Ο αναλυτικός οικονομικός απολογισμός του Έτους Γαστρονομίας

Ο Δήμος Θήρας έδωσε, σήμερα 21/11/2013, στη δημοσιότητα τον αναλυτικό οικονομικό απολογισμό των δράσεων της πρωτοβουλίας “2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη”.

Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν, επίσης, υπόψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 19ης Νοεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με τον απολογισμό τα ποσά που δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα για τις ανάγκες του “Ετους Γαστρονομίας” προήλθαν από τις παρακάτω πηγές:
1. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 48.411,90 €
2. Δήμος Θήρας 10.076,07 €
3. Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος Α.Ε -χορηγία- 8.594,13 €

Αναλυτικά:
1.Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διατέθηκε το συνολικό ποσό των 48.411,90 €, το οποίο δαπανήθηκε ως εξής:

  • ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΡΩΣΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
    ΔΑΚΟΥΤΡΟΥ Ι. ΑΝΝΑ: 791,00 €
  • ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΟΥ ΤΑΛΙΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: “ΑΜΠΕΛΟΕΣΣΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ”. ΔΑΚΟΥΤΡΟΥ Ι. ΑΝΝΑ: 876,56 €)
  • ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: “ΑΜΠΕΛΟΕΣΣΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ”
    ΙΔΡΥΜΑ ΛΟΥΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ:  2.192,40 €
  • ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ “ΑΜΠΕΛΟΣ” 2013.
    ΔΑΚΟΥΤΡΟΥ Ι. ΑΝΝΑ: 2.368,12 €
  • ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ “2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ”.
    ΕΛΤΑ: 2.756,16 €
  • ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
    ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ: 2.198,20 €
  • ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ELEANOR PRATT
    ΔΑΚΟΥΤΡΟΥ Ι. ΑΝΝΑ: 750,00 €
  • ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ JOHN DEMERS ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
    ΔΙΑΜΟΝΗ – Β.& Ε. ZΩΡΖΟΣ Ο.Ε.: 500,00 €
    ΓΕΥΜΑΤΑ (ΕΠΙΓΕΥΣΗ Α.Ε.Ε. – 80,00 €, Ζ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ & ΣΙΑ ΕΕ – 80,00 €, Ε. ΑΝΑΠΛΙΩΤΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ – 76,30 €, ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – 80,00 €, ΔΕΝΑΞΑΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΟΕ – 80,00 €, Π. ΣΙΓΑΛΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ – 65,00 €)
    ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΕ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ – ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ: 200,00 €
    ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΜΕ ΟΔΗΓΟ – ΑΛΕΦΡΑΓΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ: 400,00 €
  • ΜΕΛΩΔΙΚΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ «ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ»
    ΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ – 3.000,00 €
  • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “IMIC 2013: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ”.
    ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ – ΔΑΚΟΥΤΡΟΥ Ι. ΑΝΝΑ: 19.825,16 €
    ΔΙΑΜΟΝΗ (VOLCANO VIEW HOTEL ΑΞΤΚΕΕ: 4.725,00 € – ΑΣΤΡΟ Α.Ε.: 3.240,00 €, VILLA ATLANTIS BEACH ΕΠΕ: 1.828,00 €)
  • ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ “2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ” ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ WTM ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΦ ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
    ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ – ΔΑΚΟΥΤΡΟΥ Ι. ΑΝΝΑ: 750,00 €
    ΔΙΑΜΟΝΗ –  ΔΑΚΟΥΤΡΟΥ Ι. ΑΝΝΑ: 1.550,00 €

Από τον Δήμο Θήρας διατέθηκε το συνολικό ποσό των 10.076,07 €, το οποίο δαπανήθηκε ως εξής:

  • ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ
    ΔΑΚΟΥΤΡΟΥ Ι. ΑΝΝΑ: 253,64 €
  • ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΑΝΟ, ΔΙΑΚΡΙΤΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ, ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΩΝ, ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
    ΑΡΓΥΡΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ & ΣΙΑ Ε.Ε.: 4.988,00 €
  • ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 2 ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
    ΝΟΜΙΚΟΥ Γ. ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ: 116,00 €
  • ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
    ΓΚΛΑΒΑ Δ. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ: 1.693,60 €
  • ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΠΙΑΝΙΣΤΡΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΦΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΟΥ ΠΑΝΟΥ ΒΛΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ “The food of Love: Μπουκιές από δύο αιώνες μουσικής τροφής”
    ΔΑΚΟΥΤΡΟΥ Ι. ΑΝΝΑ: 484,56 €
  • ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΛΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: “The food of Love: Μπουκιές από δύο αιώνες μουσικής τροφής”
    ΙΔΡΥΜΑ ΛΟΥΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ: 232,00 €
  • ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
    PLAZINIC SVELTANA – WELCOME: 412,87 €
  • ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ “2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ”
    ΦΟΥΣΤΕΡΗ ΕΙΡΗΝΗ: 800,00 €
  • ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ “2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ”
    ΚΑΝΑΚΑΡΗ Φ. ΓΕΩΡΓΙΑ 1.032,40 €
  • ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ WORLD TRAVEL MARKET ΑΠO ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
    ΑΦΟΙ ΔΡΟΣΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΠΕ: 63,00 €

3. Η «Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος Α.Ε.» πρότεινε χορηγία συνολικού ποσού 10.000,00 €, από την οποία μέχρι σήμερα έχει δαπανηθεί:

  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ “ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΗΤΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ” ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ, ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ, ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: 1.800 €
  • ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΔΩΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ WORLD TRAVEL MARKET ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΥΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΚΘΕΣΗ
    ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ: 6.794,13 €

Στην ανακοίνωση του Δήμου Θήρας σημειώνεται ότι:

“Το κόστος υλοποίησης των δράσεων, είναι δυσανάλογα μικρό, για το αποτέλεσμα που παράχθηκε. Αυτό οφείλεται στον εθελοντισμό.
– Ο εθελοντισμός ήταν ένα από τα σημαντικότερα σημεία που συνέβαλαν στην επιτυχία της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη», καθώς το εγχείρημα προσέλκυσε και ενεργοποίησε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Προκάλεσε δημιουργικές συνέργειες ανάμεσα στους εκπροσώπους του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
– Επαγγελματίες και κάτοικοι της Σαντορίνης και υπάλληλοι του Δήμου μας εργάστηκαν χωρίς ωράρια, διακοπές και αργίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα του Έτους.
Οι χορηγίες σε είδος που δεχτήκαμε ήταν πολλές και θα παρουσιαστούν επίσης αναλυτικά, προκειμένου να γίνει η συνολική οικονομική αποτίμηση του Έτους και να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν”

Στην ανακοίνωση επίσης δημοσιεύονται συνοπτικά οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Δήμου Θήρας. Συγκεκρίμενα αναφέρονται τα εξής:

“Οργάνωση των διαφόρων παραγωγικών κλάδων της Σαντορίνης. Η Γαστρονομία στη Σαντορίνη είναι υπόθεση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της Θήρας και της Θηρασίας, των μεταποιητικών επιχειρήσεων τοπικών προϊόντων, των επιχειρήσεων εστίασης, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, των γραφείων τουρισμού και εξειδικευμένου γαστρονομικού και οινικού τουρισμού, των πολιτιστικών συλλόγων και των συλλογικών φορέων, που με συντονισμό διαμορφώνουν την ταυτότητα της περιοχής και συντελούν στην τοπική ανάπτυξη. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις και να καθοριστούν οι όροι συμμετοχής των διαφόρων κλάδων.

Ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις παραγωγής και τους ειδικούς του κλάδου που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη, αλλά και ειδικούς εκτός Σαντορίνης, πραγματοποίησε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους επαγγελματίες των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας, με στόχο την επίτευξη του βέλτιστου χειρισμού και παρουσίασης του κρασιού και των τοπικών προϊόντων της Σαντορίνης στη Σύγχρονη Εστίαση. Περισσότερα από 300 στελέχη επιχειρήσεων παρακολούθησαν δωρεάν τα σεμινάρια, ενώ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ήταν και το κόστος για το Δήμο.

Η προσπάθεια συνεχίζεται και στις 23 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων, οργανώνεται ένα νέο εξειδικευμένο σεμινάριο που απευθύνεται σε οινολόγους και οινοχόους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στα επτά σεμινάρια η συμμετοχή των εισηγητών ήταν εθελοντική.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της Σαντορίνης: Επιστημονικά Συνέδρια, Εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων της Σαντορίνης από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, Καλλιτεχνικές Εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, γελοιογραφίας, μαρμαρογλυπτικής, Επιστημονικές ομιλίες, Βιβλιοπαρουσιάσεις, Προβολές κινηματογραφικών ταινιών, Συναυλίες, Εκθέσεις Τοπικών προϊόντων, Παραδοσιακά πανηγύρια και γιορτές που πρόβαλαν τα τοπικά προϊόντα και έθιμα.

Παρουσίαση της πρωτοβουλίας του Δήμου μας, του γαστρονομικού δυναμικού και των τοπικών προϊόντων της Θήρας και της Θηρασίας, σε ειδικές εκδηλώσεις στο Μουσείο της Ακρόπολης και στη Θεσσαλονίκη, σε ελληνικές και διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού και Εκθέσεις Προβολής Προϊόντων, σε Συνέδρια επαγγελματικών φορέων (Περίπου 20 δράσεις πραγματοποιήθηκαν).

Με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού η Σαντορίνη προβλήθηκε στην πρόσφατη Διεθνή Τουριστική Έκθεση World Travel Market στο Λονδίνο με προνομιακή συμμετοχή και στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, εκτός από την καθιερωμένη συμμετοχή του Δήμου Θήρας στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Την επόμενη εβδομάδα, μέσω του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, θα γίνει η τελευταία μάλλον παρουσίαση στο Φεστιβάλ Γεύσεων, που διοργανώνεται στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO PALACE, όπου οι Κυκλάδες έχουν επιλεγεί ως τιμώμενος προορισμός.

Πολυάριθμα Δελτία Τύπου δημοσιεύθηκαν για την ενημέρωση παραγωγών, επιχειρηματιών τουρισμού και επισκεπτών σχετικά με τις δράσεις του Έτους Γαστρονομίας. Η απήχηση στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ ήταν πολύ μεγάλη και ιδιαίτερα επαινετική.

Τέλος φιλοξενήθηκαν στη Σαντορίνη πλήθος δημοσιογράφων, ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ, καθώς και συνεργεία τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών στα οποία παρουσιάστηκε η Σαντορίνη και η γαστρονομία της, ενώ ταυτόχρονα παρασχέθηκαν διευκολύνσεις και κάθε δυνατή μορφή φιλοξενίας.”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη