Vinsanto Γαβαλά 2005

Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζουμε τις οινοποπαρουσιάσεις μας, αυτή τη φορά με ένα εκλεκτό Vinsanto. Αυτό από την Οινοποιία Γαβαλά, παραγωγής 2005 και πρόσφατα βραβευμένο με Χρυσό Μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου της Θεσσαλονίκης.

Tο Vinsanto, ένα κρασί ΠΟΠ Σαντορίνη, παράγεται από τις αρωματικές ποικιλίες ασύρτικο, αθήρι και αηδάνι. Όταν τα σταφύλια ωριμάσουν, τρυγούνται και λιάζονται σε ταράτσες και αυλές για 10-15 ημέρες. H οινοποίηση γίνεται με τον πατροπαράδοτο τρόπο, στην κάναβα στο Mεγαλοχώρι, πάντοτε μεσημεριανές ώρες, ώστε οι ρόγες των σταφυλιών που έχουν γίνει πια τελείως σταφίδα να είναι ζεστές για να συνθλίβονται πιο εύκολα. O λιγοστός χυμός που αποδίδουν είναι πλούσιος σε σάκχαρα (10 κιλά περίπου σταφύλια για 1 κιλό Vinsanto) και η ζύμωση διαρκεί περίπου μέχρι τα Xριστούγεννα. Με μικρή παλαίωση διαμορφώνει χρώμα πορτοκαλοκίτρινο, σαν αυτό του ηλιοβασιλέματος, καθώς με τον καιρό μετατρέπεται σε σκούρο μπρούτζινο.

Πίνεται δροσερό στους 6-8° C μετά το γεύμα ως επιδόρπιο. Μπορείτε να το συνοδεύσετε είτε με τυρί ροκφόρ, γραβιέρα και ξηρούς καρπούς από αλμυρά, είτε με μους σοκολάτα, πικρή σοκολάτα, παγωτό βανίλια, πανακότα και δαμάσκηνα με λευκή σοκολάτα από γλυκά.

Προτεινόμενη τιμή λιανικής: 22 ευρώ.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη