Χρηματοδότηση νέας μονάδας αφαλάτωσης στην Οία

Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 140879/17-08-2015 απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε δεκτή η πρόταση που υπέβαλε η ΔΕΥΑ Θήρας στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης GR01.01 «Βελτιωμένη ποιότητα των υδάτων που προορίζονται για οικιακή ή αρδευτική χρήση σε νησιά» του Προγράμματος GR02 – Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων του ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014, για την χρηματοδότηση της προμήθειας και εγκατάστασης νέας μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού της Δημοτικής Κοινότητας Οίας, με συνολικό προϋπολογισμό 812.000 €.

Τα τελευταία χρόνια οι ανάγκες υδροδότησης των οικισμών του νησιού και ιδιαίτερα της Δημοτικής Κοινότητας Οίας έχουν αυξηθεί ραγδαία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρά την πρόσφατη εγκατάσταση, τον Ιανουάριο του 2012, νέας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 500 κυβικών πόσιμου νερού ημερησίως για τις ανάγκες της Οίας, κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο, αντιμετωπίστηκαν σοβαρά προβλήματα επάρκειας νερού τα οποία και καλύφθηκαν με μεταφορά νερού από τις αφαλατώσεις Φηρών.

Για την διασφάλιση της ανωτέρω χρηματοδότησης με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων επάρκειας νερού της Οίας η ΔΕΥΑ Θήρας προχώρησε άμεσα στην σύνταξη σχετικής μελέτης και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκριση της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου εργοστασίου αφαλάτωσης της Οίας. Το εν λόγω έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μιας νέας εξελιγμένης μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού συνολικής δυναμικότητας παραγωγής 900 κυβικών πόσιμου νερού ημερησίως. Με την εγκατάσταση της νέας μονάδας θα επιτευχθεί αύξηση της δυναμικότητας του εργοστασίου αφαλάτωσης της Οίας της τάξης του 60%.

Η προμήθεια της νέας μονάδας θα δημοπρατηθεί άμεσα, προκειμένου η εγκατάσταση και λειτουργία της να ολοκληρωθεί πριν την θερινή περίοδο του 2016, με σκοπό την διασφάλιση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών υδροδότησης της Οίας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη