Στον Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εγγράφηκε πρόσφατα η αμπελοινική παράδοση και ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο καλλιεργούνται οι αμπελώνες της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, με τίτλο εγγραφής “Η αμπελοοινική κληρονομιά της Σαντορίνης (Θήρας-Θηρασίας)”.
Η εγγραφή αυτή είναι απόρροια του αδιαμφισβήτητου γεγονότος ότι η αμπελοοινική παράδοση ήταν και είναι στο επίκεντρο της πολιτισμικής ταυτότητας της Σαντορίνης. Ο αμπελώνας της, εγγενές στοιχείο του τοπίου της, είναι από τους πιο ιδιόρρυθμους στον κόσμο καθώς είναι αμόλυντος από φυλλοξήρα, αυτόρριζος, με ποικιλίες πανάρχαιες. Ο ιδιαίτερος τρόπος κλαδέματος, το έδαφος, το μοναδικό μικροκλίμα και η συσσωρευμένη εμπειρία αιώνων των αμπελοκαλλιεργητών και των οινοποιών της συντελούν στην παραγωγή ιδιαίτερων οίνων εξαιρετικής ποιότητας.
Ο πλήρης και εμπεριστατωμένος φάκελος για την εγγραφή, κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2017, εγκρίθηκε στο σύνολό του από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ στη συνέχεια η απόφαση ένταξης υπογράφηκε από την Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου και ήδη έχει αναρτηθεί στη σχετική ιστοσελίδα για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας. Ο φάκελος καταρτίσθηκε από την οινολόγο και δημοτική σύμβουλο κα Ιωάννα Βαμβακούρη, τον οινολόγο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Νίκο Βαρβαρήγο και την υπεύθυνη επικονωνίας του Δήμου Θήρας κα Κρυσταλλία Παπαοικονόμου.
[adning id="140783"]Να σημειώσουμε ότι η Σαντορίνη και η Θηρασία είναι η πρώτη ζώνη παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) που εντάσσεται στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ιδιαίτερα σημαντικό επίσης είναι ότι με την ένταξη αυτή στο Εθνικό Ευρετήριο ανοίγει ο δρόμος για τη διαδικασία ένταξης στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Το πλήρες κείμενο του φακέλου, όπως περιλαμβάνεται στο Εθνικό Ευρετήριο, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: Δελτίο_ΑΠΚ_Σαντορίνη-1
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου
[adning id="140783"]