Ικανοποίηση από την αθώωση Πουσσαίου

Πριν λίγες μέρες έληξε η  πολύμηνη ταλαιπωρία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Πουσσαίου, μετά την ομόφωνη αθώωση του από το 5μελές Εφετείο Αιγαίου. Την απαλλαγή του είχε ζητήσει και ο Εισαγγελέας.

Το ιστορικό της υπόθεσης,  όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ” της Σύρου, έχει ως εξής:

“Το θέμα που οδήγησε τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων στο εδώλιο του δικαστηρίου στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, ξεκίνησε το 2007 όπου ως Δήμαρχος της Ίου επιδίωξε και κατάφερε όχι μόνο να δημιουργήσει ένα πρότυπο τυροκομείο, αλλά και να εξασφαλίσει την οικονομική ευημερία 52 οικογενειών που ασχολούνταν με την κτηνοτροφία.

Το δημοτικό τυροκομείο αξίας τότε 1 εκατ. ευρώ εξασφάλισε την παραμονή των συγκεκριμένων οικογενειών στο νησί, αλλά και την παραγωγή πέντε ειδών τυριών, που η ετήσια παραγωγή τους, τότε, άγγιζε τους 55 τόνους. Επίσης, δημιούργησε θέσεις εργασίας σε μόνιμους κατοίκους.

Αυτό ήταν ένα σημαντικό έργο για το νησί και για το οποίο ο κ. Πουσσαίος έδωσε όλες του τις δυνάμεις προκειμένου το τυροκομείο να λειτουργήσει σωστά. Μάλιστα, σε ειδική τελετή στη Μαδρίτη, το τυροκομείο της Ίου ήταν ανάμεσα στις 12 τελικές υποψηφιότητες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρηματικότητας 2010.

Όμως, παρ’ όλα αυτά βρέθηκε ένας κάτοικος του νησιού και μάλιστα από την “οικογένεια” των κτηνοτρόφων, που δημιούργησε, προφανώς παρασυρόμενος από προσωπικά του κίνητρα, το πρόβλημα για το οποίο ο Αντιπεριφερειάρχης κρίθηκε ένοχος. Ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος έκλεισε με μπάζα το δρόμο πρόσβασης προς το τυροκομείο με τη δικαιολογία ότι ο δρόμος που οδηγεί στην μονάδα ήταν δρόμος δουλείας, με αποτέλεσμα ο κ. Πουσσαίος να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του, σε μια προσπάθεια να μη μείνει το τυροκομείο αποκλεισμένο. Παράλληλα, ο κ. Πουσσαίος στην προσπάθειά του να βοηθήσει την όλη υπόθεση βρέθηκε ως κατηγορούμενος στις αίθουσες του δικαστηρίου, με το αιτιολογικό ότι παραποίησε το επίμαχο τοπογραφικό, σχεδιάζοντας πάνω σε αυτό έναν ανύπαρκτο δρόμο.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πουσσαίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 9μηνη φυλάκιση, με κίνδυνο, εάν και εφ’ όσον και το Εφετείο Αιγαίου έβγαζε καταδικαστική απόφαση, να εμπέσει του αξιώματός τους.

Κατά τη διάρκεια της 3ωρης εκδίκασης της συζήτησης της υπόθεσης, 4 ήταν οι βασικοί μάρτυρες οι οποίοι έδωσαν με στοιχεία, αλλά και με σαφείς απαντήσεις, το τι πραγματικά συνέβη το 2007.

Ο Δημήτρης Δρυμπέτας, Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ο οποίος κατέθεσε τα πραγματικά στοιχεία για τα όσα είχαν διαδραματιστεί τη συγκεκριμένη περίοδο και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Τυροκομείου της Ίου. Να σημειωθεί ότι ο κ. Δρυμπέτας το 2007 ήταν προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας Κυκλάδων.

Όμως και η τοποθέτηση του Μηχανικού του Δήμου Ίου κ. Ναυπλιώτη, ήταν σημαντικότατη, αφού έδωσε το στίγμα της υπόθεσης, περιγράφοντας με αναλυτικό τρόπο για ποιο λόγο σχεδιάστηκε πάνω στο τοπογραφικό ο επίμαχος δρόμος, τονίζοντας ότι ο Γιώργος Πουσσαίος δεν είχε καμία εμπλοκή στην όλη υπόθεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η μαρτυρία του πρώην Αντιδημάρχου Ίου κ. Βολικάκη, αλλά και του Χρήστου Βολέκα, οι οποίοι τόνισαν ότι υφίσταται εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες ο επίμαχος δρόμος που οδηγεί στο Τυροκομείο, κάτι που αμφισβητούσε το 2007 ο αντίδικος του κ. Πουσσαίου και ο οποίος για προσωπικά του συμφέροντα δημιούργησε την όλη κατάσταση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του δικηγόρου του κ. Πουσσαίου, κ. Καραμανή, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι “αυτός ο άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση με αυτά που κατηγορείται”.

Στη κατάθεσή του ο Γιώργος Πουσσαίος υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που έκανε για την κατασκευή και την ομαλή λειτουργία της τυροκομικής μονάδας, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο δεν είχε καμία ανάμειξή του στην υπόθεση της “παραποίησης” του επίμαχου τοπογραφικού, αλλά και ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του δρόμου, ουδέποτε αμφισβητήθηκε στο παρελθόν, ούτε καν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Τυροκομείου.

Αμέσως μετά την ομόφωνη αθωωτική απόφαση της σύνθεσης του δικαστηρίου, εμφανώς συγκινημένος, αλλά και ανακουφισμένος ο Γιώργος Πουσσαίος, ευχαρίστησε όλους όσους βρέθηκαν στο πλευρό του.”


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη