Για πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca, μίλησε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών για τη νόσο Covid-19, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε, κατά 98% οι πολίτες προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα να εμβολιαστούν. Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 29.000 εμβολιασμοί και έχουμε ξεπεράσει το 1.464.000 εμβολιασμούς. Αύριο αναμένεται να έχει ξεπεραστεί το ένα εκατομμύριο των πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.
Επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από την 1η Απριλίου
Από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσουν να λειτουργούν δύο ακόμη μεγάλοι εμβολιαστικοί σταθμοί στην Αθήνα: το κέντρο ξιφασκίας στο Ελληνικό και το κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου. Επίσης θα προστεθούν 272 νέα εμβολιαστικά κέντρα και συνολικά θα φτάσουν τα 1.073.
Χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών
Ο κος Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και ήδη έχουν κλειστεί 100.000 ραντεβού. Σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων, των ατόμων που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία ή τις κλινικές που έχουν σχέση με τις θεραπείες τους και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου. Επίσης, στις 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου.
Εξήγησε επίσης ότι στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα, τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τότε ο θεράπων γιατρός του θα συμπληρώσει σχετική αίτηση στο emvolio.gov.gr με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να μπορέσει ο ασθενείς να καταστεί δικαιούχος.
Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών. Στα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και θα εξεταστεί ποιες άλλες επαγγελματικές ομάδες θα ενταχθούν στην προτεραιοποίηση για εμβολιασμό.
Χρονοδιάγραμμα παραλαβής εμβολίων
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, μέσα στον Απρίλιο η Pfizer θα παραδώσει περισσότερες από 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις και η Moderna 100.000 δόσεις. Η Johnson & Johnson το επόμενο τρίμηνο θα παραδώσει 1.200.000 δόσεις ως εξής: 70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
M. Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση
“Ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση για τον Covid-19 και όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτόν”, τόνισε με τη σειρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, επαναλαμβάνοντας τις γνωματεύσεις του ΕΜΑ και του ΠΟΥ ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το εμβόλιο της AstraZeneca σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβόσεων, ωστόσο συνεχίζεται ο ενδελεχής έλεγχος.
Υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός για να προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο θα πρέπει να είναι πλήρης και να έχουν περάσει 7 μέρες από την δεύτερη δόση. Ωστόσο προσέθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που νοσούν οι εμβολιαζόμενοι και σύμφωνα με στοιχεία αυτό είναι εξαιρετικά μικρό ποσοστό της τάξης του 0,2%. “Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μην γίνει το εμβόλιο” πρόσθεσε.
Αναφερόμενη σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι σε ηλικία άνω των 75 ετών, η κα Θεοδωρίδου είπε ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί όσο πέρνα ο καιρός καθώς θα αντιλαμβάνονται ότι οι εμβολιασμοί συμβάλλουν σημαντικά ώστε να αποφύγουν τη νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να χρειάζεται κάθε χρόνο επαναληπτική δόση με νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό, είπε ότι είναι πιθανό ο κορονοϊός “να ακολουθήσει την ίδια πορεία με αυτή της γρίπης ώστε να χρειαζόμαστε ετήσια ένα εμβόλιο, αλλά για να το πούμε αυτό πρέπει να γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια”. Η ίδια παρατήρησε ότι όλες οι εταιρείες έχουν προετοιμαστεί για ένα νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει και τις μεταλλάξεις ή άλλες πιθανές μεταλλάξεις του ιού στο μέλλον.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ