15.3 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τρία πρωτοποριακά έργα στην πρόταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Share

Στο πλαίσιο της εξαγγελίας του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, για την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης και για την προετοιμασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την μετά ΕΣΠΑ εποχή, οριστικοποιήθηκε, κατα τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, η πρόταση που εντός των επομένων ημερών θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, η πρόταση που οριστικοποιήθηκε περιλαμβάνει τρεις καινοτόμες και πρωτοποριακές προτάσεις που αξιοποιούν και εφαρμόζουν τις βέλτιστες τεχνολογίες:

1. Εκτεταμένο πρόγραμμα παρέμβασης στον ηλεκτροφωτισμό του αστικού οδικού δικτύου των νησιών της Περιφέρειας, με έργα που αποσκοπούν στην αναβάθμιση και αποτελεσματική ενεργειακή διαχείριση των τοπικών δικτύων ηλεκτροφωτισμού, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα, δεδομένου ότι το υπάρχον δίκτυο κρίνεται εξαιρετικά ενεργοβόρο, χαμηλής απόδοσης και αισθητικής, αλλά κυρίως ακατάλληλο και επικίνδυνο για τους πολίτες.

2. Κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Φράγμα Γαδουρά

3. Κατασκευή υβριδικών σκαφών

[adning id="140783"]

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποβολή της πρότασης, αιτείται από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ για την ωρίμανση των μελετών των παραπάνω τριών πρώτων ενεργειακών εργων από το μηχανισμό ELENAEuropean Local ergy Assistance (Ευρωπαϊκή Βοήθεια για Τοπικά Ενεργειακά Προγράμματα). Πρόκειται για εργαλείο παροχής τεχνικής βοήθειας που στοχεύει στην κινητοποίηση πόρων για επενδύσεις αειφόρου ενέργειας σε τοπικό επίπεδο και στην υποστήριξη τοπικών και περιφερειακών δημόσιων αρχών για την ωρίμανση και εν γένει επιτάχυνση των επενδυτικών προγραμμάτων τους.

Με την οριστικοποίηση της πρότασης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: “Εμείς δεν είχαμε την πολυτέλεια να λειτουργήσουμε μέσα στη ραστώνη των αθρόων χρηματοδοτήσεων. Προσαρμοζόμενοι στις συνθήκες της περιόδου, πιστοί στις εξαγγελίες μας για την αναζήτηση πόρων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των νησιών μας, ολοκληρώσαμε μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, την πρόταση με τα τρία πρώτα έργα για τα οποία στρεφόμαστε σε νέες πηγές χρηματοδότησης στην Ευρώπη, εκτός εθνικών πόρων και εκτός ΕΣΠΑ. Με υπευθυνότητα και καινοτόμες δράσεις, χτίζουμε το αύριο των νησιών μας και ανοίγουμε νέους δρόμους”.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη