Θέματα υγείας: Τι κάνουμε σε περίπτωση ρινορραγίας;

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Με αφορμή ένα πρόσφατο επεισόδιο με ρινορραγία, σε μια αθλητική εκδήλωση στο νησί και την παρότρυνση να γύρει το κεφάλι του ο τραυματίας προς τα πίσω, σκέφτηκα να μιλήσουμε λίγο για αυτό το συνήθως απλό συμβάν, τις αιτίες του και την αντιμετώπισή του.

Κατ’ αρχάς η μύτη μας μπορεί να ματώσει από παιδική ηλικία και έως το βαθύ γήρας και περίπου το 10-12% των ανθρώπων θα το αντιμετωπίσει έστω και μια φορά στην ζωή τους. Εκτός από την περίπτωση του τραυματισμού από ένα χτύπημα, έχουμε τις αυτόματες ρινορραγίες, όπως και αυτές που οφείλονται σε παθήσεις.

Τα πιο συχνά αίτια είναι φλεγμονές μύτης, ρήξη αγγείων, κακώσεις, ξένα σώματα, ρινικοί πολύποδες κά. Πολλοί εξωγενείς παράγοντες όπως έλλειψη υγρασίας, μετάβαση από χαμηλή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, σκάλισμα της μύτης, ακόμα και ισχυρό φύσημα της μύτης μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια ρινορραγία.

[adning id="140783"]


Εδώ να τονίσουμε πως η μεγάλη αύξηση της πιέσεως ΔΕΝ προκαλεί ρινορραγία, όπως οι περισσότεροι νομίζουν. Απλώς αν ένας υπερτασικός δει αίμα να ρέει από την μύτη του, ανεβάζει πίεση λόγω της ανησυχίας του, άρα η υψηλή πίεση είναι αποτέλεσμα και όχι αίτιο της ρινορραγίας.

Επίσης η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, για διάφορες παθήσεις, μπορεί να διευκολύνει την εκδήλωση μια ρινορραγίας. Εάν όμως η ρινορραγία επαναλαμβάνεται συχνά, δεν υπάρχει κάποιο εμφανές αίτιο και το σταμάτημα δεν είναι εύκολο, τότε μπορεί να πρέπει να ψάξουμε για κάποιες πιθανές σοβαρές παθήσεις.

Η αντίδρασή μας πρέπει κατ’ αρχήν να είναι ήρεμη και ψύχραιμη, γιατί όπως είπαμε πολύ σπάνια είναι κάτι σοβαρό. Ένα ήπιο φύσημα της μύτης αρχικά θα βοηθούσε στο να καθαρίσει η ρινική κοιλότητα. Κατόπιν πιέζουμε εξωτερικά τα πτερύγια της μύτης προς την βάση τους για 10-15 λεπτά συνεχώς, κρατώντας τον ασθενή σε καθιστή θέση με κλίση του σώματος προς τα εμπρός (και όχι με το κεφάλι προς τα πίσω, όπως συνήθως κάνουμε). Αυτή η απλή κίνηση συνήθως είναι αρκετή για το σταμάτημα μια ρινορραγίας. Χρήση κάποιου ψυχρού επιθέματος συχνά βοηθά στο σταμάτημα της αιμορραγίας, δεν είναι όμως απαραίτητο. Σπάνια είναι ανάγκη να πάμε σε νοσοκομείο ή σε ειδικό για να κάνει τον λεγόμενο επιπωματισμό.

Συνεπώς, ψυχραιμία και απλές κινήσεις είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη