Β. Παπαευαγγέλου: 12.500 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

Εξηγήσεις γιατί δεν χαλάρωσαν τα μέτρα

Δύο είναι οι λόγοι που δεν επιτρέπουν στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να γνωμοδοτήσει υπέρ της άρσης κάποιων μέτρων και του ανοίγματος περισσότερων δραστηριοτήτων ενόψει Χριστουγέννων, είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Πρώτον η ιδιαίτερα ψηλή πληρότητα των ΜΕΘ Covid, ακόμα και σήμερα (82% στην επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη) και δεύτερον ο μεγάλος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέροντας μάλιστα ότι τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 12.500 και τα 6.000 εντοπίζονται στη Κεντρική Μακεδονία.

“Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε με τη σημερινή πορεία θα έχουμε περίπου 300 διασωληνωμένους ασθενείς την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια” εξήγησε η λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας ότι “αυτό βέβαια θα συμβεί μόνο εφόσον συνεχίσουμε να βλέπουμε χαμηλό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αριθμό νέων κρουσμάτων και εφόσον αν δεν υπάρξει διασπορά του ιού τις επόμενες ημέρες μέσα στις γιορτές”.

Ωστόσο, όπως παρατήρησε, υπάρχει επιτέλους σταθεροποίηση των νέων διασωληνώσεων αλλά και των θανάτων, των κρίσιμων δεικτών που προσδιορίζουν την επιβάρυνση της επιδημίας στην κοινότητα, καθώς και μείωση των νέων κρουσμάτων στα 1.500 κατά μέσο όρο ημερησίως τις τελευταίες επτά ημέρες. Όπως επισήμανε έχουμε πλέον κατά μέσο όρο 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα πανελλαδικά, οι οποίες πριν από δύο εβδομάδες ήταν 450, ένα γεγονός που χαρακτήρισε παρήγορο. Όπως αισιόδοξο είναι και το ότι είναι λιγότερα τα κρούσματα που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα στους ανθρώπους άνω των 65 ετών. “Οι κόποι όλων έχουν αποτέλεσμα, οι κόποι μας φαίνεται ότι αποδίδουν”, συμπλήρωσε, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα σπίτια μας στις γιορτές μπορούν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης μόνο μέσα σε ένα βράδυ.

Η σύγκριση με την περίοδο άρσης του πρώτου lockdown
Συγκρίνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε τώρα σε σχέση με την 4η Μαΐου όταν έγινε η άρση του πρώτου lockdown, η κα Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι τότε είχαμε μια τελείως διαφορετική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Πολιτικής Προστασίας, εκείνη την ημέρα σε όλη την επικράτεια ήταν 982 τα ενεργά κρούσματα έναντι 12.500 σήμερα. Τότε είχαμε 280 νοσηλευόμενους σε όλη την επικράτεια έναντι 3.300 σήμερα περίπου και 35 διασωληνωμένους ασθενείς σε όλη την Ελλάδα έναντι 583 ασθενών σήμερα. Τέλος, στις 4 Μαΐου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2 θανάτους ενώ σήμερα είχαμε 102 θανάτους.

“Συνεπώς, είναι εύκολα κατανοητό ότι τόσο η επιδημιολογική εικόνα, όσο και η πληρότητα του ΕΣΥ δεν είναι συγκρίσιμες. Τα παραπάνω δεδομένα κραυγαλέα μας αποτρέπουν όλους από οποιαδήποτε χαλάρωση” υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας πως “δεν έχουμε περιθώριο, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων”.

Γκ. Μαγιορκίνης: Ποσοστό θετικότητας θα ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ από την επόμενη εβδομάδα

Mε τη σειρά του, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα, όπως καταγράφεται από τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Η επιβάρυνση της επιδημίας, όπως είπε, στα βόρεια της χώρας διατηρείται, αν και εξακολουθεί να δείχνει μικρά σημεία υποχώρησης, ενώ στα νότια της χώρας το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό.

Σχετικά με τα επίπεδα της θετικότητας, ο κος Μαγιορκίνης ανέφερε ότι το ποσοστό της θετικότητας έχει μεγάλη διακύμανση από ημέρα σε ημέρα και αυτό γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Για παράδειγμα, τα Σαββατοκύριακα, σε παγκόσμια κλίμακα διενεργούνται λιγότερες εξετάσεις, αφενός γιατί λιγότεροι ασθενείς ενδιαφέρονται να κάνουν την εξέταση και συνεπώς λειτουργούν λιγότερα διαγνωστικά εργαστήρια και για λιγότερο χρόνο. Το ποσοστό όμως των θετικών είναι υψηλότερο διότι προσέρχονται οι ασθενείς που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι θετικοί και κατά προτεραιότητα εκτελούνται οι επείγουσες, πιο ύποπτες εξετάσεις.

Επίσης, “πολύ σημαντικό είναι ότι ο ακριβής τρόπος υπολογισμού της θετικότητας πρέπει να γίνεται με την ημερομηνία δειγματοληψίας, η οποία στα μοριακά τεστ μπορεί να είναι από αυθημερόν μέχρι και τρεις ημέρες πίσω” εξήγησε ο κος Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι “για αυτούς τους λόγους από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας το ποσοστό της θετικότητας θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ για την προηγούμενη εβδομάδα δειγματοληψίας”.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη