Θέματα υγείας: Ζώντας με έναν βηματοδότη

Από τον καρδιολόγο κ. Βασίλη Νομικό

Στην ανάρτηση της προηγούμενης εβδομάδας περιγράψαμε τι είναι ο βηματοδότης. Από την στιγμή που κρίθηκε σκόπιμο να σας τοποθετηθεί, πρέπει να μάθετε να ζείτε μαζί του.

Κατ’ αρχήν η τομή στο σημείο τοποθετήσεως μπορεί να σας ενοχλεί, έως και μερικές εβδομάδες. Όταν υποχωρήσει το μικρό πρήξιμο που ίσως δημιουργήθηκε στην περιοχή της τομής, θα μπορείτε να τον διακρίνετε κάτω από το δέρμα. Κάποια αιματώματα είναι πιθανά, αλλά σπάνια είναι μεγάλα. Οι σύγχρονοι βηματοδότες είναι πολύ μικρού μεγέθους και δημιουργούν την μικρότερη δυνατή ενόχληση.

Μπορείτε μέσα στις πρώτες 48 ώρες να κάνετε μπάνιο ή ντους.

Συνιστάται να μην οδηγήσετε τις πρώτες εβδομάδες, διότι οι απότομες κινήσεις που θα κάνετε μπορεί να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα και λόγω των ενοχλήσεων από την τομή θα έχετε περιορισμένη ικανότητα για σωστή οδήγηση.

Αποφύγετε επίσης για λίγο καιρό, δραστηριότητες που θα σας αναγκάσουν να κινείτε έντονα τα χέρια σας (κυρίως πάνω από τον ώμο), όπως τένις, κολύμβηση, ποδήλατο και σήκωμα βαριών αντικειμένων. Όλα αυτά γίνονται για να δώσετε στο ειδικό ηλεκτρόδιο που τοποθετήθηκε μέσα στην καρδιά σας, τον χρόνο να στερεωθεί μόνιμα στα τοιχώματά της.

Οι σύγχρονοι βηματοδότες δεν επηρεάζονται από τους ανιχνευτές μετάλλων των αεροδρομίων, ωστόσο θα πρέπει να το δηλώνετε, διότι θα ενεργοποιείται συναγερμός.

Επίσης οι σύγχρονοι βηματοδότες δεν επηρεάζονται από την χρήση φούρνων μικροκυμάτων, αποφεύγοντας πάντως όταν λειτουργουν να είστε σε επαφη μαζί τους, στο σημείο που βρίσκεται ο βηματοδότης.

Αποφύγετε ασχολίες με επισκευές σε κινητήρα αυτοκινήτου, την ώρα που βρίσκεται σε λειτουργία, λόγω υπάρξεως ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Εάν πρόκειται να εξετασθείτε με μαγνητική τομογραφία (MRI), να ενημερώσετε του ιατρούς του τμήματος.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο σε πολύ κοντινή θέση από τον βηματοδότη σας, πχ στο αυτί της πλευράς που είναι εμφυτευμένος. Βέβαια μην φθάσετε να νομίζετε ότι ο βηματοδότης σας θα σταματήσει να λειτουργεί αν κάποιος δίπλα σας μιλάει σε κινητό!

Εάν πρόκειται να χειρουργηθείτε, ενημερώστε επίσης τον ιατρό, διότι θέλουν μεγάλη προσοχή οι συσκευές “διαθερμίας”, που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο αιμορραγιών.

Οι βηματοδότες χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν και την παίρνουν από μια μπαταρία που βρίσκεται στο εσωτερικό τους. Είναι λοιπόν προφανές ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί αντικατάσταση. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο συχνά θα αναγκάζεται να λειτουργεί ο βηματοδότης και η ζωή αυτή είναι συνήθως από 5 έως 10 χρόνια.

Το τέλος της μπαταρίας δεν επέρχεται βέβαια αιφνίδια, αλλά περνά αρκετός καιρός από την έναρξη ευρημάτων δυσλειτουργίας της. Συνιστάται έλεγχος ανά 3μηνο περίπου, προς το τέλος της αναμενόμενης ζωής του βηματοδότη, είτε με επίσκεψη στον ιατρό σας είτε με αποστολή ειδικών σημάτων μέσω τηλεφωνικών γραμμών, όπου βέβαια υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Να σημειώσω εδώ, πως για βηματοδότες συγκεκριμένης εταιρείας, η δυνατότητα ελέγχου μέσω τηλεφώνου υπάρχει πλέον και στην Σαντορίνη. Η αλλαγή της μπαταρίας γίνεται με ολική αντικατάσταση της συσκευής που είναι ορατή κάτω από το δέρμα, αφού πρώτα ελέγξουμε ότι το ηλεκτρόδιο που οδηγεί μέσα στην καρδιά μας, λειτουργεί ικανοποιητικά.

Βλέπετε λοιπόν ότι δεν περιορίζονται ουσιαστικά οι καθημερινές δραστηριότητές σας και ο βηματοδότης σας τοποθετήθηκε για να κάνει την ζωή σας ασφαλέστερη και ευκολότερη. Ζήστε λοιπόν μαζί του και για όποια απορία έχετε, καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε τον θεράποντα ιατρό σας ή όποιον άλλον κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρό.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη