22.5 C
Santorini
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Θέματα υγείας: Το ενδομητρικό σπείραμα ή αλλιώς “σπιράλ”

Share

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Π. Αργυρός*

Δρ. Ιωάννης Π. Αργυρός

Πρόκειται για πλαστικές ράβδους σε σχήμα Τ που περιέχουν χαλκό ή λεβονοργεστρέλη και τοποθετούνται από το γυναικολόγο μέσα στη μήτρα. Το σπιράλ προκαλεί αντίδραση ξένου σώματος μέσα στο ενδομήτριο και έτσι αφ’ ενός εμποδίζει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και αφ’ ετέρου εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Έχουν πολύ υψηλά επίπεδα αντισυλληπτικής προστασίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για άμεση και επείγουσα αντισύλληψη μετά την ερωτική επαφή.

Μειονεκτούν στο ότι δεν προσφέρουν καμία προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους σε γυναίκες με ιστορικό σαλπιγγίτιδας. Το σπιράλ χαλκού μπορεί να τοποθετηθεί στη μήτρα οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου της γυναίκας, προτιμάται όμως η τελευταία ημέρα της περιόδου για πιο εύκολη τοποθέτηση.  Το σπιράλ λεβονοργεστρέλης τοποθετείται την 7η ημέρα του κύκλου.

Πιθανότητα αποτυχίας: 0,8%

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ενδομητρικού σπειράματος;
Το ενδομητρικό σπείραμα είναι πολύ αποτελεσματικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις όπου αντενδείκνυνται τα αντισυλληπτικά δισκία. Η αποτελεσματικότητά του δεν εξαρτάται από παράγοντες όπως η συμμόρφωση της γυναίκας, όπως γίνεται με τα αντισυλληπτικά δισκία. Το σπείραμα δεν αλληλεπιδρά με φάρμακα και ενδείκνυται η χρήση του κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του ενδομητρικού σπειράματος;
Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν πόνο και μικρή αιμόρροια μετά την τοποθέτηση του ενδομητρικού σπειράματος. Τα συμπτώματα αυτά τις περισσότερες περιπτώσεις είναι παροδικά, όμως σε κάποιες γυναίκες ο πόνος είναι αρκετά ενοχλητικός ώστε να οδηγούνται σε αφαίρεση του σπειράματος από το γυναικολόγο.

Ένα επιπλέον μειονέκτημα των σπειραμάτων είναι ότι αυξάνουν την πιθανότητα λοιμώξεων και φλεγμονών των εσωτερικών γεννητικών οργάνων (ενδομητρίτιδες, σαλπιγγίτιδες), ιδιαίτερα σε γυναίκες με προϋπάρχουσες φλεγμονές κόλπου. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα σπειράματα δεν προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, υπαγορεύει ότι θα πρέπει να μην χρησιμοποιούνται σε γυναίκες με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Δεν είναι υπερβολή να τονισθεί σε αυτές τις γυναίκες ότι θα πρέπει ο εκάστοτε σύντροφός τους να χρησιμοποιεί προφυλακτικό, διότι είναι η μοναδική μέθοδος αντισύλληψης που προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

* Ιωάννης Π. Αργυρός
Μαιευτήρ – Χειρουργός – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τηλ. 6974441375 | email: argyros.i@gmail.com


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη