Συμπόσιο Unesco: Επιτυχής ολοκλήρωση του επιστημονικού μέρους – Φωτογραφίες

Με αμείωτο ενδιαφέρον και με πολύ υψηλά ποσοστά παρακολούθησης από πλευράς συνέδρων, ολοκληρώθηκαν σήμερα, Παρασκευή 6/11/2015, οι εργασίες του διεθνούς συμποσίου που διοργανώνει στη Σαντορίνη, 5-7 Νοεμβρίου 2015, η έδρα της Unesco στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας.

Από πλευράς Σαντορίνης το σημερινό πρόγραμμα περιελάμβανε δύο παρουσιάσεις.

Unesco_6nov15_0163
Η Ιωάννα Βαμβακούρη στο βήμα του συμποσίου

Η πρώτη παρουσίαση ήταν της Ιωάννας Βαμβακούρη (φωτογραφία πάνω) που αναφερόταν διεξοδικά και εμπεριστατωμένα στον αμπελώνα της Σαντορίνης.

Unesco_6nov15_0226
Η Ζαμπέλα Φύτρου στο βήμα του συμποσίου

Η δεύτερη παρουσίαση των Κώστα Παπαγεωργόπουλου και Ζαμπέλας Φύτρου αναφερόταν στη δυνατότητα να ενταχθεί η καλλιέργεια του παραδοσιακού αμπελώνα της Σαντορίνης στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. “Με την εγγραφή του τρόπου καλλιέργειας του αμπελώνα της Σαντορίνης στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας θα διασφαλιστεί η σωστή καλλιέργεια του αμπελώνα καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα που είναι η παραγωγή του σταφυλιού και κατ’ επέκταση η παραγωγή του ΠΟΠ κρασιού της Σαντορίνης” ανέφερε στην ομιλία της η κα Ζαμπέλα Φύτρου (φωτογραφία πάνω).

Σύμφωνα με την ομιλήτρια, στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας περιλαμβάνονται ήδη από την Ελλάδα η Καλλιέργεια της Μαστίχας, η Ξυλοναυπηγική, η Μεσογειακή Διατροφή, ο Τσακώνικος Χορός, η Ψαλτική Τέχνη, η τέχνη της ξερολιθιάς, τα ιερά δάση των χωριών του Ζαγορίου και της Κόνιτσας, τα Μωμοέρια, ένα έθιμο του δωδεκαημέρου, η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, η Μεσογειακή Διατροφή (σε συνεργασία με την Κύπρο, την Κροατία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Μαρόκο και την Πορτογαλία) και η τεχνογνωσία της καλλιέργειας της μαστίχας της Χίου.

Unesco_6nov15_0218
Αναμνηστικό στιγμιότυπο λίγο πριν τη λήξη του συμποσίου. Από αριστερά: Ελένη Ράπτη (Υπουργείο Πολιτισμού), Μαρία Τριανταφύλλου (ΕΔΟΑΟ), Ιλιάνα Στέγγου (Πόρτο Καρράς), Μαρίνα Μπουτάρη (Trip2Taste), Νίκος Ζώρζος (Δήμαρχος Θήρας), Μερόπη Παπαδόπουλου (Καθημερινή), Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου (Οινοποιείο Οινάμπελος), Άγγελος Ρούβαλης (Οινοποιείο Οινοφόρος), Νίκος Βακάκης (Οινοποιείο Βακάκης)
Unesco_6nov15_0246
Στιγμιότυπο από το κλείσιμο του συνεδρίου. Από αριστερά: Μάρκος Καφούρος, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ, Πρόεδρος Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Γιάνης Βογιατζής, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ, Joselyne Perard, καθηγήτρια στην έδρα της UNESCO στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας – Νίκος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας

Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια, τόσο για το εξαιρετικό περιέχομενο όσο και για την υψηλού επιπέδου διοργάνωση του συμποσίου, αναφέρθηκαν οι ομιλητές στο κλείσιμο του συνεδρίου (φωτογραφία πάνω).

Να σημειώσουμε ότι τις παραμονές του συμποσίου υπήρχε απεργία στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με αποτέλεσμα η Ηλιότοπος Συνέδρια, που είχε την ευθύνη της τοπικής οργάνωσης, να μεταφέρει αεροπορικά στη Σαντορίνη τα συστήματα ταυτόχρονης μετάφρασης. Λόγω δε της πρακτικής αδυναμίας να μεταφερθούν και οι καμπίνες που χρησιμοποιούνται από τους μεταφραστές, για πρώτη φορά στη Σαντορίνη, η διερμηνεία γινόταν από χώρους εκτός συνεδριακής αίθουσας όπου όμως είχε επιτευχθεί η μεταφορά ήχου και εικόνας.

Το Σάββατο, 7/11/2015, το πρόγραμμα του συμποσίου περιλαμβάνει ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρωτηρίου, επίσκεψη σε αμπελώνες, όπου θα γίνει επίδειξη του παραδοσιακού τρόπου κλαδέματος και επίσκεψη σε οινοποιεία.

Δείτε προηγούμενη ανάρτηση για την πρώτη μέρα του συμποσίου εδώ.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη