε επόμενο αρθρο θα δούμε αν και με ποιο τρόπο η τοποθέτηση του βηματοδότη επηρεάζει την ζωή μας…

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη