Του Σπύρου B. Παυλίδη
Η Σαντορίνη με την απαράμιλλη φυσική-γεωλογική ομορφιά της, την αρχιτεκτονική της και τους ανθρώπους της γίνεται πόλος έλξης από συνάνθρωπους μας από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Έχει όμως ακόμη “άγνωστες” και “ανεξερεύνητες” γωνιές ιδιαίτερης ομορφιάς και μια από αυτές είναι η Βλυχάδα, σμιλευμένη πάνω και μέσα την τέταρτη φάση της «μινωικής» έκρηξης με τα χαλαρά της υλικά, από την ιδία τη Φύση για 3.600 χρόνια.
Τόσο από ιδία εμπειρία, όσο από συζητήσεις με κατοίκους του νησιού, αλλά κυρίως από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες και περιγραφές σήμερα στην Atlantea διαφαίνεται η σοβαρή απειλή για την ευρύτερη περιοχή από μια άναρχη ανοικοδόμηση.
Ως επισκέπτης από το 1973, ως επιστήμονας-ερευνητής για 25 χρόνια και θαυμαστής αυτού του χαρακτηριστικού τοπίου, όπως νομίζω και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μου έλληνες και ξένοι, επισημαίνω τον σοβαρό κίνδυνο ανεπανόρθωτης αλλοίωσης του.
Χωρίς να είμαι αντίθετος σε μια σωστή, ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής διαμαρτύρομαι δημόσια για την ανεξέλεγκτη επέμβαση σε ένα φυσικό μνημείο και τονίζω πόσο ευαίσθητο είναι ως γεω-οικοσύστημα, όταν και η παραμικρή ακόμη επέμβαση σε αυτό θα έχει ανεξέλεγκτες αλυσιδωτές αλληλεπιδράσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ελπίζω ότι θα επικρατήσουν σώφρονες αποφάσεις και η πλειοψηφία των κατοίκων και επιστημόνων θα αντιδράσει αντιμετωπίζοντας παρόμοιες επεμβάσεις, ώστε να διατηρηθεί αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα του νησιού , το φυσικό κάλλος, που είναι ο πραγματικός του πλούτος.
* O κ. Σπύρος Β. Παυλίδης είναι Καθηγητής Γεωλογίας, Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΔΣ Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας και Μέλος ΔΣ του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης