Τι προβλέπει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό για Σαντορίνη και άλλες “περιοχές ελέγχου”

Σε πέντε κατηγορίες ταξινομεί τον ελλαδικό χώρο το υπό διαβούλευση νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, ανάλογα με την τρέχουσα τουριστική ανάπτυξη κάθε περιοχής, βάσει της σχέσης τουριστικών κλινών προς τον μόνιμο πληθυσμό.

(Α) Περιοχές ελέγχου
(Β) Αναπτυγμένες περιοχές
(Γ) Αναπτυσσόμενες περιοχές
(Δ) Περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης
(E) Μη αναπτυγμένες περιοχές

Η κατανομή των περιοχών στο Ν. Αιγαίο στις πέντε κατηγορίες. Με κόκκινο χρώμα οι περιοχές ελέγχου, με μπλε οι αναπτυγμένες, με γαλάζιο οι αναπτυσσόμενες, με πράσινο οι περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης και με άσπρο οι μη αναπτυγμένες περιοχές

Μεταξύ των 18 συνολικά κορεσμένων περιοχών της χώρας, που χαρακτηρίζονται ως “περιοχές ελέγχου” βρίσκεται και η Σαντορίνη, όπως και η Μύκονος, η δημοτική ενότητα Ερμούπολης στη Σύρο και η δημοτική ενότητα Τήνου, στα νότια του νησιού. Οι ανεπτυγμένες περιοχές είναι 84, οι αναπτυσσόμενες 139, οι περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης 265 και οι μη ανεπτυγμένες 528.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Οι κατευθύνσεις και ρυθμίσεις για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος, όπως προσδιορίζονται για τις “περιοχές ελέγχου”, είναι οι παρακάτω:

Κατευθύνσεις:
1. Παροχή κινήτρων για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων (κύριων ή/και μη κύριων) με αναβάθμιση αυτών (4 ή 5 αστέρων/κλειδιών), συμπληρώσεις στα κύρια τουριστικά καταλύματα με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, δυνατότητα συνδυαστικής λειτουργίας με ειδικές μορφές τουρισμού και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής.
2. Μερική ή ολική απόσυρση μη αξιόλογων, απαξιωμένων ή εγκαταλελειμμένων κτηρίων και εγκαταστάσεων χρήσης τουρισμού, και κατεδάφιση μη αξιόλογων ή μη απαραίτητων ή εγκαταλελειμμένων κτηρίων που προσβάλλουν το τοπίο.
3. Αναβάθμιση και μετατροπή υφισταμένων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε ΟΜΑΤ (οργανωμένες μορφές ανάπτυξης τουρισμού).
4. Κάλυψη κατά πολύ υψηλή προτεραιότητα των Δημοτικών Ενοτήτων των περιοχών Α με σχέδια του πρώτου επιπέδου του πολεοδομικού σχεδιασμού.
5. Εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών.
6. Θέσπιση δυνατότητας χαρακτηρισμού, τμημάτων των περιοχών της παρούσας κατηγορίας ως Περιοχών Ενεργητικής Παρέμβασης και Ανάπλασης με προσδιορισμό μέτρων για την αναβάθμιση ή και την ανάπτυξη του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.
7. Εκπόνηση και εφαρμογή Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
8. Ενίσχυση των υποδομών που υποστηρίζουν την οργάνωση των προορισμών (μεταφορικών, ψηφιακών, λοιπών τεχνικών, περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, υγείας).
9. Εκπόνηση μελετών εκτίμησης τουριστικής φέρουσας ικανότητας από τον υποκείμενο σχεδιασμό.
10. Καθορισμός περιορισμών στον αριθμό των “χώρων τουρισμού διαμοιρασμού” και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων, ως ποσοστού των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων.
11. Θέσπιση ειδικού τέλους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, επί των δραστηριοτήτων του τουρισμού (συμπεριλαμβανόμενου του τουρισμού διαμοιρασμού και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων) που αναπτύσσονται στις περιοχές Α, με σκοπό να χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση αναπλάσεων και υποδομών που υποστηρίζουν τον τουρισμό.
12. Μέχρι τον καθορισμό χρήσεων γης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές (παρ. 1, άρθρο 32 του ν.4759/2020), περιορισμός της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων/χρήσεων μη συμβατών με την τουριστική δραστηριότητα (ιδίως βιομηχανικές/βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, κτίρια και γήπεδα αποθήκευσης, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις).

Ρυθμίσεις:
1. Μέχρι τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές (παρ. 1, άρθρο 32 του ν.4759/2020), για την ανέγερση νέων ξενοδοχείων (ν. 4276/2014, αρ.1, παρ.2, περ. α, υποπερ. αα) το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν γηπέδου αυξάνεται σε δεκαέξι (16) στρέμματα. Στις ίδιες περιοχές εντός του δικτύου Φύση 2000 η ανάπτυξη νέων τουριστικών υποδομών επιτρέπεται μόνο μετά τον καθορισμό σχεδίων διαχείρισης.
2. Επιτρεπόμενη κατασκευή νέων καταλυμάτων σε κατηγορίες 4 και 5 αστέρων. Υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής και στην περίπτωση επέκτασης υφιστάμενου καταλύματος.

Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ) τέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, μαζί με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αυτού, από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.

Οι απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία του φακέλου του ΕΧΠ για τον Τουρισμό είναι διαθέσιμα εδώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διατυπώσουν τις απόψεις τους επ’ αυτού μέχρι τις 15/9/2024, μέσω email στις διευθύνσεις της αρμόδιας αρχής (sec.dipa@prv.ypeka.gr) και της αρχής σχεδιασμού (diavoulefsi.exp.tourismos@prv.ypeka.gr), έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη