Το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας της Δωδεκανήσου ανοίγει επισήμως η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Θέμα δημόσιας περιουσίας της Δωδεκανήσου ανοίγει σε επίπεδο πολιτικό και νομικό η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό να διεκδικήσει την αποκατάσταση της σοβαρότατης απώλειας που υπέστη ο τόπος το έτος 2011, όταν το Ελληνικό Δημόσιο με απόφασή του κατήργησε την  Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, δια της συγχωνεύσεώς της με την ΕΤΑΔ Α.Ε., με αποτέλεσμα η περιουσία αυτή να βρίσκεται ουσιαστικά πλέον στην διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ παράλληλα, καταργήθηκε και η απόδοση του 75% των εσόδων από την αξιοποίησής της, στην αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου.

Το θέμα άνοιξε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης για την Ενσωμάτωση, που οργάνωσε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, όπου τόνισε ότι, από το 1948 μέχρι και το 2011, η ελληνική πολιτεία αντιμετώπισε διαχρονικά και σταθερά την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου στη Δωδεκάνησο με ιδιαίτερες ρυθμίσεις που στο σύνολό τους αναγνώριζαν το γεγονός πως η περιουσία αυτή ήταν στην ουσία ιδιωτική περιουσία των Δωδεκανησίων που δημεύτηκε από τον Ιταλό κατακτητή και στην συνέχεια παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, ο Περιφερειάρχης, στην ομιλία του στην Βουλή, είχε αναφερθεί σε αυτήν με τον χαρακτηρισμό «φερόμενη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου».

Ο κ. Χατζημάρκος, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της Τρίτης 15/3, τόνισε πως «η απόφαση του 2011 συνιστά υφαρπαγή της περιουσίας των Δωδεκανησίων και μάλιστα με τρόπο δόλιο και χωρίς την παραμικρή αντίδραση ή αντίσταση σε τοπικό επίπεδο», για να προσθέσει ότι «η κατάργηση του ειδικού αυτού κανονιστικού πλαισίου, δεν μπορεί να αλλοιώσει και την ιστορία».

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κινείται ήδη σε δύο επίπεδα. Σε πολιτικό, με σκοπό την ενημέρωση των κυβερνητικών φορέων και παραγόντων για την ιδιαιτερότητα της δημόσιας περιουσίας της Δωδεκανήσου και σε νομικό, όπου ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με νομικούς. Βασική επιδίωξη της Περιφέρειας είναι η τροποποίηση του Νόμου 3965/2011 (ΦΕΚ 113, 18/05/2011) με την οποία ανατέθηκε στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και συγκεκριμένα του άρθρου 23 παράγραφος 2, όπου προβλέφθηκε πως «τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση και αξιοποίηση των επιχειρήσεων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων των προηγούμενων παραγράφων και του άρθρου 48 του ν. 3871/2010 (Α΄ 141) προορίζονται αποκλειστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους».

«Ερχόμαστε να καλύψουμε παραλείψεις και όχι και τόσο αθώες συμπεριφορές, μιας συγκεκριμένης περιόδου. Το ζήτημα αυτό πρέπει να αναδειχθεί έστω και αργά και να δοθεί μάχη για την ανατροπή του. Επιτέλους αυτός ο τόπος πρέπει να αποκτήσει ουσιαστική πολιτική λειτουργία», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη