Την επίσκεψη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου δέχθηκε το Σάββατο 28/1/2017, στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Τον κ. Παπαδημητρίου συνόδευαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου του κυβερνώντος κόμματος κκ Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός, ενώ στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΞΡ, κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Κώστας Κωνσταντινίδης.
Στην διάρκεια της μιας ώρας συνάντησης, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος έθεσε στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης το φλέγον θέμα της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως και το ζήτημα της εξαίρεσης της Ρόδου και της Καρπάθου από την αναστολή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και ζήτησε την παρέμβασή του προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις που έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο την επιβίωση και την ανταγωνιστικότητα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Ειδικότερα, ως προς το ζήτημα της υποχρηματοδότησης, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας, με μόλις 168 εκατ, ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμά της για την 7ετή περιόδο 2014 0 2020. Σημείωσε ότι βάσει των υψηλών ρυθμών απορρόφησης του Προγράμματος, η Περιφέρεια πολύ σύντομα θα μείνει χωρίς πόρους, χωρίς να έχουν καλυφθεί μεγάλες και βασικές ανάγκες των νησιών της.
Τόνισε επίσης ότι σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται και οι χρηματοδοτήσεις από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων, που σε κρίσιμους τομείς όπως είναι λύματα, απορρίμματα, ύδρευση και λιμενικές υποδομές, δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των νησιών, οι οποίες προβλέπονται και από τον εθνικό σχεδιασμό.
Αναφερόμενος στην αγώνα που επί 15 μήνες δίνει η Περιφέρεια στις Βρυξέλλες, για να επιτύχει την άρση της στατιστικής στρέβλωσης που κατατάσσει το Νότιο Αιγαίο στις πλέον ανεπτυγμένες Περιφέρειες της Ευρώπης, ο κ. Χατζημάρκος επικαλέστηκε συγκεκριμένα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι την τετραετία 2010-2013, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατέγραψε την μεγαλύτερη, πανευρωπαϊκά, πτώση του ΑΕΠ της, σε ποσοστό άνω του 30% και μάλιστα πριν επιβληθούν τα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα της τελευταίας 2ετίας, πτώση που πλήττει όχι μόνο τα νησιά αλλά και την εθνική οικονομία στο σύνολό της.
Ο κ. Χατζημάρκος, έδωσε έμφαση και στην ανάγκη στήριξης του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι το Νότιο Αιγαίο αντιπροσωπεύει 32% έως 42% του ελληνικού τουρισμού.
Χαρακτήρισε βαρύ πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα των νησιών την εξαίρεση της Ρόδου και της Καρπάθου από την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ , που όπως τόνισε ήταν μια απόφαση που ελήφθη με τρόπο αναίτιο και χωρίς κριτήρια που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες.
Επισημαίνοντας ότι το Νότιο Αιγαίο δέχτηκε το 2015 το 1/3 των προσφύγων και μεταναστών που είχε ολόκληρη η Ευρώπη, ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε να υπάρξει πρόγραμμα άμβλυνσης των επιπτώσεων του προσφυγικού στα νησιά.
Αναδεικνύοντας το θέμα της νησιωτικότητας, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην απουσία ισορροπίας, ανάμεσα στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τις συγκοινωνίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές με τα ελάχιστα κονδύλια που διατίθενται για τις επιδοτήσεις, 11 εκατ. ευρώ για τις αεροπορικές και 90 εκατ. ευρώ για τις ακτοπλοϊκές, όταν μόνο για τρεις μεγάλους οδικούς άξονες στην ηπειρωτική Ελλάδα, διατέθηκαν μόνο μέσα στο 2016 4 δις. ευρώ για έργα συντήρησης, για να τονίσει πως «θέλουμε η πατρίδα μας να αγαπήσει τα νησιά μας όπως και την ηπειρωτική Ελλάδα».
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις, ως ευκαιρία εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα και τόνισε ότι το Νότιο Αιγαίο είναι η ιδανική περιοχή, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν ολόκληρη τη χώρα. Ζήτησε την άρση των αγκυλώσεων και δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης, που έχουν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός αρνητικού επενδυτικού περιβάλλοντος, φέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το Γκολφ Αφάντου και το δίκτυο των υδατοδρομίων.
Καταλήγοντας, ζήτησε να υπάρξει κυβερνητικό ενδιαφέρον για τα ζητήματα της περιοχής, που, όπως τόνισε, δεν έχουν μόνο τοπικό αλλά και εθνικό χαρακτήρα, επισημαίνοντας παράλληλα και τον ευαίσθητη γεωπολιτική θέση των νησιών, τις προκλήσεις κα την αγωνία που αυτή συνεπάγεται καθημερινά για τους νησιώτες.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη ενημέρωση, που έδωσε την πλήρη αποτύπωση των πραγματικών συνθηκών που βιώνουν τα νησιά. Ανέφερε δε ότι το θέμα του ΦΠΑ παραμένει σε προτεραιότητα για την κυβέρνηση, λέγοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την διαμόρφωση του δημοσιονομικού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει τη μείωση της φορολογίας. Έκανε επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα 6ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη χώρα, που θα είναι έτοιμο στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ σημείωσε ότι η προσέλκυση επενδύσεων, εγχώριων και ξένων, είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση και αναγνώρισε ότι η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος.
Στο σημείο αυτό ανάφερε ότι η επένδυση του Γκολφ Αφάντου θα υλοποιηθεί και ότι δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε ναυάγιο. Σημείωσε επίσης ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ο τουρισμός, η ανάπτυξη της βιομηχανικής βάσης της χώρας και η καινοτομία, ενώ έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, που θα δώσει ανάσα στις υγιείς, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.