Το Atlantea επισκέφθηκε την ανασκαφή στη Θηρασιά. Εκεί, ακριβώς δίπλα στο μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, κάθε Αύγουστο από το 2014, οι αρχαιολογικές σκαπάνες “παίρνουν φωτιά” και φέρνουν στο φως έναν πρωτοκυκλαδικό και μεσοκυκλαδικό οικισμό της 3ης και των αρχών της 2ης χιλιετίας π.Χ.
Συναντήσαμε εκεί την αρχαιολόγο και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ίριδα Τζαχίλη, την αρχιτέκτονα και ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, Κλαίρη Παλυβού, τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, Κώστα Σμπόνια που αποτελούν την “ψυχή” της ανασκαφής, καθώς επίσης και τη συνεργάτιδα της ανασκαφής Emeri Farinetti, αρχαιολόγο τοπίου και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Roma Tre.
Μαζί τους ήταν οι άνθρωποι της “πρώτης γραμμής”, που με ιδιαίτερη προσοχή, αγάπη και μεγάλο πάθος ανασκάπτουν τον χώρο και αποκαλύτπυν βήμα-βήμα τον οικισμό. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν είναι όσοι βρίσκονταν την ώρα της επίσκεψής μας στην ανασκαφή – κλικ στα βελάκια για εναλλαγή των φωτογραφιών.
Στον φιλόξενο προαύλιο του Μοναστηριού, μιλήσαμε με τους συντελεστές της ανασκαφής και βιντεοσκοπήσαμε τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα που μας είπαν. Καθώς εκείνη τη μέρα γίνονταν εργασίες καθαρισμού στην εκκλησία του Μοναστηριού και υπήρχε σχετικός θόρυβος, δεν βοήθησε στο να έχουμε πολύ καθαρό ήχο, ιδιαίτερα στο δεύτερο από τα βίντεο που ακολουθούν.
Στο πρώτο βίντεο βλέπουμε και ακούμε την κυρία Ίριδα Τζαχίλη, την κυρία Κλαίρη Παλυβού, τον κύριο Κώστα Σμπόνια και την κυρία Emeri Farinetti.
Στο επόμενο βίντεο ο κύριος Κώστας Σμπόνιας μας μιλάει, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια για την ανασκαφή και παρουσίαζει, σε δύο ομάδες, έξι από τους ανασκαφείς της “πρώτης γραμμής”.
Η επίσκεψη στη Θηρασιά έγινε στις 11 Αυγιούστου 2021.
Τα βίντεο είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση https://atlantea.news/webtv καθώς επίσης και στα κανάλια του Atlantea στο YouTube και στο Vimeo.
Σημείωση σύνταξης:
Η ανασκαφή διεξάγεται υπό την ευθύνη των Κ. Σμπόνια (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Ι. Τζαχίλη (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Μ. Ευσταθίου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων), με τη συνεργασία διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών, του INSTAP και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.