Να καθιερωθεί ως υποχρεωτική η ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης όλων των οικοδομικών έργων που εκτελούνται, προκειμένου να εκδοθεί η ανάλογη οικοδομική άδεια, ζητά με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων. Την επιστολή συνυπογράφουν οι Σύλλογοι Μηχανικών Μυκόνου, Νάξου, Θήρας και Τήνου.
“Η κατασκευή των τεχνικών έργων, σε σύγκριση πχ με την παραγωγή των βιομηχανικών προϊόντων έχει πολλές ιδιαιτερότητες και επιπλέον δυσκολίες. Κάθε τεχνικό έργο είναι μοναδικό, υλοποιείται στην ύπαιθρο και όχι σε στεγασμένο χώρο, υλοποιείται μακριά συνήθως από το γραφείο του μηχανικού που το επιβλέπει, χρησιμοποιούνται υπεργολάβοι και όχι μόνιμο προσωπικό, ενώ το κόστος τους είναι μεγάλο και τα λάθη δύσκολα αναστρέψιμα.
Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να προβλεφθεί κάθε πιθανή απρόοπτη κατάσταση, αστοχία, λάθος τόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης, όσο και κατά την υλοποίηση του έργου.
Ειδικά στον γεωγραφικό χώρο των Κυκλάδων που δραστηριοποιούμαστε εμείς, όπου η κατασκευαστική σεζόν είναι μικρή, η χρονική πίεση έγκαιρης υλοποίησης ενός έργου μεγάλη και οι συνθήκες υλοποίησης ενός έργου πολύ πιο δύσκολες σε σχέση με ένα μεγάλο αστικό περιβάλλον, οι πιθανότητες λάθους, αστοχίας ή παράβλεψης είναι πολύ μεγαλύτερες.
Σε αυτό το τόσο αβέβαιο περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας που να καλύπτει τόσο τον κύριο του έργου όσο και τους μηχανικούς. Σε κάθε έργο που επιβλέπει ένας μηχανικός, όσο τυπικός και να είναι, αν συμβεί οποιαδήποτε ζημιά, βλάβη, ατύχημα μπορεί να κληθεί να πληρώσει τόσο αυτός, όσο και ο κύριος του έργου, τεράστια ποσά σε βαθμό που να ανατραπεί πλήρως η ζωή τους.
Η πολιτεία δεν μπορεί να θεωρεί φυσιολογική μια κατάσταση όπου κάθε μηχανικός, κάθε φορά που αναλαμβάνει την επίβλεψη ενός έργου έναντι μιας συμβατικής αμοιβής να είναι έκθετος και απροστάτευτος σε τόσους κινδύνους.
Για τον λόγο αυτό απευθυνόμαστε στο ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ, τους δύο φορείς που κάθε μηχανικός θεωρεί προστάτες του και ζητάμε να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης οποιουδήποτε έργου προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια. Όπως για παράδειγμα για να εκδοθεί πλέον μια οικοδομική άδεια είναι προϋπόθεση η σύμβαση με Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων, να απαιτείται σύμβαση με ασφαλιστική εταιρία.
Παρ’ όλο που το κόστος είναι απολύτως λογικό (επιβάρυνση μικρότερη του 1% επί του προϋπολογισμού του έργου) σχεδόν κανένας ιδιοκτήτης δεν προχωράει στην ασφάλιση του έργου εφόσον αυτή δεν είναι υποχρεωτική.
Με την πρότασή μας όμως διασφαλίζεται ο κύριος του έργου, ο μηχανικός αλλά και αυτός που μπορεί να υποστεί μια ζημιά, αφού σε πολλές περιπτώσεις μια ζημιά μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ την δυνατότητα αποζημίωσης τόσο του μηχανικού όσο και του ιδιοκτήτη.
Ας σκεφτούμε τι θα γινόταν αν δεν ήταν υποχρεωτική η ασφάλιση κάθε οχήματος. Όσο προσεκτικός και αν είναι κάποιος οδηγός σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, με ένα στιγμιαίο λάθος μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή ζημιά. Τι θα γινόταν τότε; Παρ’ όλα αυτά όμως, αν δεν ήταν υποχρεωτική η ασφάλιση των οχημάτων πόσα οχήματα θα ήταν ασφαλισμένα;
Ενώ η κατασκευή ενός έργου είναι εξίσου αν όχι περισσότερο επικίνδυνη σε σχέση με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου και το κόστος μιας πιθανής ζημιάς το ίδιο ή πολύ μεγαλύτερο θεωρούμε απολύτως λογικό το αίτημά μας.
Ελπίζουμε να συμφωνείτε και εσείς με την πρότασή μας και να προχωρήσετε στις ενέργειες που απαιτούνται για την υιοθέτηση του σχετικού μέτρου.”