Η Αγία Ματρώνα της Φοινικιάς και το πανηγύρι της

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Ματρώνας, κτίσθηκε το 1859 από τον Οιάτη καραβοκύρη Φραγκίσκο Πλατή σε αμφιθεατρική θέση του οικισμού της Φοινικιάς. Στον προαύλιο χώρο του δεσπόζει ο χαρακτηριστικός φοίνικας που αποτελεί σημείο αναφοράς του οικισμού.

Η Φοινικιά ήταν παλαιότερα ο αγροτικός οικισμός της Οίας. Εκεί κατοικούσαν οι αγρότες για να βρίσκονται κοντά στον κάμπο και στα χωράφια τους και εκεί στις μεγάλες υπόσκαφες κάναβες, σε μικρή απόσταση από τα αμπέλια, παράγονταν τα περίφημα κρασιά.

Ο Ιερός Ναός είναι αφιερωμένος στη θαυματουργό Αγία Ματρώνα τη Χιοπολίτιδα, η οποία γεννήθηκε, ασκήτευσε και εκοιμήθη στο μυροβόλο νησί της Χίου. Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου τρέφουν ξεχωριστή ευλάβεια στο πρόσωπο της Αγίας Ματρώνας και ναοί αφιερωμένοι στη μνήμη της υπάρχουν στη Χίο, στη Σάμο, στην Ικαρία, στα Ψαρά, στην Άνδρο, στην Πάτμο, στην Τήνο και αλλού. Η μνήμη της τιμάται στις 20 Οκτωβρίου.

kyellow@matrona_2015_4Την παραμονή του εορτασμού, μετά τον εσπερινό, ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά πανηγύρια της Σαντορίνης αναβιώνει από τους κατοίκους της Φοινικιάς. Οι παλιές κάναβες παίρνουν ζωή και όλα τα ριμίδια, οι “ποταμοί”, όπως τα λένε οι ντόπιοι, γεμίζουν κόσμο που φτάνει από όλο το νησί. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ταξιδεύουν στο νησί ειδικά για να βρεθούν στον εορτασμό. Το γλέντι κρατά ως το πρωί και συντροφεύεται από τους ήχους του λαούτου, του βιολιού και της τσαμπούνας.

kyellow@matrona_2015Μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία η εικόνα της Αγίας Ματρώνας περιφέρεται στα στρωμένα με δεντρολίβανο και αρμπαρόριζα δρομάκια. Και μετά τα κεράσματα και τον καφέ, στην αυλή του Ναού, σερβίρεται η “πανήγυρη” που έχει ευλογηθεί από τον Ιερέα.

Κείμενο: Αγγελική Γεωργαντοπούλου – Φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου (K. Yellow)

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη