Ένα κρασί “Μυστήριο” από το Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος

ΜΥΣΤΗΡΙΟ/14: Η πρώτη skin-fermented Σαντορίνη

Ξεκινώντας ένα ταξίδι αναζήτησης των ορίων και των δυνατοτήτων έκφρασης του ασύρτικου, ο οινοποιός Αρτέμης Καραμολέγκος και ο γεωπόνος-οινολόγος του ομώνυμου οινοποιείου καινοτομούν παρουσιάζοντας την πρώτη “πορτοκαλί” εκδοχή της Σαντορίνης! Το οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου μας προσκαλεί να μυηθούμε στον κόσμο των φυσικών κρασιών και στη διερεύνηση μιας εναλλακτικής έκφρασης της Σαντορίνης.

Η σειρά Μυστήριο θα αποτελεί για το Οινοποιείο τον άξονα πειραματισμού και της αναζήτησης ορίων και το Μυστήριο/14 είναι το πρώτο κρασί της σειράς. Ένα κρασί ως αποτέλεσμα ελεύθερης έκφρασης, καινοτόμας οπτικής σε ένα παραδοσιακό καμβά και κυρίως αποτέλεσμα ενός μυστηριώδους ταξιδιού!

Τα σταφύλια προέρχονται από ένα μοναδικό αμπελοτόπι γέρικων κλημάτων ασύρτικου στον Πύργο. Η ζύμωση ξεκίνησε αυθόρμητα από τον φυσικό πληθυσμό και πραγματοποιήθηκε παρουσία των φλοιών (skin fermented) όπως στην ερυθρή οινοποίηση. Η εκχύλιση διήρκησε 14 μέρες και στην συνέχεια το κρασί αποζύμωσε και ωρίμασε με ολόκληρες τις οινολάσπες για 10 μήνες. Φυσική οινοποίηση χωρίς καμία προσθήκη κατά την διάρκειά της ζύμωσης και ωρίμασης εκτός από ελάχιστο θειώδες πριν την εμφιάλωση (συνολικό SO2 40mg/lt). Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο σε 1.100 φιάλες.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη