Με την αφιέρωση της σημαντικότερης διάλεξης του Τμήματος Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, της γνωστής Cutter Lecture, επέλεξε το σπουδαίο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ να τιμήσει έναν δικό του και δικό μας άνθρωπο, τον Δημήτρη Τριχόπουλο. Ενα χρόνο μετά τον θάνατο του Δημήτρη Τριχόπουλου, μαθητές του που σήμερα είναι καθηγητές πανεπιστημίων σε Ευρώπη και Αμερική θα βρεθούν την προσεχή Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στη Βοστώνη, για να εστιάσουν στο ερευνητικό έργο του μεγάλου Ελληνα γιατρού και ακαδημαϊκού. H αιτιολογία του καρκίνου του μαστού, η συμβολή της μεσογειακής δίαιτας στην πρόληψη νεοπλασιών και το κάπνισμα ως τροποποιήσιμος και προβλέψιμος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου είναι μεταξύ των θεμάτων στα οποία θα εστιάσουν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της διάλεξης, η οποία λόγω του πλούσιου έργου του Δημήτρη Τριχόπουλου λαμβάνει, ειδικά για τη φετινή περίσταση, τη μορφή ημερίδας.
Η απόφαση για να αφιερωθεί η φετινή Cutter Lecture στον Δημήτρη Τριχόπουλο, που διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, ελήφθη από τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης –για την παρακολούθηση της οποίας έως χθες είχαν εγγραφεί περισσότερα από 500 άτομα– πρόκειται να ανακοινωθεί η καθιέρωση μιας ετήσιας υποτροφίας για το Χάρβαρντ στο όνομα Δημήτριος Τριχόπουλος. Στο πρωινό πρόγραμμα της διάλεξης-ημερίδας κλήθηκαν να μιλήσουν μαθητές του που πλέον είναι καθηγητές σε σημαντικά πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στο απογευματινό πρόγραμμα συμμετέχουν διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί φοιτητές που είχε ο Τριχόπουλος υπό την αιγίδα του έως το τέλος. Οι διαλέξεις Cutter έχουν καθιερωθεί από το 1912 και μεταξύ των ομιλητών τους είναι ιδρυτές της σύγχρονης επιδημιολογίας και αποδέκτες του βραβείου Νομπέλ.
«Το σημαντικό είναι ότι ακούγεται η Ελλάδα», ανέφερε στην «Κ» η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας. «Το μήνυμα από αυτή την εκδήλωση πρέπει να απευθύνεται προς τους νέους και είναι ότι “κι εσύ μπορείς”. Ο Δημήτρης ξεκίνησε από τον Βόλο, ήταν γιος γιατρού, αλλά γιατρού επαρχίας. Οταν ήρθε στην Αθήνα ήταν άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Ξεκινήσαμε και ανακαλύψαμε τα πάντα μόνοι μας. Πιστεύω ότι αυτό από μόνο του μπορεί να δώσει κουράγιο σε ένα παιδί που ξεκινά σήμερα».
Πηγή: www.kathimerini.gr