Βραβεία Ποιότητας από τον “Γαστρονόμο” σε Κυκλαδίτες παραγωγούς

Αφιερωμένα σε Κυκλαδίτες παραγωγούς ήταν τα φετινά “17α Βραβεία Ποιότητας” που διοργάνωσαν ο Γαστρονόμος και η Καθημερινή. Πρόκειται για ανθρώπους αφοσιωμένους στη γη και την παραγωγή, που δεν ακολουθούν τον εύκολο δρόμο και πασχίζουν συνεχώς για την ποιότητα, σε πείσμα των δυσκολιών. Σε μία κρίσιμη στιγμή της ιστορίας των Κυκλάδων, που ο τουρισμός απειλεί να γίνει “μονοκαλλιέργεια”, τα βραβεία του Γαστρονόμου επιχειρούν να στρέψουν την προσοχή σε αυτά τα φωτεινά παραδείγματα. Η τελετή απονομής των βραβείων φιλοξενήθηκε χθες (20/10) στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων, στην Ερμούπολη της Σύρου, παρουσία πολλών εκλεκτών καλεσμένων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Η επιλογή των παραγωγών που διακρίθηκαν έγινε μετά από επανειλημμένες δοκιμές, επιτόπια ρεπορτάζ και τυφλές γευσιγνωσίες από την έμπειρη ομάδα του περιοδικού, που αποτελείται από δημοσιογράφους, σεφ, εμπόρους και ακαδημαϊκούς.

Διαφήμιση

Τα Βραβεία Ποιότητας του “Γαστρονόμου” στις Κυκλάδες για το 2024 πήραν οι:

  • Τυροκομείο Μυκόνου-Κουκάς
    Εκεί παράγουν την “μυζήθρα”, όπως λέγανε την κοπανιστή οι παλιοί Μυκονιάτες, αλλά και την παραδοσιακή μυκονιάτικη τυροβολιά, το ξινότυρο, όλα με δικό τους γάλα, ολόφρεσκο, από τη φάρμα με τις αγελάδες τους στην Άνω Μερά.
  • Δημήτρης Ρουσουνέλος
    Ένας Μυκονιάτης που ερευνά διεξοδικά και με πάθος τα γαστρονομικά έθιμα του νησιού και των Κυκλάδων και με τα βιβλία του, τις ημερίδες που διοργανώνει και τη συνολική δράση του παλεύει να διασώσει τη φυσιογνωμία της παλιάς Μυκόνου.
  • Πάρις Σιγάλας
    Ειδικό βραβείο για την προσφορά του στον χώρο του οίνου στον Πάρι Σιγάλα, ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης οινικής ιστορίας της Σαντορίνης.
  • Κτήμα Νομικός
    Βραβείο παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων στο Κτήμα Νομικός από τη Σαντορίνη, που μεταξύ άλλων παράγει φάβα, φιστίκι και ντομάτα, με δικούς του, ντόπιους σπόρους και ελάχιστες παρεμβάσεις.
  • Οινοποιείο Μωραϊτης
    Το βραβείο παραγωγής οίνου δόθηκε στο Οινοποιείο Μωραΐτη, το παλιότερο οινοποιείο της Πάρου (από το 1910) και ένα από τα παλιότερα της χώρας. Είναι το παλαιότερο οινοποιείο της Πάρου κι ένα από τα παλαιότερα της χώρας. Στις μέρες μας παράγει σύγχρονους οίνους από τις ίδιες ποικιλίες που καλλιεργούσε και ο προπάππους της οικογένειας, και οι οποίες με τα χρόνια αναγνωρίστηκαν ως ΠΟΠ Πάρος.
  • Άγρια αγκινάρα Ρουγγέρη
    Από την Τήνο βραβεύτηκε ο Φαβιανός Ρουγγέρης, ένας επίμονος καλλιεργητής άγριας αγκινάρας που παλεύει με τη λειψυδρία και με τους κόπους του τροφοδοτεί όλο το νησί.
  • Αμυγδαλωτά Θεοδώρου
    Το ζαχαροπλαστείο Θεοδώρου στη Σίφνο τιμήθηκε για τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά του με το βραβείο “Εύη Βουτσινά”, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε παραγωγούς ξεχωριστών τοπικών προϊόντων.
  • Κεραμικά Λεμπέση
    Από τη Σίφνο βραβεύτηκαν, επίσης, οι κεραμίστες Νίκος και Γιάννης Λεμπέσης, με το βραβείο παραδοσιακής τέχνης. Τέσσερις γενιές Λεμπέσηδων έχουν γράψει ιστορία στην παραδοσιακή σιφναίικη τέχνη της κεραμικής.
  • Η Χοζοβιώτισσα
    Βραβείο βιωσιμότητας δόθηκε στον Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Αμοργού “Η Χοζοβιώτισσα”, που έλαβε μια τολμηρή πρωτοβουλία που θα εξασφαλίσει στο άμεσο μέλλον, ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον με άφθονα ψάρια. Συγκεκριμένα, οι αλιείς προτείνουν και παλεύουν να κλείσουν οι τρεις πιο πλούσιοι ψαρότοποι-μαιευτήρια της Αμοργού: ο Όρμος στα Κατάπολα και οι νησίδες Γραμβούσσα και Νικουριά. Ακόμα, σταματούν το ψάρεμα σε όλο το νησί για τους δύο μήνες τον χρόνο που αναπαράγονται τα ψάρια, αλλάζουν τα δίχτυα τους σε ανακυκλώσιμα και με ανοίγματα που δεν αιχμαλωτίζουν τον γόνο, και καθαρίζουν τις ακτές της Αμοργού από πλαστικά.
  • Παντοπωλείο Πρέκας
    Το βραβείο καταστήματος απονεμήθηκε στο Παντοπωλείο Πρέκας της Ερμούπολης, μια αληθινή κιβωτό της κυκλαδίτικης παραγωγής. Τριάντα δύο χρόνια το μπακάλικο σηκώνει ψηλά τη σημαία της τοπικότητας.
  • Μέλι άγριας λεβάντας – Frygana Honey
    Το βραβείο παραγωγής μελιού δόθηκε στον μελισσοκόμο Νίκο Κοκολάκη από τη Σέριφο για το μέλι άγριας λεβάντας Frygana Honey, ένα σπάνιο μέλι που κινδυνεύει με εξαφάνιση, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το καλοκαίρι στη Σέριφο κατέκαψε μεγάλο μέρος από τους μοναδικούς μελισσότοπους λεβάντας και θυμαριού.
  • Τυριά Πιτταράς
    Τα τυριά του, που τα βρίσκουμε και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, διαθέτουν πιστοποιήσεις για καλή διαχείριση και ευζωία των ζώων, και για χρήση μη γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών.
  • Αλλαντικά Αφοί Τριδήμα 
    Το βραβείο παραγωγής αλλαντικών δόθηκε στην οικογενειακή αλλαντοποιία Αφοί Τριδήμα από την Άνδρο, που παράγει λούζα και άλλα κυκλαδίτικα αλλαντικά χωρίς συντηρητικά.
  • Οι πέντε Κυκλαδίτισσες μαγείρισσες
    Για πρώτη φορά φέτος δόθηκε ένα πολύ ξεχωριστό βραβείο στη μνήμη του εστιάτορα Γιώργου Χατζηγιαννάκη, δημιουργού του εμβληματικού εστιατορίου Σελήνη στη Σαντορίνη. Πρώτος εκείνος έβαλε στα πιάτα του τη φάβα και τα ντοματάκια και μίλησε για την ανάγκη να συνδεθεί η τοπική παραγωγή με την εστίαση. Στο όνομά του, ο Γαστρονόμος τίμησε πέντε Κυκλαδίτισσες μαγείρισσες που ακολουθούν τον ίδιο δρόμο και στις κατσαρόλες τους βρίσκει κανείς τα καλύτερα προϊόντα του τόπου τους. Είναι η Μαργαρίτα Καλογεροπούλου από την Ανάφη, η Ρηνιώ Δεκαβάλλα από τη Φολέγανδρο, η Μαρία Αναγνωστοπούλου-Κατσουνά από την Πάρο, η Ευαγγελία Ρούσσου από την Αμοργό και η Ματίνα Κουμερτά από τη Νάξο.
Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Aegean Cuisine
Την εκδήλωση για την απονομή των βραβείων υποστήριξε ως ως χορηγός το Επιμελητήριο Κυκλάδων τιμώντας τα μέλη του δικτύου Aegean Cuisine. Επιπλέον με τη βοήθεια των τυροκόμων παραγωγών του δικτύου Aegean Cuisine το Επιμελητήριο Κυκλάδων συντόνισε και οργάνωσε μια ιδιαίτερης αισθητικής παρουσίαση των κυκλαδίτικων τυριών στην ξεχωριστή εκδήλωση των καλεσμένων στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου.

Παραγωγοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συνέβαλαν με την προσφορά των προϊόντων τους στην ανάδειξη αυτού του τόσο ξεχωριστού και ιδιαίτερου προϊόντος, σε μια χρονιά που το τυρί έχει την τιμητική του με αφορμή την εγγραφή της Τυροκομίας των Κυκλάδων στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χάρη στην
πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ., που υποστηρίχθηκε έμπρακτα από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ενώ επίκειται η αντίστοιχη εγγραφή και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της
Ανθρωπότητας (UNESCO 2003).

Οι παραγωγοί που συμμετείχαν ήταν οι: Αγρόκτημα Τσικάλι (Σίφνος), Νιώτικο (Ίος), Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνης (Νάξος), Παραδοσιακές Χειροποίητες Γεύσεις της Ιωάννας (Άνδρος), Πάριον Τυροκομείο (Πάρος), Τυράκειον (Κέα), Τυροκομείο Ζωζεφίνος (Σύρος), Τυροκομείο Μυκόνου, Τυροκομείο Νικόλα Πιτταρά (Νάξος), Τυροκομείο Τήνου, Τυροκομία Νάξου | Εμμανουήλ Κουφόπουλος, Τυροκομικά Άνδρου, Τυροσύρα Τυροκομική (Σύρος).

 

 

 

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη