Τη λήψη μέτρων για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την προστασία και την ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού, αλλά και τη προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, ως μέσων για την ανάδειξη, τη διαφύλαξη και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς επιδιώκει το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω νομοσχεδίου που έχει τεθεί σε διαβούλευση από τις 29/2.
Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου αναφέρεται στη δημόσια εκτέλεση ελληνόφωνων τραγουδιών και ορχηστρικής απόδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού στους κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, προβλέποντας πως εφόσον εκτελείται δημόσια μουσική, το ελάχιστο ποσοστό εκτέλεσης ελληνόφωνων τραγουδιών ή ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 45% του συνόλου των εκτελούμενων μουσικών έργων. Τα ξενοδοχεία και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα θα θα πρέπει να υποβάλλουν εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε ημερολογιακού εξαμήνου στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας μορφότυπους από τους οποίους προκύπτει η τήρηση της εν λόγω υποχρέωσης.
Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει σε άλλα άρθρα και για τους κοινόχρηστους χώρους εμπορικών κέντρων και καζίνο, καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους αναμονής επιβατών αερολιμένων και λιμένων.
Στο άρθρο 14 περιγράφονται η διαδικασία ελέγχου και οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις για τις περιπτώσεις που δεν τηρηθεί η εφαρμογή των παραπάνω.
ΠΟΞ: Δυσάρεστη έκπληξη η ποσόστωση στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο
Αντιδρώντας στις εν λόγω διατάξεις, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για “κρατικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω”.
Όπως σημειώνει η ΠΟΞ, οι Έλληνες ξενοδόχοι στηρίζουν όσο κανείς άλλος κλάδος την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, την προβάλλουν και την προωθούν ως ουσιαστικό μέρος του τουριστικού προϊόντος. “Αλλά ο τρόπος που το πράττει κάθε ξενοδόχος πρέπει να αποτελεί δική του επιχειρηματική επιλογή και όχι να επιβάλλεται από το κράτος με τρόπο ο οποίος δεν συνάδει με το πλαίσιο αρχών και αξιών μιας σύγχρονης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Από το 1993 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 2121/1993 μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία επιμελώς αποφεύγει να εντάξει σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο τις σχέσεις δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και χρηστών”.
“Παρά την απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, ο κλάδος μέσω του ΞΕΕ έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των ΟΣΔ. Μάλιστα με σκοπό την διευκόλυνση της διαδικασίας καταβολής – είσπραξης των αμοιβών έχει δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού των σχετικών χρεώσεων στην οποία έχει ενταχθεί η πλειοψηφία των ΟΣΔ. Αναμέναμε εύλογα πως το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάμβανε το δικό του μέρος της ευθύνης ώστε να εξορθολογιστούν οι σχετικές χρεώσεις και να θεραπευτούν οι παθογένειες της υφιστάμενης κατάστασης. Ειδικότερα δε, να θεσπιστεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των αμοιβών των ΟΣΔ”, προσθέτει η ΠΟΞ, διαπιστώνοντας πως οι ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση.
Από την ΠΟΞ θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως αν τελικά τεθούν σε εφαρμογή οι εν λόγω ρυθμίσεις, θα αποβούν σε βάρος τόσο των επιχειρήσεων και των πελατών τους, όσο και των δικαιούχων, καθώς οι επιχειρήσεις θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους τους, “αντί να εφαρμόσουν μια ακόμα ακατανόητη ρύθμιση που μόνο το προϊόν μας επιβαρύνει και αδυνατούμε να αντιληφθούμε ποιον σκοπό εξυπηρετεί πραγματικά”.
“Ελπίζουμε ότι στη διαδικασία της διαβούλευσης θα επικρατήσει η λογική. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνουμε κατηγορηματικά πως θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να αμφισβητήσουμε την νομιμότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης”, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Λ. Μενδώνη: Είναι πολύ ζυγισμένο το πού παρεμβαίνουμε
“Αφενός με το ελληνόφωνο τραγούδι θέλουμε να προστατεύσουμε την ελληνική γλώσσα, κυρίως όμως τους δημιουργούς, τους μουσικούς, οι οποίοι, πραγματικά, έχουν θιγεί όχι μόνο από την πανδημία- πολύς κόσμος λέει ότι ταλαιπωρήθηκαν από την πανδημία- αλλά όχι μόνο αυτό. Μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον η αγγλόφωνη μουσική έχει σχεδόν επιβληθεί. Η διάδοση της ελληνόφωνης μουσικής περιορίζεται. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ακούγεται 30% ελληνικής μουσικής και 70% ξένης μουσικής”, δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3, υπεραμυνόμενη του νομοσχεδίου, το οποίο θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 14/3.
“Δίνουμε κίνητρα προκειμένου να ακούγεται περισσότερο ελληνικό τραγούδι, ελληνόφωνο ή ελληνική ορχηστρική μουσική. Και δι’ αυτού του τρόπου ενισχύουμε εμμέσως τους δημιουργούς μας. Αυτό πραγματικά μας ενδιαφέρει”, πρόσθεσε η Υπουργός Πολιτισμού, η οποία αναφέρθηκε εκτενέστερα και στις διατάξεις για τα καταλύματα:
“Παρακολούθησα τη συζήτηση το Σαββατοκύριακο μέσα από τα social media. Για παράδειγμα, γίνεται μεγάλη συζήτηση: Μα, στο πρωινό θέλουμε να ακούμε ό,τι μουσική θέλουμε, στην πισίνα θέλουμε να ακούμε ό,τι μουσική θέλουμε και στην πισίνα δεν ταιριάζει η ελληνική μουσική. Αλλά όλα αυτά δεν θίγονται στο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο κάνει λόγο μόνο για τη μουσική που σε περίπτωση θελήσει ο ξενοδόχος, ή ο ιδιοκτήτης του τουριστικού καταλύματος, να βάλει στους χώρους αναμονής και στους ανελκυστήρες, να υπάρχει μια ποσόστωση 45% ελληνόφωνου τραγουδιού ή ελληνικής ορχηστρικής μουσικής. Δηλαδή, είναι ένα πάρα πολύ περιορισμένο χρονικά και χωροταξικά τμήμα της δραστηριότητας που ασκούν τα καταλύματα ή τα ξενοδοχεία. Δεν παρεμβαίνει κανείς ούτε στα καφέ, ούτε στους χώρους εστίασης, ούτε, σε καμία περίπτωση, στα δωμάτια. Είναι πάρα πάρα πολύ ζυγισμένο το πού παρεμβαίνουμε”.
Η διαβούλευση θα είναι ανοιχτή σε σχόλια μέχρι την Πέμπτη 14/3, ώρα 08:00 εδώ.