50 Great Greek Wines: Τα κρασιά από τη Σαντορίνη που διακρίθηκαν

Οκτώ κρασιά από τέσσερα οινοποιεία της Σαντορίνης περιλαμβάνει η φετινή λίστα των 50 Great Greek Wines, που αποκαλύφθηκε κατά την τελετή βράβευσης που έγινε πριν λίγες ημέρες (20/10) στην Αθήνα. Είχαν προηγηθεί τυφλές γευστικές δοκιμές από την επταμελή επιτροπή του διαγωνισμού, την οποία συνέθεταν διεθνείς εμπειρογνώμονες του κρασιού, όλοι Masters of Wine.

Τα 50 Μεγάλα Ελληνικά Κρασιά ανακοινώνονται αλφαβητικά, χωρίς να γίνεται γνωστή η βαθμολογική κατάταξή τους. Ανάμεσα σε αυτά, η Σαντορίνη εκπροσωπείται από τα εξής:

– Κτήμα Αργυρού: Σαντορίνη Cuvée Evdemon 2017
– Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου: Σαντορίνη Καμαράς 2020
– Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου: Σαντορίνη Πυρίτης 2020
– Οινοποιία Γαβαλά: Σαντορίνη 2022
– Οινοποιία Γαβαλά: Σαντορίνη Natural Ferment 2022
– Μικρά Θήρα: Νυχτέρι 2020
– Μικρά Θήρα: Σαντορίνη 2021
– Μικρά Θήρα: TerraSea 2021

Σημειώνεται πως το Σαντορίνη Cuvée Evdemon του Κτήματος Αργυρού εντάχθηκε στο Hall of Fame του διαγωνισμού, καθώς διακρίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, “κάτι που δείχνει σταθερότητα και διαρκές κυνήγι της αριστείας”, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Βασίλης Τσακτσαρλής, Ιωάννα Βαμβακούρη και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, οι τρεις οινοποιοί της Μικράς Θήρας, κατά την τελετή απονομής των βραβείων για τα 50 Great Greek Wines 2023

Στον διαγωνισμό πήραν μέρος συνολικά 609 ετικέτες κρασιών από 201 οινοποιεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Από τους διοργανωτές δεν ανακοινώνονται οι συμμετοχές πλην αυτών που διακρίνονται.

Πέρα από τα οκτώ κρασιά από τη Σαντορίνη, η λίστα των 50 Great Greek Wines περιλαμβάνει επίσης 10 κρασιά από τη Μακεδονία, 9 από την Κρήτη, 7 από την Πελοπόννησο, 3 από νησιά του Ιονίου, από 2 από τη Θεσσαλία, την Αττική, την Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου (πλην Σαντορίνης), καθώς και 5 από την Κύπρο. Δείτε αναλυτικά τη λίστα εδώ.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Τέλος, εκτός της βασικής λίστας, ανακοινώθηκαν -με σειρά κατάταξης- τα πέντε κρασιά που ξεχώρισαν σε 16 βασικές κατηγορίες, ανεξάρτητα αν αυτά περιλαμβάνονται στα 50 GGW. Και εκεί, στις κατηγορίες Ασύρτικου και Γλυκού κρασιού, η παρουσία των σαντορινιών κρασιών είναι έντονη.

Ασύρτικο – Top 5
Μικρά Θήρα: TerraSea 2021
Κτήμα Αργυρού: Σαντορίνη Cuvée Evdemon 2017
Κτήμα Χατζηβαρύτη (Μακεδονία): MInimus 2021
Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου: Σαντορίνη Πυρίτης 2020
Οινοποιία Γαβαλά: Σαντορίνη Natural Ferment 2022

Γλυκά κρασιά – Top 5
Κτήμα Αργυρού: Vinsanto Late Release 2003
Οινοποιείο Κουνάκη (Ρόδος): Sweet Orange 2020
Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου: Vinsanto 2010
Οινοποιείο Ζαμπάρτας (Κύπρος): Commandaria Melusine 2011
Santo Wines: Vinsanto 20 ετών παλαίωσης 2002

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να ανακαλύψτε τα κρασιά του σαντορινιού αμπελώνα στις σελίδες του Atlantea eshop, που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερα από 140 κρασιά από 18 οινοποιεία του νησιού. Ανάμεσά τους θα βρείτε και όσες ετικέτες διακρίθηκαν στα 50 GGW 2023 και βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη