Covid-19: Μετά το εμβόλιο σταματάμε να φοράμε μάσκα;

Μπορούμε να σταματήσουμε να φοράμε μάσκα, αφού κάνουμε το εμβόλιο κατά του Covid-19; Η απάντηση είναι όχι, καθώς οι μάσκες και οι κοινωνικές αποστάσεις συστήνονται για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα και μετά τον εμβολιασμό.

Καταρχάς, τα πρώτα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού απαιτούν δύο δόσεις. Η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer γίνεται στις τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, ενώ η δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna γίνεται σε τέσσερις εβδομάδες. Γενικά η επίδραση των εμβολίων δεν είναι άμεση. Οι άνθρωποι αναμένεται να αποκτήσουν κάποιο επίπεδο προστασίας μέσα σε δύο βδομάδες από την πρώτη δόση του εμβολίου. Όμως πλήρης προστασία δεν πρόκειται να υπάρχει μέχρι να περάσουν δύο εβδομάδες και από τη δεύτερη δόση.

Παράλληλα, δεν είναι ακόμα γνωστό αν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna προφυλάσσουν από τη λοίμωξη συνολικά ή μόνο από τα συμπτώματά της. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εμβολιασμένοι άνθρωποι ίσως να μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, αν και μάλλον σε πολύ μικρότερο βαθμό, δήλωσε η Deborah Fuller, ειδική σε θέματα εμβολίων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Επίσης, ακόμα κι όταν αυξηθεί η ποσότητα των διαθέσιμων εμβολίων, το να γίνουν εκατοντάδες εκατομμυρίων δόσεις αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Η Fuller σημείωσε επίσης ότι τώρα ξεκινά και η δοκιμή εμβολίων στα παιδιά, τα οποία δε θα μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι τα δεδομένα της μελέτης να δείξουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και για εκείνα.

Ο Moncef Slaoui, επικεφαλής της προσπάθειας ανάπτυξης εμβολίων στις ΗΠΑ, εκτιμά ότι η χώρα θα μπορούσε να επιτύχει την “ανοσία της αγέλης” μέχρι τον Μάιο, με βάση την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna. Αυτό όμως θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι δε θα εμφανιστούν προβλήματα με την προμήθεια εμβολίων και ότι επαρκής αριθμός ατόμων θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

Πηγή: Associated Press


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη