Στις 4 Απριλίου 2017 πρόκειται να τεθεί σε κυκλοφορία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ. Μετά τα 5, τα 10 και τα 20 ευρώ, τα 50 ευρώ είναι η τέταρτη ονομαστική αξία της δεύτερης σειράς χαρτονομισμάτων ευρώ, της αποκαλούμενης σειράς «Ευρώπη», σε μια προσπάθεια να καταστούν ακόμη ασφαλέστερα.
Το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ είναι αυτό με την ευρύτερη χρήση, καθώς αντιστοιχεί στο 45% του συνόλου των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν. Υπάρχουν περισσότερα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ σε κυκλοφορία από ό,τι χαρτονομίσματα των 5, των 10 και των 20 ευρώ μαζί. Επίσης, ο αριθμός των χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ σε κυκλοφορία είναι σχεδόν ίσος με τον συνολικό αριθμό όλων των ονομαστικών αξιών που βρίσκονταν σε κυκλοφορία στο τέλος του 2002, έτος κατά το οποίο εισήχθησαν τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα ευρώ.
Το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ περιλαμβάνει ένα παράθυρο με προσωπογραφία – ένα νέο και καινοτόμο χαρακτηριστικό που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ της σειράς «Ευρώπη». Όταν το χαρτονόμισμα παρατηρείται στο φως, ένα διαφανές παράθυρο στο επάνω μέρος του ολογράμματος αποκαλύπτει μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής από την ελληνική μυθολογία, η οποία είναι ορατή και στις δύο όψεις του. Η ίδια προσωπογραφία εμφανίζεται και στο υδατογράφημα. Στην μπροστινή όψη του χαρτονομίσματος υπάρχει ένας «αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα», ένας γυαλιστερός αριθμός ο οποίος, όταν παρατηρείται υπό γωνία, αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε και δημιουργεί μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας διευκολύνουν την εξακρίβωση της γνησιότητας του νέου χαρτονομίσματος των 50 ευρώ με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος, εξέταση υπό γωνία».
Πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 353.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2016 και μείωση κατά 20,7% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων παραμένει πολύ μικρός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γνήσιων που βρίσκονται σε κυκλοφορία (πάνω από 19 δισεκατομμύρια κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016).
Ανάμεσα στο σύνολο των πλαστών χαρτονομισμάτων τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης εξακολούθησαν να καταγράφουν αυτά των 20 ευρώ (37,8%) και των 50 ευρώ (42,5%). Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, το ποσοστό των πλαστών χαρτονομισμάτων 20 ευρώ αυξήθηκε, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των 50 ευρώ μειώθηκε. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 80,3% του συνόλου των πλαστών χαρτονομισμάτων.