Διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση των self test από τους πολίτες, έδωσε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα καθολικό μέτρο, προαιρετικό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό όμως για ομάδες πληθυσμού οι οποίες έχουν σχέση με κρίσιμες δραστηριότητες που θα πρέπει με ασφάλεια να λειτουργήσουν.
Η διάθεση των τεστ θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία και κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και σε συνεργασία με τα φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, εξετάζεται τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητας σε άτομα έως 67 ετών, δεδομένου ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι εργασιακή ενεργή, είπε ο κος Κοντοζαμάνης.
Υποχρεωτικό και μη το self test
Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομική δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και την ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τομέα τουρισμού, στην μεταποίηση και στα δικαστήρια να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού.
Επιπλέον προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δε θα είναι υποχρεωτική η χρήση τεστ, παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη. Για τη δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει πλατφόρμα selftesting.gov.gr, μέσω της οποίας θα παρέχονται και όλες οι πληροφορίες.
Τρόπος χρήσης των self test
Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα rapid test. Είναι κυρίως ρινικά test ή test λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι πολίτες με δεύτερο rapid test, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το θετικό αποτέλεσμα.
Self test για περιορισμό της διασποράς και επανεκκίνηση δραστηριοτήτων
Όπως είπε ο κος Κοντοζαμάνης, η κυβέρνηση υλοποιεί μια νέα δράση στον τομέα των διαγνωστικών ελέγχων που θα επιτρέψει σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιασμού του πληθυσμού να επανεκκινήσουν οι δραστηριότητες. Η δράση αυτή είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου και τυχαιοποιημένου ελέγχου και αφορά στη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, κυρίως για την έγκαιρη ανεύρεση ασυμπτωματικών φορέων, οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν. Είναι γνωστό ότι ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του ιού δεν έχουν συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν, και οι τακτικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.
Η εκστρατεία του διαγνωστικού ελέγχου υλοποιείται μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. “Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων”, κατέληξε ο κος Κοντοζαμάνης.
Γκ. Μαγιορκίνης: Είναι αληθές το δίχτυ ασφαλείας που θα δημιουργεί το self test
Τα self test δεν δημιουργούν ψευδή αίσθηση ασφάλειας αλλά μας βοηθούν με εύκολο τρόπο να ελέγχουμε αν είμαστε θετικοί, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. “Η εφαρμογή αυτού του τεστ δεν διαφέρει πολύ από τα ένα απλό τεστ κύησης. Η λήψη δείγματος γίνεται από το σάλιο στο στόμα κι από το εσωτερικό της μύτης”, ανέφερε και πρόσθεσε πως έχει υψηλή ευαισθησία που φτάνει το 80%, είναι αξιόπιστο και εύχρηστο και η εκμάθηση της διαδικασίας είναι “ιδιαίτερα εύκολη” απαιτώντας την παρακολούθηση ενός τρίλεπτου βίντεο. Υπογράμμισε δε πως η διενέργειά του μία φορά την εβδομάδα “μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στον περιορισμό της πανδημίας”.
Με βάση την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, ο κος Μαγιορκίνης εκτιμά πως ένα στα 20 άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον 1 στις 5 άτυπες κοινωνικές συναντήσεις 4 ατόμων, θα οδηγήσει σε υπερμετάδοση. “Η πιθανότητα, λοιπόν, να βρεθούμε σε συνάντηση όπου θα βρίσκεται θετικό κρούσμα είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ σε αυτή τη συνάντηση, αν δεν φοράμε μάσκα, η πιθανότητα να κολλήσουμε είναι υψηλότερη από ποτέ”, συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ