Το δεύτερο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο πρόσθεσε απόψε στην πλούσια συλλογή του ο Μίλτος Τεντόγλου, με άλμα στα 8,48 μ. Ο 26χρονος αθλητής από τα Γρεβενά έκανε έναν ακόμη συγκλονιστικό αγώνα και, σε αντίθεση με το 2021 στο άδειο ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο, ανταμείφθηκε από το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου στο κατάμεστο Stade de France.
Ο Ιταλός Ματίας Φουρλάνι ξεκίνησε πολύ καλά τον αγώνα του με άλμα στα 8,34 μ. και ο Έλληνας ακολούθησε με 8,27 μ., ενώ όπως και στο ευρωπαϊκό έτσι και στους Ολυμπιακούς ο Εχάμερ από την Ελβετία προσπάθησε να μπει στο βάθρο των νικητών, όμως, ο Τζαμαϊκανός Πίνοκ είχε άλλες διαθέσεις. Ο Τεντόγλου στο δεύτερο άλμα του έκανε το 8,48 μ. και “κλείδωσε” το χρυσό μετάλλιο, ενώ στη συνέχεια πέτυχε 8,24 μ. (-0.4), 8,36 μ. (-0.6). Ο Φουρλάνι προσπάθησε να απειλήσει τον Έλληνα πρωταθλητή, ωστόσο έμεινε στο χάλκινο μετάλλιο με 8,34 μέτρα. Ο Τζαμαϊκανός Πινόκ, παρότι δεν έκανε όσο καλή σεζόν θα ήθελε, έφτασε στο ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 8,36 μ. από τη δεύτερη προσπάθεια.
Με το άλμα στα 8,48 μ., επτά εκατοστά μεγαλύτερη επίδοση από εκείνη που του χάρισε το χρυσό στη διοργάνωση του Τόκιο, ο Μίλτος Τεντόγλου έφυγε από το στάδιο με χαμόγελο, έστω κι αν δεν του βγήκε το μεγάλο άλμα που είχε ονειρευτεί για αυτή τη διοργάνωση.
“Είμαι πολύ χαρούμενος με το χρυσό μετάλλιο, αλλά σαν επίδοση ήθελα κάτι παραπάνω για εμένα, για να το ευχαριστηθώ”, είπε ο χρυσός Ολυμπιονίκης στις πρώτες του δηλώσεις στην ΕΡΤ και συνέχισε:
“Κάθε στάδιο, κάθε αγώνας, κάθε μέρα είναι διαφορετική. Ο Φουρλάνι με το πρώτο του άλμα μου έβαλε πίεση. Το ίδιο έκανε στη συνέχεια και ο Πινόκ, ο οποίος είναι πολύ καλός αθλητής και θα μπορούσε να κάνει 8,50 μ. και αυτός. Το σερί μου σήμερα ήταν καλό και το 8,48 μ. είναι πολύ καλή επίδοση, μία από τις καλύτερες της καριέρας μου. Ίσως αν ένας από τους αθλητές στο τέλος έκανε μεγαλύτερη επίδοση να απαντούσα. Είμαι χαρούμενος που έκανα καλύτερη επίδοση από το Τόκιο. Το πέμπτο μου άλμα ήταν πολύ καλό, καθώς πάτησα πίσω. Στο έκτο είπαμε να ρισκάρουμε δε βγήκε. Ο αέρας γύριζε διαρκώς”,
Ο Τεντόγλου γίνεται ο δεύτερος αθλητής του μήκους που κατακτά διαδοχικά χρυσά μετάλλια στο άλμα εις μήκος, μετά τον θρυλικό Καρλ Λιούις που είχε τέσσερα διαδοχικά χρυσά στους Αγώνες από το 1984 έως το 1996.
Με οδηγό τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι, έφτασε σήμερα στην κατάκτηση του 12ου μεταλλίου της καριέρας του σε μεγάλες διοργανώσεις. Με μόνη “παραφωνία” το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Όρεγκον το 2022, ο Τεντόγλου έχει στο σπίτι του 11 λαμπερά, χρυσά μετάλλια.
Ο 26χρονος τον περασμένο Ιούνιο κατέκτησε το τρίτο διαχρονικό χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που το πετυχαίνει. Παράλληλα βελτίωσε το ρεκόρ διοργάνωσης και βρέθηκε μια ανάσα από το πολυπόθητο πανελλήνιο ρεκόρ.
Επτά μετάλλια η μέχρι στιγμής ελληνική συγκομιδή στο Παρίσι
Με το σημερινό χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου, το πρώτο χρυσό για τα ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η Ελλάδα μετρά πλέον 7 μετάλλια: 1 χρυσό, 1 αργυρό (Απόστολος Χρήστου-κολύμβηση) και 5 χάλκινα (Εμμανουήλ Καραλής -στίβος, Λευτέρης Πετρούνιας-ενόργανη γυμναστική, Πέτρος Γκαϊδατζής και Αντώνης Παπακωνσταντίνου-κωπηλασία, Μιλένα Κοντού και Ζωή Φίτσιου-κωπηλασία, Θοδωρής Τσελίδης-τζούντο).