Σ. Τσιόδρας: Δεν υποκαταγράφουμε θανάτους – Ελπίδες θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα

Ν. Χαρδαλιάς: Μέτρα τοπικής εμβέλειας όπου απαιτείται

Εικοσιένα νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα (6/5) ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας. Από τα νέα κρούσματα, τα 11 σχετίζονται με υγειονομική δομή των ενόπλων δυνάμεων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 2.663, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, τα 603 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.326 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 36, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Από αυτούς, οι 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ σε ποσοστό 95% έχουν υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος, ο 147ος στη χώρα. Οι 40 από τους θανόντες ήταν γυναίκες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 75 έτη. Επίσης, 82 άνθρωποι έχουν βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 87.052 κλινικά δείγματα, ενώ τα 1.200 δείγματα που ελήφθησαν από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ήταν όλα αρνητικά.

Απαντώντας στην “φιλολογία”, όπως είπε, που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την καταγραφή των θανάτων στη χώρα μας, ο κος Τσιόδρας σημείωσε ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Νόσων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οποιοσδήποτε ασθενής σε οποιοδήποτε περιβάλλον είχε θετικό μοριακό έλεγχο και πέθανε, θεωρείται κρούσμα-θύμα του κορονοϊού. “Δεν υπήρξε σε μας υποεκτίμηση του φαινομένου”, σημείωσε εμφατικά, συμπληρώνοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που πέθαναν στη χώρας μας, είχαν την τυπική εικόνα της πνευμονίας και της αναπνευστικής ανεπάρκειας, η οποία είναι χαρακτηριστική των σοβαρών περιπτώσεων της νόσου.

Ο κος Τσιόδρας μίλησε επίσης για μια ενθαρρυντική προσέγγιση στην πρόληψη και τη θεραπεία του κορονοϊού, η οποία αναδεικνύεται τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά τα αντισώματα που στοχεύουν σε ευάλωτες θέσεις, στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού, τις οποίες χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί. Όπως τόνισε, τα αντισώματα αυτά αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων. “Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου. Ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε χθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία”, τόνισε, λέγοντας μάλιστα ότι πολλές ομάδες στον κόσμο μελετούν τέτοια αντισώματα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των κουνουπιών, ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι ο ιός “δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών, τουλάχιστον όπως ισχύει με τα μέχρι τώρα δεδομένα από χώρες που υπήρχε κορονοϊός και κουνούπια”. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο καλός αερισμός των χώρων παραμένει σημαντικός και το καλοκαίρι για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

Ο κος Τσιόδρας επανήλθε και στο θέμα των υφασμάτινων μασκών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επικινδυνότητα που ενδεχομένως κρύβουν, τονίζοντας ότι αν η χρήση τους είναι σωστή, μπορούν να βοηθήσουν σύμφωνα με διεθνείς παρατηρήσεις κατά 15-20% στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Επισήμανε πάντως ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του ιού αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, αν δεν την αλλάζεις όταν αποκτήσει υγρασία, αν την πιάνεις από μπροστά από το πρόσωπο, αν τη βγάζεις με λάθος τρόπο και δεν απολυμαίνεις τα χέρια σου με το αντισηπτικό ή με καλό πλύσιμο. Σχετικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανά φαινόμενα bullying μεταξύ μαθητών, ο κος Τσιόδρας ανέφερε πως είναι ένα  θέμα που η επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί, καθώς σε καμία περίπτωση δε θέλει να λειτουργήσει αρνητικά στον χώρο του σχολείου.

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η έκβαση αυτής της φάσης κρίνεται στις λεπτομέρειες και η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων αποτελεί συλλογική προσπάθεια. “Κάθε φορά που παρακάμπτουμε τις οδηγίες, τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων απομακρύνονται”, υπογράμμισε και κατέστησε σαφές πως το καθημερινό μας στοίχημα είναι η ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Όπως ενημέρωσε, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε ελέγχους σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ, κατά τις οποίες βεβαιώθηκαν παραβάσεις, έγιναν συλλήψεις και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες διώξεις σε 6 περιπτώσεις, και δη σε 3 περιπτώσεις στη Λάρισα, μία στη Λαμία, μία στο κέντρο της Αθήνας και μία στην Κηφισιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση και κάλεσε τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα και τις οδηγίες, λέγοντας πως η συμπεριφορά τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Αγία Παρασκευή, είπε πως δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. “Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών. Χθες Τρίτη επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε πως η ευθύνη απέναντι στους πολίτες και ο σεβασμός στην προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που τηρεί τα μέτρα και ακολουθεί τις οδηγίες, επιβάλλει τη λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα ενημέρωσε πως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στον χώρο, και η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί και μέχρι νεοτέρας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη