Χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και να πληρώνετε λιγότερα

Συμβουλές για περισσότερο υπεύθυνη κατανάλωση ενέργειας, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την προστασία της τσέπης μας, δίνει η ΔΕΗ μέσα από σχετικό φυλλάδιο που συνοδεύει τους τελευταίους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι βασικότερες συμβουλές για εξοικονόμηση ρεύματος είναι οι ακόλουθες:

Ψυγείο
Τοποθετήστε το ψυγείο μακρια από τα θερμαντικά σώματα ή μέρη που τα βλέπει ο ήλιος, γιατί μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση της ηλεκτρικής του ενέργειας μέχρι και 30%

Ρυθμίστε τον θερμοστάτη του ψυγείου σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή, εναλλακτικά στους 7ºC και του καταψύκτη στους -18ºC, γιατί μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 15% από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.

Κουζίνα
Μαγειρέψτε με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή με χύτρα ταχύτητας. Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια κατά 30-60% και χρόνο κατά 80%.

Θερμοσίφωνας
Προτιμήστε ηλιακό θερμοσίφωνα και εξοικονομήστε ηλεκτρική ενέργεια μέχρι και 60%

Πλυντήριο
Προτιμήστε τα σύγχρονα απορρυπαντικά και προγράμματα χαμηλότερων θερμοκρασιών. Πλένοντας στους 30ºC, εξοικονομείτε ενέργεια μέχρι και 40%.

Προτιμήστε πλυντήριο διπλής παροχής νερού (hot and cold fill), με δυνατότητα σύνδεσης με τον ηλιακό θερμοσίφωνα και εξοικονομήστε ενέργεια μέχρι και 55%.

[adning id="140783"]


Κλιματιστικό
Ρυθμίστε το κλιματιστικό σε θερμοκρασία 26ºC το καλοκαίρι και 20ºC τον χειμώνα. Για καθε επιπλέον βαθμό, σπαταλάτε περίπου 10% περισσότερη ενέργεια.

Επιλέξτε κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής κλάσης και τεχνολογίας inverter. Η αντικατάσταση κλιματιστικού ενεργειακής κλάσης Β με αντίστοιχη Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 21% στην ψύξη και 32% στην θέρμανση.

Λάμπες
Προτιμήστε λαμπτήρες LED. Μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας.

Συσκευές
Μην αφήνετε τις συσκευές σας σε κατάσταση stand-by.

Υπολογιστής
Σβήστε τον υπολογιστή σας όταν δε σας είναι απαραίτητος.

Φορτιστής
Βγάλτε τον φορτιστη από την πρίζα. Η ποσότητα ενέργειας που χάνεται όταν αφήνετε μονίμως τον φορτιστή στην πρίζα είναι το 95% της συνολικής φόρτισης, ενώ μονο το 5% χρησιμοποιείται για τη φόρτιση.

[adning id="140783"]


Περισσότερες συμβουλές και άλλες πληροφορίες για ορθολογική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας μπορείτε να δείτε στον σχετικό διαδικτυακό διαδραστικό τόπο εδώ.

Μέσω ενός εύχρηστου, απλού και κατανοητού υπολογιστικού εργαλείου μπορείτε να προσδιορίσετε την υφιστάμενη ενεργειακή κατάσταση/απόδοση της κατοικίας σας και τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισής της μέσω επιλεγμένων παρεμβάσεων, ενώ παράλληλα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας των οικιακών ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς επίσης, αναλυτική ενημέρωση επί των αναγραφομένων στοιχείων στις ενεργειακές ετικέτες των οικιακών συσκευών.

Πηγή: ΔΕΗ

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη