Τρίτη διάσταση σε χάρτες της συλλογής Σαμούρκα – Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 26 Αυγούστου 1912, στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Μ.Νομικός και που αφορούσε στην τρισδιάστατη απεικόνιση παλαιών χαρτών που ανήκουν στη συλλογή Σαμούρκα.

Παρουσιάσθηκαν σε μορφή video 3+1 χάρτες, όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Μαρία Κωνστάντογλου η οποία έχει επιμεληθεί τη μετατροπή τους σε τρισδιάστατες εικόνες. Οι τρεις πρώτοι χάρτες που παρουσιάσθηκαν αντιπροσώπευαν, τις πρώτες εφαρμογές της προσπάθειας, ενώ ο τέταρτος ήταν ο χάρτης της Σαντορίνης (φωτογραφία) του Olfert Dapper (1703) που ήταν και ο πλέον εξελιγμένος από πλευράς τρισδιάστατης απεικόνισης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Θήρας απένειμε στην κα Σαμούρκα το Μετάλλιο Τιμής του Δήμου Θήρας τόσο για την εξαιρετική συλλογή όσο και για την αφανή κοινωνική προσφορά της στο νησί της Σαντορίνης από το οποίο και κατάγεται.

Η Συλλογή Σαμούρκα αποτελείται από 1.700 χάρτες του ελληνικού χώρου και είναι η πληρέστερη και μεγαλύτερη συλλογή ελληνικής χαρτογραφίας στον κόσμο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ευρύτητα της συλλογής για τα νησιά και ολόκληρη την Ελλάδα με έμφαση στη χαρτογραφική παράδοση της Γεωγραφίας του Πτολεμαίου, αλλά και στους ιστορικούς χάρτες, καθώς και στη χρονολογική εξέλιξη της ελληνικής χαρτογραφίας.

Η Συλλογή παρουσιάζεται, στο σύνολό της, στο 540 σελίδων βιβλίο «Ιστορία της Χαρτογραφίας του ελληνικού χώρου, 1420-1800. Χάρτες της συλλογής Μαργαρίτας Σαμούρκα», που εκδόθηκε από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το 2008. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο κ. Γιώργος Τόλιας, ιστορικός και διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ο οποίος έκανε και την εισαγωγική ομιλία στην παραπάνω εκδήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″] 

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη