220 προϊόντα των Κυκλάδων προτεινόμενα από το δίκτυο Aegean Cuisine

Ελλιπής η εκπροσώπηση των τοπικών προϊόντων της Σαντορίνης

Τα αποτελέσματα του Α’ κύκλου αξιολόγησης για τη δημιουργία μητρώου προϊόντων που παράγονται και τυποποιούνται στις Κυκλάδες και προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine, ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 7 Ιουνίου κατά την 1η Συνάντηση Παραγωγών & Εστιατόρων του Νομού Κυκλάδων που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων – στο πλαίσιο των δράσεων του δικτύου Aegean Cuisine – στη Σύρο με απευθείας διασύνδεση με τα γραφεία του σε Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο.

Σε αυτό τον πρώτο κύκλο εντάσσονται 220 προϊόντα από 38 παραγωγούς των Κυκλάδων, ενώ ο επόμενος κύκλος προγραμματίζεται για το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Ο κ. Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, μέλος της επταμελούς επιτροπής αξιολόγησης των προϊόντων, ανέλυσε τη διαδικασία αξιολόγησης και αναφέρθηκε στους βασικούς λόγους απόρριψης προϊόντων, ενώ απάντησε και σε σχετικές ερωτήσεις. Μέσα στις επόμενες ημέρες οι παραγωγοί που εντάσσονται με προϊόντα τους στο δίκτυο Aegean Cuisine θα λάβουν email με τη μακέτα σήμανσης προϊόντων “Aegean Cuisine Recommended” και τον συνοδευτικό οδηγό χρήσης του σήματος.

Ο κατάλογος των προϊόντων είναι διαθέσιμος εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εγκρίθηκαν όλα τα προϊόντα από Σαντορίνη που εστάλησαν για αξιολόγηση. Από τον κατάλογο όμως λείπουν χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα (φάβα, τοματοπολτός, κάπαρη κλπ) καθώς και τα κρασιά των περισσότερων οινοποιείων του νησιού που προφανώς θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν μετά τον νέο κύκλο αξιολόγησης.

Σχετικά με την πιστοποίηση εστιατορίων για ένταξη στο δίκτυο Aegean Cuisine, θα πραγματοποιηθεί σύντομα νέος κύκλος επιτόπιων ελέγχων εστιατορίων (υφιστάμενων και δυνητικών μελών) για τον οποίο το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα στείλει άμεσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις εστίασης του Νομού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος επεσήμανε τον απώτερο σκοπό της όλης δράσης, που δεν είναι άλλος από το να ενωθούν όλοι οι κρίκοι της αγρο-διατροφικής αλυσίδας, ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν ποιοτικές και ολοκληρωμένες γαστρονομικές εμπειρίες, μέσα από τις οποίες θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας, θα τα αναζητούν και θα αποτελούν κοινωνούς του γαστρονομικού πλούτου και πολιτισμού του Αιγαίου.

 

Print Friendly, PDF & Email