Πήγα και είδα: The Athenian House στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης

Γράφει η Ελπίδα Καραντάνη

athenian_10.18.37Κάποιοι το ακούμε γιατί “ο Δημήτρης Σκαρμούτσος είναι ο executive chef του Athenian House”, κάποιοι γιατί η λίστα κρασιών έχει την υπογραφή του Πάνου Ζουμπούλη, και κάποιοι, το μάθαμε ως “το μαγαζί με τον τσολιά στον τοίχο”. Το επισκέφτηκα και θα σας περιγράψω αυτή την εμπειρία μέσα από τα δικά μου μάτια.

O χώρος είναι ένα σαντορινιό σπίτι με την βεράντα του, με θέα τον Σκάρο και τη Νέα και την Παλαιά Καμένη, που κράτησε το παραδοσιακό ύφος του και προστέθηκαν “αθηναϊκές πινελιές”.

Ανεβαίνοντας δεν ξέρεις πού να εστιάσεις το βλέμμα σου, σε ένα περιβάλλον που νιώθεις ότι όλα έχουν γίνει με πολύ μεράκι και αγάπη. Τα σερβίτσια, όπως και τα περισσότερα αντικείμενα στο μαγαζί, είναι από την προσωπική συλλογή του ιδιοκτήτη, κ. Κωνσταντίνου Πριόβολου, όπως με ενημέρωσε ο ίδιος και αυτό το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό, νιώθεις ότι σε φιλοξενεί στο σπίτι του. Ο μεγάλος τσολιάς στον εξωτερικό τοίχο δίνει την απαραίτητη αίγλη θυμίζοντάς μας ότι είμαστε ένας λαός με μεγάλη ιστορία και υπερηφάνεια.

Athenian_23.43.06

Αφού έχω απορροφηθεί από το περιβάλλον και τη διακόσμηση έρχεται η ώρα να επιλέξω από το μενού… Τι να επιλέξεις όταν όλα τα πιάτα έχουν την υπογραφή του Δημήτρη Σκαρμούτσου;

Χταπόδι σιγομαγειρεμένο με μαύρες φακές και αφρό από μέλι και λεβάντα, μαύρα λινγκουίνι από μελάνι σουπιάς με καραβίδες, γαρίδες και chorizo. Ναι, ούτε εγώ το πίστευα ότι γευστικά ταιριάζει τόσο αυτός ο συνδυασμός θαλασσινού με λουκάνικο. Και κάπου εκεί εμφανίζεται ο πρωταγωνιστής της βραδιάς: ο μουσακάς. Ό,τι και να πω θα είναι λίγο, έχουμε λευκή μελιτζάνα με μπεσαμέλ από φέτα, αρνίσιο κιμά, ταχίνι, τραγανά πατατάκια και δίπλα ένα εξαιρετικό κομμάτι από αρνί σε μία χορταστική μερίδα.

Athenian_mhΆφησα λίγο χώρο για το γλυκό, έναν μπακλαβά με τραγανιστά φύλλα, κρέμα σοκολάτας γάλακτος σε συνδυασμό με φυστικοβούτυρο, αλμυρή καραμέλα και φιστίκι Αιγίνης. Γιάμι!

athenian_23.49.16

Tο Athenian House θα το βρείτε ανοιχτό και τις πρωινές ώρες, αφού προσφέρουν και την επιλογή για πρωινό. Δε γίνεται να μη σας εκμυστηρευτώ το λόγο που τους επισκέφτηκα και το επόμενο πρωί. Ως λάτρης του καφέ, με ενημέρωσαν ότι ο καφές φίλτρου που έχουν αλέθεται την ώρα που τον παραγγέλνεις και τον προετοιμάζουν μπροστά σου με το βραβευμένο παγκοσμίως προϊόν Chemex, το οποίο παράγει καφέ με πλούσιο άρωμα και πλήρη γεύση, ίσως ο καλύτερος καφές που έχω δοκιμάσει.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα το Athenian House, σε επισκέπτες του νησιού και μόνιμους κατοίκους, για μια ξεχωριστή έξοδο που θα θέλετε να επαναλάβετε. Εμένα μου άφησε εικόνες και γεύσεις που θα με ακολουθούν στο “ταξίδι” μου στη Σαντορίνη.

[hr style=”single”]Φωτογραφίες: Ελένη Κωνσταντινίδου


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη