Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου στην ΕΝΠΕ για τον “Κλεισθένη”

“Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά ξεκάθαρα κατά της κυνικής εργαλειοποίησης της λαϊκής ετυμηγορίας” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), το οποίο συνήλθε σήμερα, στην Αθήνα, με θέμα συζήτησης το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών (πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι»). Μετά τη συνεδρίαση, το ΔΣ της ΕΝΠΕ ζητά να αποσυρθεί το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα.

Ο κ. Χατζημάρκος, επανέλαβε την πάγια θέση του, που επανειλημμένως έχει διατυπώσει, ότι το πρόβλημα δεν είναι η απλή αναλογική αυτή καθαυτή, αλλά το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου, όχι μόνο δεν θίγει κρίσιμα θέματα της αυτοδιοίκησης, όπως οφείλει να κάνει μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αλλά επιπρόσθετα καθιστά την απλή αναλογική αυτοσκοπό του “Κλεισθένη” χωρίς να υπάρχει η στοιχειώδης πρόβλεψη για τις δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες θα προβλέψουν και θα προλάβουν τις δυσλειτουργίες που μετά βεβαιότητας θα προκύψουν από την εφαρμογή της.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε την παντελή απουσία ρυθμίσεων που θα αναβάθμιζαν τον θεσμό των Περιφερειών, θα μεταβίβαζαν αρμοδιότητες και θα επέλυαν διοικητικά προβλήματα που ταλανίζουν τον θεσμό και ανακόπτουν την αποτελεσματικότητά του.

“Το ζητούμενο σε μια μεταρρύθμιση είναι το περιεχόμενο, πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός των Περιφερειών. Είχαν ειπωθεί μεγάλα λόγια. Περίμενα ότι θα υπήρχαν ψήγματα αναβάθμισης του θεσμού και μεταβίβασης εξουσιών. Δεν είδα τίποτα από όλα αυτά. Αντιθέτως. Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο: Για τις αρμοδιότητες: Τίποτα! Για τα Οικονομικά: Τίποτα! Για τη νησιωτικότητα: Τίποτα!” τόνισε στην τοποθέτησή του.

Ειδικά για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου αγνοεί πλήρως τη νησιωτικότητα, αφού παρά τις επανειλημμένες φραστικές κυβερνητικές εξαγγελίες, κανένα θέμα της νησιωτικής Ελλάδας δεν ρυθμίζεται μέσα από τις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου που κατατέθηκε.

“Με αυτό το σχέδιο νόμου, ο νομοθέτης έχει αδικήσει μόνος του τον εαυτό του. Δεν δαπανήθηκε ούτε γραμμάριο φαιάς ουσίας για τα εκατοντάδες νομοθετικά και διοικητικά προβλήματα που έχουν τα νησιά” ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος κλείνοντας την τοποθέτησή του χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ως “βαριά προσβολή απέναντι στον θεσμό των Περιφερειών τόσο από απόψεως διαδικασίας, όσο και περιεχομένου”.

Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης τόνισε “Δικαιούμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να προστατεύσουμε τις κοινωνίες που υπηρετούμε. Η μεταρρύθμιση δεν αφορά το πολιτικό μέλλον των αιρετών στην αυτοδιοίκηση, αλλά τις τοπικές κοινωνίες. Από την πλευρά μας, οι Περιφερειάρχες έχουμε δείξει επανειλημμένως τον οφειλόμενο σεβασμό απέναντι στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Αντίστοιχος σεβασμός από την δική της πλευρά, δεν έχει υπάρξει. Ο Κλεισθένης συνιστά προσβολή στο θεσμό των Περιφερειών και ως εκ τούτου, αποτελεί μια ανησυχητική δήλωση περιφρόνησης του πολιτεύματος”.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here