20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπό ίδρυση η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα και την προώθηση των τοπικών προϊόντων

Share

Στην ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου” προχωρά η Περιφέρεια, με σκοπό τη συνένωση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροδιατροφικών προϊόντων, την προβολή και προώθηση αυτών.

Την έναρξη της ίδρυσης της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, που αποτελεί κοινωνική προσπάθεια και συλλογική απόφαση, ως αποτέλεσμα διαβούλευσης πολλών φορέων, ενέκρινε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονα Ζαννετίδη, κατά τη σημερινή (18/12) συνεδρίαση του οργάνου στη Σύρο.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, είναι:

  • Να τονώσει τη διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών-παραγωγών αγροτικών προϊόντων και να ενισχύσει τη λειτουργία των μηχανισμών εκείνων που θα διασφαλίσουν το δίκαιο μερίδιο για καθένα από τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα
  • Να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής αναφορικά με νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για νέες δυναμικές καλλιέργειες και να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης αλλά και κινήτρων δυναμικής διασύνδεσης των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα με τους υπόλοιπους τομείς αιχμής της οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως είναι ο τουρισμός και ο πολιτισμός.
  • Να ενισχύσει την αποδυναμωμένη συνεργασία και κατανόηση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας, με κυριότερο παράδειγμα τη δυσκολία διάχυσης της έρευνας από τους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς προς τον παραγωγικό, μεταποιητικό και εμπορικό τομέα.
[adning id="140783"]

Στο πνεύμα αυτό, η Αγροτική Σύμπραξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναμένεται να αποτελέσει την ομπρέλα κάτω από την οποία θα συστρατευθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς που έχουν έμπρακτο ενδιαφέρον αλλά και όφελος από τη ζητούμενη αναδιάρθρωση και επαύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα.

Τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν, θα είναι πολλά και σημαντικά για τον ιδιωτικό τομέα (παραγωγούς, επιχειρήσεις, επιστημονικά και ερευνητικά εργαστήρια κ.λ.π.) και αφορούν κυρίως στην αύξηση της παραγωγικότητας, των πωλήσεων και των κερδών των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, της εστίασης και του τουρισμού, όπως επίσης στην πρόσβαση στη γνώση και την καινοτομία που θα οδηγήσει στη βελτίωση του προφίλ των επιχειρήσεων και στην καλύτερη προώθηση των ποιοτικών προϊόντων τους στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Από την πλευρά του ο Δημόσιος τομέας προσβλέπει στην αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα, στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παραγωγής, μεταποίησης, επεξεργασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων και σε ευκαιρίες απασχόλησης που θα οδηγήσουν στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και στην ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας.

Για την ίδρυσή της, μπορούν να συμπράξουν με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:

α) Οι δήμοι της Περιφέρειας
β) Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Περιφέρειας
γ) Νομικά και φυσικά πρόσωπα που είναι φορείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της εστίασης και των καταναλωτών και που δραστηριοποιούνται στην οικεία Περιφέρεια και στο χώρο των διατροφικών αγροτικών προϊόντων.
δ) Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και επιμελητήρια, τα οποία εδρεύουν στην οικεία Περιφέρεια ή δραστηριοποιούνται σε γνωστικά και ερευνητικά πεδία σχετικά με τα προϊόντα της Περιφέρειας

Πεδίο δραστηριότητάς της είναι :

  1. ο πρωτογενής τομέας
  2. ο δευτερογενής τομέας (παραγωγή και πρώτη μεταποίηση)
  3. η εστίαση
  4. η συνέργεια με τον τουρισμό και πολιτισμό

Όπως τόνισε ο κ. Ζαννετίδης, η υπό σύσταση Α.Σ. θα έχει ως ρόλο τον συντονισμό μεταξύ των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων της Περιφέρειας, της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Αποτελεί δηλαδή επί της ουσίας μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ εταίρων που συντονίζουν τους πόρους, τις προσπάθειες και τις δεξιότητές για την επιδίωξη ενός κοινού στρατηγικού στόχου για αμοιβαίο όφελος. Δεν αποσκοπεί μόνο στη διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτικών προϊόντων στην αγορά, αλλά και στη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με αυτό, όπως η πληροφόρηση, ο συντονισμός, η χρηματοδότηση και η καινοτομία. Έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και τα κέρδη δεν διανέμονται στους μετόχους, αλλά χρησιμοποιούνται για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της, τη στελέχωσή της και τη συμμετοχή της σε επιχειρησιακά προγράμματα.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση

Σαντορίνη