27.1 C
Santorini
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Γνωριμία με το έργο του Αλέκου Φασιανού, το Σαββατοκύριακο στο SAF

Πρωτοσέλιδα

Αφιερωμένο στο έργο του Αλέκου Φασιανού θα είναι το εικαστικό εργαστήρι του κύκλου “Γνωρίζοντας τους Έλληνες ζωγράφους” που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, 10-11 Μαρτίου, στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, στη Βλυχάδα.

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε το 1935 στην Ακρόπολη. Η μητέρα του ήταν φιλόλογος και έχοντας μεγάλη αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό επισκεπτόταν με τον Αλέκο Φασιανό τα μουσεία της Αθήνας. Ως παιδί ξεχώρισε τα εικονογραφημένα αγγεία γιατί απεικόνιζαν ανθρώπους σαν σκιές και ενδιαφέρθηκε για τα κυκλαδικά ειδώλια με τα μονοκόμματα σώματα. Ο πατέρας του ήταν μουσικός και συνθέτης, καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο και μουσικός αξιωματικός. Παρότρυνε τον Αλέκο να πάει στο ωδείο και εκεί έμαθε να παίζει βιολί. Αργότερα τον οδήγησε σε ένα εργαστήριο επιγραφών για να μάθει ζωγραφική. Μέχρι τα 17 του ζωγράφιζε μόνος του βλέποντας τον κόσμο των εκκλησιαστικών εικόνων, καθώς ο παππούς του ήταν παππάς.

Στη συνέχεια μπήκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και φοίτησε στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη. Ασχολήθηκε με την αγγειογραφία, τη σκηνογραφία, τη χαρακτική, εικονογράφησε βιβλία και έφτιαξε αφίσες για το θέατρο. Μια υποτροφία τον οδήγησε στο Παρίσι το 1962 και το 1966 εγκαταστάθηκε τελικά εκεί. Το Παρίσι έγινε έκτοτε ο τόπος εργασίας του, ωστόσο όπως ομολογεί και ο ίδιος ο τόπος απ’ όπου εμπνέονταν παρέμεινε η Ελλάδα, η γειτονιά του και οι άνθρωποι που την κατοικούσαν.

Διαφήμιση


Η ζωγραφική του θεματολογία είχε ανέκαθεν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Στην αρχή ζωγράφιζε ανθρώπους με στολές εμπνευσμένος από τις στολές που υπήρχαν στο σπίτι του μιας και ο πατέρας του ήταν αξιωματικός της μουσικής όπως λέει. Θεωρούσε πως κανείς πρέπει να ζωγραφίζει τον κόσμο του όπως τον βλέπει και όχι όπως πραγματικά είναι. Ο ίδιος έλεγε “να είσαι αληθινός, να δημιουργείς όπως μπορείς εσύ και όχι όπως σου έχουν μάθει σε κάποια σχολή”. Κάθε του δημιούργημα αποτυπώνει το συναίσθημά του. Του άρεσε να επεξεργάζεται τα πράγματα γύρω του, να τα αναπαριστά και έτσι να τα κρατάει στη μνήμη του.

Ο ίδιος αναφέρει πως οι Έλληνες και Γάλλοι ποιητές τον επηρέασαν περισσότερο από τους ζωγράφους. Διδάχτηκε λέει από την ίδια τη φύση και την πραγματικότητα.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο του Αλέκου Φασιανού μέσα από κατασκευές.

Συντονίστριες εργαστηρίου: Ελένη Παλλέ, Λυδία Καραγιαννίδη

Μέρες/ώρες εργαστηρίων
Σάββατο 10/3
Ώρα: 16:00-17:30 για μαθητές Α, Β, Γ δημοτικού

Κυριακή 11/3
Ώρα 10:30-12:00 για μαθητές Α, Β, Γ δημοτικού
Ώρα 12:30-14:00 για μαθητές Δ, Ε, Στ δημοτικού

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και εξασφαλίζεται με την έγκαιρη τηλεφωνική επικοινωνία του γονέα στο τηλέφωνο 2286085141 (Τετάρτη-Παρασκευή, 10:00-16:00). Καθώς οι θέσεις ανά τμήμα είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

Ροή ειδήσεων

Σαντορίνη: Τα κρουαζιερόπλοια του Ιουλίου

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν για δεύτερο μήνα στη σειρά οι προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και καταγράψει το ημερολόγιο του Atlantea, τον Ιούλιο αναμένεται να καταπλεύσουν στη Σαντορίνη 119 κρουαζιερόπλοια.