Οι αποφάσεις της Γενικής συνέλευσης του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη Λέρο 15-16 Ιουνίου 2013, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα με σχετικό Δελτίο Τύπου.
Μεταξύ των θεσμικών ζητημάτων που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν και το θέμα των επόμενων δημοτικών εκλογών όπου κατά πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση ζήτησε να γίνει μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών το Νοέμβριο του 2014, μετά την συμπλήρωση της τετραετίας.
Το σύνολο των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης έχει ως εξής:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
Η μείωση των πόρων της Τ.Α. πάνω από 60% και οι αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί με τον “Καλλικράτη” στους νησιωτικούς δήμους χωρίς αυτές να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους, καθώς και η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού, έχουν οδηγήσει τους νησιωτικούς δήμους σε οικονομική και διοικητική ασφυξία. Με δεδομένη την οικονομική κρίση της χώρας και τις αυξημένες ανάγκες παροχής κοινωνικών υπηρεσιών από τους δήμους προκειμένου να καλύψουν την απουσία των αντίστοιχων κρατικών δομών, απαιτείται η οικονομική ενίσχυση αυτών. Για τους ως άνω λόγους ζητάμε όπως εν όψει της διαμόρφωσης των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ να προβλεφθούν οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και ιδίως για τα μικρά νησιά.
Εν όψει του ειδικού θεματικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ με θέμα την νέα κατανομή των ΚΑΠ, η γενική συνέλευση εξουσιοδοτεί το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ με διευρυμένη σύνθεση με την συμμετοχή του συνόλου των δημάρχων της Περιφέρειας, όπως επεξεργαστεί και διατυπώσει την πρόταση της Περιφέρειας.
2) ΥΓΕΙΑ
Με δεδομένη την τραγική κατάσταση των υποδομών υγείας στο νησιωτικό χώρο λόγω της υποστελέχωσης σε ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό που έχει γίνει πλέον κανόνας, απαιτείται άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη στελέχωση (βάσει των υφισταμένων Ο.Ε.Υ.) των κέντρων υγείας, περιφερειακών ιατρείων και νοσοκομείων του νησιωτικού χώρου, ακόμα και με την παροχή ειδικών κινήτρων. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε το αγαθό της υγείας των πολιτών μας με κάθε τρόπο.
Ζητάμε την ίδρυση περιφερειακού ΕΚΑΒ που θα εδρεύει στο Νότιο Αιγαίο και θα διαθέτει πτητικά και πλωτά μέσα κατάλληλα εξοπλισμένα.
Τονίζουμε την αναγκαιότητα να κατοχυρωθεί θεσμικά η πρωτοβουλία των δήμων, που δρουν συμπληρωματικά στο ΕΚΑΒ και αφορούν τις αεροδιακομιδές.
3) ΠΑΙΔΕΙΑ
Διατρανώνουμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε υποβάθμιση της οργανικότητας των υπαρχουσών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα νησιά.
4) ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ
Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες είναι δημόσιο αγαθό και είναι υποχρέωση της πολιτείας. Είναι το τραίνο και το λεωφορείο του νησιώτη, και οι συνδέσεις, τα δίκτυα, είναι οι θαλάσσιοι εθνικοί περιφερειακοί, τοπικοί δρόμοι των κατοίκων τους. Πρέπει επιτέλους να κατοχυρωθεί νομικά και να προβλεφθεί ξεκάθαρα στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση (μεταφορικό ισοδύναμο). Απαιτούμε τη διατήρηση του καθεστώτος των άγονων γραμμών στα νησιά, με πλοία κατάλληλων και σύγχρονων προδιαγραφών. Παράλληλα ζητάμε να ρυθμιστεί νομοθετικά η υποχρέωση των ακτοπλοϊκών εταιριών να αναρτούν έως τέλος Ιανουαρίου εκάστου έτους, το σύνολο των εγκεκριμένων, βάσει της κειμένης νομοθεσίας, δρομολογίων στο ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης και έκδοσης εισιτηρίων. Εκφρασθείσες απόψεις υψηλόβαθμων παραγόντων της ακτοπλοΐας με τη συμμετοχή των ΟΤΑ στο κόστος λειτουργίας των ιδιωτικών ακτοπλοϊκών εταιριών για τη συνέχιση δρομολογίων αν δεν είναι φαιδρές, είναι τουλάχιστον εκβιαστικές και άρα καταδικαστέες.
5) Τασσόμεθα ενάντιοι σε οποιαδήποτε απόφαση κατάργησης, ή συγχώνευσης δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, όπως επίσης και στην μετατροπή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Ν.Π.Ι.Δ. Ήδη τα νομικά πρόσωπα της Τ.Α. έχουν μειωθεί με την εφαρμογή του προγράμματος “Καλλικράτης” σε ποσοστό 80%.Τα δημοτικά νομικά πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις επιτελούν σήμερα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό έργο μέσω της λειτουργίας κοινωνικών δομών που στηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα ζητάμε να επιτραπεί η δυνατότητα προσλήψεων στα νησιωτικά δημοτικά νομικά πρόσωπα όπως ισχύει και για τους νησιωτικούς δήμους.
– Ζητάμε την επέκταση της εξαίρεσης από το καθεστώς της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των Δήμων, όπως έγινε και για τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για τους ίδιους λόγους, δηλαδή τις ιδιαιτερότητες της “νησιωτικότητας”.
– Ζητάμε την έγκαιρη και κατά προτεραιότητα, έγκριση από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΑΣΕΠ, των προσλήψεων εποχικής απασχόλησης και ανταποδοτικού χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα αυξημένων εποχικών αναγκών σε θέματα καθημερινότητας, και άλλων τουριστικών αναγκών. Δεν μπορεί να επιδιώκουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στα νησιά μας, και να μην μπορούμε να προσλάβουμε ναυαγοσώστες, προσωπικό παραλιών ή καθαριότητας πριν τον Ιούνιο κάθε έτους.
6) ΜΙΚΡΟΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ
– Η γενική συνέλευση διαπιστώνει την τεχνική αδυναμία των μικρών δήμων να ανταποκριθούν στις γραφειοκρατικές απαιτήσεις των πολλαπλών ελεγκτικών μηχανισμών με αποτέλεσμα την πλήρη αδρανοποίηση τους, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη της άμεσης στελέχωσης τους. Καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να δώσουν τη δυνατότητα στους δήμους αυτούς να προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού χωρίς χρονοβόρες παρεμβολές διαδικασιών, αιτιολόγηση από το δήμο, έγκριση και αιτιολόγηση αποκεντρωμένης διοίκησης, διερεύνηση δυνατότητας μετατάξεων και πολλά άλλα, όπως διατυπώνονται στη σχετική εγκύκλιο.
Να γίνει επέκταση των δίμηνων συμβάσεων πρόσληψης εποχικού προσωπικού σε εξάμηνες και η έγκρισή τους να γίνεται έγκαιρα και πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
– Κοινωφελείς επιχειρήσεις μικρών νησιωτικών δήμων είναι δυνατόν, κατ΄ εξαίρεση των ρυθμίσεων του άρθρου 254 παρ. 1 ν. 3463/2006 (Α΄114) να παρέχουν και υπηρεσίες εμπορικού χαρακτήρα, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές εξυπηρετούν αποκλειστικά τις τοπικές ανάγκες του νησιού και δεν αναλαμβάνονται από άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
– Αμιγείς επιχειρήσεις μικρών νησιωτικών δήμων του π.δ. 410/1995, οι οποίες παρέχουν ήδη υπηρεσίες που αναφέρονται στο στοιχείο α΄ και δεν έχουν λυθεί σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 269 ν. 3463/06, οφείλουν να προσαρμόσουν το καταστατικό τους στις διατάξεις των άρθρων 254-258 του νόμου αυτού μέχρι 31/12/2013.
Αιτιολογία: Η ρύθμιση είναι αναγκαία προκειμένου συγκεκριμένη, ζωτική για το δημόσιο συμφέρον δραστηριότητα εμπορικού χαρακτήρα, η οποία δεν αναλαμβάνεται από ιδιώτη, να μπορεί κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ΚΔΚ να ασκείται από κοινωφελή επιχείρηση του δήμου. Παράλληλα, λαμβάνεται πρόνοια, ούτως ώστε αμιγείς επιχειρήσεις του π.δ. 410/95, οι οποίες συνεχίζουν και λειτουργούν υπό το καθεστώς αυτού, να προσαρμόσουν το καταστατικό τους ως κοινωφελείς μέχρι την 31/12/2013.
7) ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Η νησιωτική Τ.Α. τάσσεται κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε ενέργεια της κυβέρνησης η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών των νησιών μας.
Η Τ.Α. έχει κάθε νόμιμο και ηθικό δικαίωμα ευθύνης λειτουργίας των λιμανιών της και μέσω των νομικών της προσώπων στηρίζει τη λειτουργία του συνόλου των μικρών και μεσαίων νησιών. Ζητούμε τη μείωση της γραφειοκρατίας και των ασφυκτικών ελέγχων της κεντρικής διοίκησης με την παράλληλη δυνατότητα πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία τους.
Η Τ.Α. καλείται να εξετάσει τη μέχρι σήμερα λειτουργία των Δ.Λ.Τ. και να προτείνει όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία αυτών.
8) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
– Να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, παρά τις συνεχείς προσπάθειες κάποιων γραφειοκρατών της Αθήνας, που κάθε λίγο και λιγάκι φέρνουν θέμα κατάργησης τους.
– Να διατηρηθεί το επίδομα παραμεθορίων περιοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους, που αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την προτίμηση τους στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες των νησιών μας, αλλά και κίνητρο για την παραμονή κατοίκων σ΄ αυτά.
– Να διατηρηθούν οι φοροαπαλλαγές στα νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους, που αποτελούν αντιστάθμισμα για την μη περαιτέρω ερήμωση τους.
Να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 23 στο 13%
9) ΘΕΣΜΙΚΑ
– Να τροποποιηθεί η διάταξη του άρθρου 236 παρ.2 του “Καλλικράτη”, ώστε οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα τους, μόνο μετά την καταδίκη τους με αμετάκλητη δικαστική απόφαση και όχι με μόνη την παραπομπή τους με αμετάκλητο βούλευμα ή με απ’ ευθείας κλήση.
Να καταργηθούν οι αναχρονιστικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου ώστε τα αδικήματα των αιρετών να προβλέπονται από ένα σύγχρονο νομοθέτημα προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της Τ.Α.
– Να γίνει απλούστευση των διαδικασιών της νομοθεσίας για τα έργα, μελέτες και προμήθειες των ΟΤΑ των δήμων και απλούστευση του θεσμού της αυτεπιστασίας.
– Να γίνει επαναφορά της αντιμισθίας του συνόλου των αντιδημάρχων των νησιωτικών δήμων καθώς και επαναφορά των εξόδων παράστασης των δημοτικών συμβούλων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.
– Οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων να είναι άμεσα εκτελεστές μετά την παρέλευση 30 ημερών από την παραλαβή τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
– Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας για την υπουργική απόφαση εφαρμογής των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011 σε ότι αφορά τους ΟΤΑ από την επόμενη δημοτική περίοδο. Η απόφαση αυτή ευνοεί τους κεντρικούς δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε βάρος των περιφερειακών ΟΤΑ.
– Οι υπάλληλοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που είναι εκλεγμένοι στα περιφερειακά θεσμικά όργανα των ΟΤΑ να καλύπτονται με ειδική άδεια από την υπηρεσία τους, για την συμμετοχή τους στα προαναφερόμενα όργανα.
– Κατά πλειοψηφία της Γ.Σ., να γίνει μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών το Νοέμβριο του 2014, μετά την συμπλήρωση της τετραετίας.
– Να ισχύει η τηλεδιάσκεψη για τις συνεδριάσεις των νησιωτικών Π.Ε.Δ., προκειμένου να μειωθεί το κόστος των συνεδριάσεων λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών μετακίνησης ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]