Του Σπύρου Παυλίδη*
Τα γεωλογικά ρήγματα και οι διακλάσεις (σπασίματα πετρωμάτων) αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία του γήινου φλοιού, τουλάχιστον του ανώτερου, που διευκολύνουν την “αναπνοή” του και την κυκλοφορία ρευστών.
Τα περισσότερα εξ αυτών λειτούργησαν στο απώτερο γεωλογικό παρελθόν, διαμόρφωσαν το γήινο ανάγλυφο και σήμερα παραμένουν ανενεργά. Ορισμένα όμως συνεχίζουν να κινούνται αργά και “σιωπηλά” ή επεισοδιακά με σεισμικές κινήσεις.
Στη χώρα μας υπάρχου χιλιάδες μικρά, μεσαίου μεγέθους και πολλά μεγάλου μήκους και σεισμικής δυναμικότητας ρήγματα. Τα τελευταία δραστηριοποιούνται σε σχετικά αραιά χρονικά διαστήματα και συνδέονται με ισχυρούς σεισμούς. Τα πολύ μικρά δραστηριοποιούνται σχεδόν καθημερινά και προκαλούν πολύ μικρού μεγέθους ανεπαίσθητους σεισμούς.
Στο βίντεο και στο σημείωμα αυτό τονίζεται η σημασία των μικρών και μεσαίου μεγέθους ρηγμάτων κοντά σε δομημένο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα το ρήγμα Καμένων-Φηρών που δραστηριοποιήθηκε κατά την ηφαιστειακή κρίση του 2011-12. Οι μικροί και μεσαίου μεγέθους σεισμού που προέρχονται από τέτοια ρήγματα, αν και δεν μπορεί να είναι καταστροφικοί, αποτελούν απειλή για οικισμούς πλησίον τους και ειδικά γι’ αυτούς απαιτείται ειδική μέριμνα Πολιτικής Προστασίας.
* Ο κ. Σπύρος Β. Παυλίδης είναι:
Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας
Πρόεδρος ΔΣ Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης
[adning id="140783"]