Επιχορήγηση του ΙΜΠΗΣ από το Ίδρυμα Λ. & Ε. Νομικού

Από την ίδρυσή του το 1995 μέχρι σήμερα, το ΙΜΠΗΣ προσπαθεί να θωρακίσει τη Σαντορίνη με ένα αξιόπιστο σύστημα για την έγκαιρη πρόβλεψη τυχόν επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου

Επιχορήγηση 25.000 ευρώ εξασφάλισε για το 2023 το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) από το Ίδρυμα Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού (Τελεφερίκ), ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του τους επόμενους μήνες.

Η διακοπή της χρηματοδότησης τα τρία τελευταία χρόνια, με την οποία ήρθε αντιμέτωπο το ΙΜΠΗΣ, θα οδηγούσε νομοτελειακά στη διακοπή λειτουργίας του Παρατηρητηρίου και των δικτύων παρακολούθησης, κάτι που θα εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Με την επιχορήγηση από το Ίδρυμα Λ. & Ε. Νομικού, το ΙΜΠΗΣ θα μπορέσει να καλύψει τις άμεσες δαπάνες λειτουργίας και της συντήρησης των υπαρχόντων δικτύων παρακολούθησης, παραμένει ωστόσο η ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων πόρων ώστε να αντικατασταθούν σταθμοί και όργανα με προβλήματα λειτουργίας αλλά και να επεκταθούν τα δίκτυα παρακολούθησης.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Σε ευχαριστήρια επιστολή του προς το Ίδρυμα Λ. & Ε. Νομικού, το ΔΣ του ΙΜΠΗΣ αναφέρει τα παρακάτω:

Αξιότιμα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος Λ. & Ε. Νομικού, 

με την παρούσα επιστολή το Δ.Σ. του ΙΜΠΗΣ σας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες για την επιχορήγηση της λειτουργίας του για το έτος 2023 με το ποσό των 25.000€. Με τη συμβολή σας αυτή το ΙΜΠΗΣ θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα στους επόμενους μήνες το έργου του, το οποίο παρέχει εδώ και 30 χρόνια από την ίδρυσή του το 1995.

Το ΙΜΠΗΣ είναι το μοναδικό Ηφαιστειολογικό Παρατηρητήριο στην Ελλάδα που λειτουργεί με την ανιδιοτελή και εθελοντική συμβολή Ελλήνων επιστημόνων και της κοινωνίας της Σαντορίνης. Παρακολουθεί συστηματικά το ηφαίστειο της Σαντορίνης διατηρώντας σε λειτουργία το μεγαλύτερο (9 σταθμούς) συνεχούς λειτουργίας σεισμολογικό δίκτυο στο νησί, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της σεισμολογικής παρακολούθησης, το μοναδικό δίκτυο γεωδαιτικής παρακολούθησης με 4 σταθμούς GNSS πραγματικού χρόνου, την παρακολούθηση της παραμόρφωσης του νησιωτικού συμπλέγματος από τους δορυφόρους Sentinel σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Εταιρεία, μέσω της υπηρεσίας SNAPPING, το μοναδικό σταθμό γεωχημικής παρακολούθησης (μέτρηση ροής CO2) στη Νέα Καμένη, το μοναδικό δίκτυο υπόγειας και επίγειας θερμικής παρακολούθησης της Νέας Καμένης, ενώ υλοποιεί συστηματικές ετήσιες ή εξαμηνιαίες περιοδικές γεωχημικές μετρήσεις και αναλύσεις εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. 

Το Ινστιτούτο, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, προσπαθεί να θωρακίσει τη Σαντορίνη με ένα αξιόπιστο σύστημα για την έγκαιρη πρόβλεψη τυχόν επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποφυγή κινδυνολογιών, όπως αποδείχτηκε κατά την περίοδο διέγερσης του 2011-2012. 

Η διακοπή της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου τα τελευταία 3 έτη θα οδηγούσε νομοτελειακά στη διακοπή λειτουργίας του Παρατηρητηρίου και των δικτύων παρακολούθησης με τους τεράστιους κινδύνους που θα εγκυμονούσε κάτι τέτοιο στην ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Για τον λόγο αυτό το ΙΜΠΗΣ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στο Ίδρυμα Λ. & Ε. Νομικού, με την οικονομική ενίσχυση του οποίου, το Ινστιτούτο θα μπορέσει να καλύψει τις άμεσες δαπάνες λειτουργίας των επόμενων μηνών και της συντήρησης των υπαρχόντων δικτύων παρακολούθησης. Σε συνέχεια αυτής της χρηματοδότησης, θα καταθέσουμε αναλυτικό υπόμνημα του τρόπου αξιοποίησης της χρηματοδότησης από το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό για τη λειτουργία των δικτύων του ΙΜΠΗΣ. 

Με τη βοήθειά σας το ΙΜΠΗΣ θα συνεχίσει το έργο του, αν και παραμένει η σοβαρή ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων πόρων για την αντικατάσταση σταθμών και οργάνων με προβλήματα λειτουργίας, καθώς και για την επέκταση των δικτύων παρακολούθησης. 

Ευχαριστούμε και ευελπιστούμε και σε μελλοντική μας συνεργασία.

Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη