Απεβίωσε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας

Από το 1956 έως το 1960 ήταν υπεύθυνος για τις πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές μελέτες της ανοικοδόμησης της Σαντορίνης μετά τις καταστροφές του σεισμού

Απεβίωσε χθες 19/2/23, σε ηλικία 98 ετών ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μοντέρνους αρχιτέκτονες της γενιάς του. Το όνομά του συνδέθηκε άμεσα με τη Σαντορίνη, καθώς για μία τετραετία μετά τον σεισμό του 1956, ως υπάλληλος στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων, ήταν υπεύθυνος για τις πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές μελέτες της ανοικοδόμησης του νησιού μετά τις καταστροφές.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της ανοικοδόμησης της Σαντορίνης, με φωτογραφίες, σχέδια και απεικονίσεις υπάρχουν εδώ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Μηχανικών Επαρχίας Θήρας αναφέρει τα παρακάτω για την απώλειά του:

“Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας. Γεννημένος στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Σίκινο, αφιερώθηκε στην αρχιτεκτονική με πάθος, μέχρι το τέλος της ζωής του και με το πλούσιο αρχιτεκτονικό του έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δικαίως θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της γενιάς του.

Συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη Σαντορίνη ως επικεφαλής της ομάδας αρχιτεκτόνων που ανέλαβε το έργο της ανοικοδόμησης μετά το σεισμό του 1956. Επί 4 χρόνια (1956-1960) έμεινε στο νησί και υπό αντίξοες συνθήκες μελέτησε και επέβλεψε τις επεκτάσεις 10 οικισμών, τον σχεδιασμό ενός νέου οικισμού (Καμάρι) καθώς επίσης πλήθος δημοσίων κτιρίων όπως σχολείων, νηπιαγωγείων, κοινοτικών κέντρων, μουσείων, δικαστηρίων (σημερινή ΔΟΥ Θήρας). Το έργο αυτό, ένα από τα ελάχιστα υλοποιημένα παραδείγματα οργανωμένης πολεοδομικής ανοικοδόμησης στην Ελλάδα, έχει καταγραφεί όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή ιστοριογραφία της αρχιτεκτονικής, ως υπόδειγμα σύγχρονης δόμησης σε ένα ιδιαίτερο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον.

Χρέος μας είναι η προστασία αυτής της σημαντικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς χαρακτηρίζοντας το σύνολο των δημοσίων κτιρίων εκείνης της περιόδου ως μνημεία και αποκαθιστώντας τα με σεβασμό ως προς την αρχική τους μορφή”.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη