Β. Παπαευαγγέλου: Υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο – Κανένας εφησυχασμός

Σαφής ύφεση των δεικτών της πανδημίας στη χώρα μας παρατηρείται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την Covid-19 η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Τόνισε πάντως πως η διαπίστωση αυτή δε σημαίνει εφησυχασμό, αφού το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 50.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού σε όλη τη χώρα, ενώ τουλάχιστον 4.800 άνθρωποι νοσηλεύονται.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 37 έτη και ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος ημερήσιος δείκτης κρουσμάτων φτάνει πλέον τις 6.000/ημέρα. Για πρώτη φορά μετά από βδομάδες καταγράφεται επίσης σαφής μείωση και στις νέες εισαγωγές, καθώς κατά μέσο όρο ανά ημέρα εισάγονται στα νοσοκομεία με κορονοϊό 427 άνθρωποι, από τους οποίους τρεις τους τέσσερις είναι άνω των 50 ετών.

Μιλώντας για την πληρότητα των κλινών Covid, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι σε όλη τη χώρα η πληρότητα απλών κλινών έχει φτάσει το 67% και η πληρότητα ΜΕΘ covid το 80%. Με βάση δε τον δείκτη Rt, ο οποίος βρίσκεται στο 0,96, υπολογίζεται ότι κάθε μέρα για όλο τον Δεκέμβριο θα έχουμε 650-700 διασωληνωμένους ασθενείς.

Παρατήρησε επίσης ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αλλά και σε περιοχές όπου έχει καθυστερήσει η τρίτη δόση του εμβολίου. Τέλος, χαρακτήρισε αναγκαία την άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης, ιδίως στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής από τον ΕΟΦ δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα από την χορήγηση της τρίτης δόσης στην Ελλάδα.

Ενθαρρυντικό είναι και το στοιχείο ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μειώθηκαν τα νέα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας 4-18 ετών και σ’ αυτό φαίνεται να συνέβαλαν όπως είπε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Αύριο, όπως πρόσθεσε η κα Παπαευαγγέλου ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τα παιδιά 5-11 ετών, εμβολιασμό τον οποίο χαρακτήρισε ασφαλή, όπως προκύπτει και από συγκεντρωτικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την μείωση του χρόνου -από έξι μήνες σε τρεις- για την ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης, είπε ότι αυτό έγινε καθώς η επιτροπή έκρινε ότι οι νέες μεταλλάξεις και οι παραλλαγές του κορονοϊού όπως η “Όμικρον”, φαίνεται ότι επαναμολύνει ως ένα βαθμό και όσους έχουν νοσήσει.

Τέλος, η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι “είναι σημαντικό να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη να βάλουμε στην καθημερινότητά μας τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με τα τεστ και η συμπεριφορά μας σε μία έντονα κοινωνική περίοδο να σχετίζεται με την γνώση που έχουμε ήδη αποκτήσει αλλά και την λογική”.

Γκ. Μαγιορκίνης για Όμικρον: Θέμα χρόνου να συμβεί και στην Ελλάδα ό,τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο

Με τη σειρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι είναι θέμα χρόνου ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες σχετικά με την παραλλαγή “Όμικρον”, να συμβεί και στην Ελλάδα, όπου ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα.”Η επέκταση του στελέχους εκτός της Ν. Αφρικής είναι δεδομένη με την πιθανότητα επικράτησής του έναντι του “Δέλτα” να αυξάνεται μέρα με την μέρα”, ανάφερε, τονίζοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα συγκλίνουν ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου έχει πολύ καλές πιθανότητες να προσφέρει ικανοποιητική προστασία από τις βαριές περιπτώσεις της παραλλαγής.

Όσον αφορά στη νοσηρότητα, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής παρά την εκρηκτική αύξηση των διαγνώσεων στη Ν. Αφρική δε διαφαίνεται αύξηση στους θανάτους, ωστόσο παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες. “Αυτό το χάσμα μεταξύ διαγνώσεων – νοσηλειών – θανάτων προς το παρόν το αντιμετωπίζουμε ως ένα παράδοξο με δεδομένη την σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της χώρας. Βρισκόμαστε σε αναμονή για να δούμε κατά πόσο η έξαρση της Όμικρον στη Ν. Αφρική θα οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα”, είπε ο κος Μαγιορκίνης. Συμπλήρωσε δε ότι είναι επίσης σημαντικό να δούμε το προφίλ νοσηρότητας της “Όμικρον” σε χώρες με καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα η συγκεκριμένη παραλλαγή διπλασιάζεται κάθε περίπου 2-3 ημέρες”.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη