Ο Δήμος Θήρας έδωσε στη δημοσιότητα, με ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο thira.gr, στις 9/7/2021, τη μελέτη με τίτλο “Καταγραφή κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων για τον Υπολογισμό της Φέρουσας Ικανότητας του Δήμου Θήρας”.
Η μελέτη εκπονήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών (ΣΠΕ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ανάδοχος και συντονιστής του όλου έργου ήταν ο πολεοδόμος μηχανικός Παναγιώτης Βουλέλλης. Την ομάδα έργου αποτέλεσαν οι: Ευάγγελος Ασπρογέρακας, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βούλα Διδώνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Χριστίνα Καρακίζη, Τοπογράφος Μηχανικός, Μανώλης Κορονιός. Γεωγράφος, Αμαλία Κουδούνη, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Ρίβα Λάββα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ, Μιλτιάδης Λάζογλου, Πολεοδόμος Χωροτάκτης, Μαρια Τζιράκη, Πολεοδόμος Μηχανικός. Την επιστημονική υποστήριξη έργου είχαν οι: Γιάννης Παλαιοκρασσάς, πρ. Επίτροπος Περιβάλλοντος ΕΕ, μέλος ΔΣ ΕΛΛΕΤ και Κωνσταντίνος Σερράος, Καθηγητής ΕΜΠ, μέλος ΔΣ ΕΛΛΕΤ.
Σύμφωνα με τη μελέτη η Φέρουσα Ικανότητα μιας περιοχής αποτελεί ένα πολυεπίπεδο και εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα που αποσκοπεί, αφενός μεν στον υπολογισμό του επιπέδου βιωσιμότητας ενός τόπου και αφετέρου δε στον προσδιορισμό των επιπέδων αντοχής του, σε διακριτούς τομείς ενδιαφέροντος κατά περίπτωση (π.χ. οικονομία, κοινωνία, υλικός και άυλος πολιτισμός περιβάλλον, κλπ.) και υπό, επίσης κατά περίπτωση, ποικίλες επιβαρύνσεις. Ειδικά στην περίπτωση του Δήμου Θήρας κρίσιμη είναι η συνθετική και αξιολογική έκθεση των πραγματικών χαρακτηριστικών και δεδομένων που αφορούν το φυσικό και ευρύτερο πολιτισμικό περιβάλλον, όπως επίσης και την τοπική κοινωνία και οικονομία, στο σύνολο της περιοχής του, αλλά και στις επιμέρους διακριτές υποπεριοχές του, και παράλληλα και η ανάδειξη των σημαντικών προβλημάτων, που εμφανίζονται μεταξύ άλλων λόγω αυξανόμενων ροών, αλλά κυρίως πυκνοτήτων (αυξανόμενο πλήθος σε μικρότερα χρονικά διαστήματα) επισκεπτών / τουριστών. Είναι επομένως ορατή πλέον σε όλους η ανάγκη διαχείρισης αυτού του φαινομένου που δεν μπορεί, παρά να βασιστεί στην προσπάθεια εκτίμησης των ορίων αντοχής του νησιού και των επιμέρους υποπεριοχών του στις επιβαρύνσεις που δέχεται για την επίτευξη ενός βιώσιμου τουριστικού πρότυπου ανάπτυξης, με επικέντρωση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου.
Στο πλαίσιο αυτό κύριο στόχο της μελέτης αποτέλεσε η συστηματική καταγραφή των διαθέσιμων (ιδιαιτέρως δε των χρονολογικά πιο πρόσφατων) χωρικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων για το Δήμο Θήρας, καθώς και η συγκρότηση μιας επιστημονικά ορθής μεθοδολογικής προσέγγισης, έτσι ώστε να μπορεί σε επόμενο χρόνο να προσδιοριστεί η Φέρουσα Ικανότητα του Δήμου Θήρας.
Η μελέτη, που στην έντυπη έκδοσή της εκτείνεται σε 284 σελίδες συμπεριλαμβανομένων των πινάκων, των χαρτών και των διαγραμμάτων, είναι διαθέσιμη σε μορφή pdf εδώ.