Με την ανάλυση του σχεδιασμού της για θέματα πολιτικής προστασίας για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά ξεκίνησε η παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος της Θηραϊκής Πολιτείας. Η σχετική ενημέρωση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 26/4 προς τους δημοσιογράφους του νησιού, σε χώρο έναντι του Γ.Ν. Θήρας, που θα στεγάσει και το εκλογικό κέντρο της δημοτικής παράταξης.
Μετά την σύντομη εισαγωγή του επικεφαλής της Θηραϊκής Πολιτείας Νίκου Ζώρζου, ο λόγος δόθηκε στον επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας της παράταξης, Νικόλαο Δαμίγο, ο οποίος είναι εν ενεργεία στρατιωτικός, Ανθυπασπιστής στον 2ο Λόχο Εθνοφυλακής. Ο κος Δαμίγος μίλησε για το Σχέδιο Εκκένωσης Χωριών Νήσων Θήρας & Θηρασίας με την κωδική λέξη “ΘΗΡΑΣ”, το οποίο συντάχθηκε λεπτομερώς από τον ίδιο για λογαριασμό της Θηραϊκής Πολιτείας, σε εκτέλεση του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ”, με σκοπό την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της παραμονής τους πλησίον περιοχής που απειλείται από ένα καταστροφικό φαινόμενο (εκδήλωση σεισμού ή ηφαιστειακής δραστηριότητας) που είναι σε εξέλιξη ή που πρόκειται να εξελιχθεί.
Την πολύ μεγάλου όγκου δουλειά για την εκπόνηση του σχεδίου “ΘΗΡΑΣ” παρουσίασε συνοπτικά ο κος Δαμίγος, ο οποίος στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις, εξειδικεύοντας περαιτέρω σημεία του σχεδίου. Δείτε την παρουσίαση στο παρακάτω βίντεο.
Στο σχέδιο “ΘΗΡΑΣ” ορίζονται και προβλέπονται με μεγάλη λεπτομέρεια τα παρακάτω:
- Σημεία ζωτικής σημασίας: α) ο Κρατικός Αερολιμένας Σαντορίνης, β) οι όρμοι, γ) οι εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, δ) οι κεραίες τηλεπικοινωνίας, ε) τα αρχαιολογικά σημεία, στ) τα έργα κοινής ωφέλειας
- Ακτές πρόσβασης πλωτών μέσων: Ορίζονται τα παράκτια σημεία, στα οποία θα μπορούν να προσεγγίσουν πλωτά μέσα, για την παραλαβή των κατοίκων του νησιού σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η εκκένωσή του.
- Σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού: Ορίζονται τα σημεία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που θα κριθούν απαραίτητες οι εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών λόγω της κατάστασης, ως χώροι φιλοξενίας των πληγέντων.
- Ζώνες ρίψεως εφοδίων: Ορίζονται τα σημεία στα οποία θα μπορούν εναέρια μέσα της Π.Α. να προσεγγίσουν και να τροφοδοτήσουν το νησί με ανθρωπιστική βοήθεια.
- Εκτός του Σχεδίου Εκκένωσης των χωριών, έχουν επίσης προβλεφθεί και δημιουργηθεί τα παρακάτω:
Α. Σχέδιο Εκκένωσης για τους Όρμους Μέσα Γιαλό και Αθηνιό της νήσου Θήρας και για τον Όρμο Κόρφο της νήσου Θηρασίας, το οποίο αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προστασία και την υγεία των πολιτών όταν οι εν λόγω όρμοι απειλούνται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή και ο κίνδυνος λόγω της παραμονής των πολιτών εκεί είναι σοβαρός.
Β. Σχέδιο Εκκένωσης Σχολικών Μονάδων
Γ. Σχέδιο Εκκένωσης Εργασιακών Χώρων
Δ. Προγραμματισμός δράσεων του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Οι δράσεις αφορούν έργα όπου με την διεκπεραίωσή τους θα ληφθούν μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.
Ε. Δίκτυο επικοινωνίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Πολιτικής Προστασίας του νησιού με τα διακριτικά κλήσεών τους.
Στ. Εβδομαδιαίο μενού σίτισης εφόσον κριθεί απαραίτητη η φιλοξενία των πληγέντων στα σημεία συγκεντρώσεως πληθυσμού.
Ζ. Πίνακας εικονογραφημένου ιατροφαρμακευτικού υλικού για δημιουργία μη επανδρωμένων σταθμών Α’ βοηθειών σε όρμους, χωριά και σημεία του κεντρικού οδικού δικτύου των νήσων Θήρας και Θηρασίας.
Η. Κυτίο έκτακτης ανάγκης με βασικά υλικά που προβλέπεται να περιέχει, προκειμένου αυτό να τοποθετηθεί σε κτηριακές εγκαταστάσεις.
Θ. Μακέτες ένδειξης τοποθεσίας ανά τομέα και υπόδειξης των σημείων συγκεντρώσεως πληθυσμού.
Ι. Μακέτες κατευθύνσεως των πληγέντων πολιτών προς τα σημεία συγκεντρώσεως πληθυσμού.
Κ. Μακέτες ένδειξης των σημείων συγκεντρώσεως πληθυσμού όταν οι πληγέντες βρεθούν στα σημεία.
Λ. Μακέτα Οδηγιών σε περίπτωση εκδήλωσης τσουνάμι. Η μακέτα περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Εκκένωσης των Όρμων, με σκοπό να τοποθετηθεί σε Όρμους και παραλίες λουόμενων.
Μ. Άσκηση Πολιτικής Προστασίας με κύριο θέμα την εκκένωση χωριών και όρμων, με σκοπό να εξεταστεί και να αξιολογηθεί η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Πολιτικής Προστασίας του νησιού.
Αφού υπάρχει ήδη το σχέδιο Τάλως. Γιατί να εκπονηθεί ένα ακόμα σχέδιο; Μήπως έχει γίνει clopy paste;
Το είπαμε και στην παρουσίαση και θα το βρείτε και στο βίντεο αν το παρακολουθήσετε.
Το Σχέδιο Τάλως δίνει γενικές οδηγίες και ορίζει αρμοδιότητες.
Το Σχέδιο Θήρας το οποίο συντάχθηκε σε εκτέλεση των Ξενοκράτης, Τάλως και Εγκέλαδος εφαρμόζει όλα τα παραπάνω καλύπτοντας και εξειδικεύοντας τις ανάγκες του νησιού. Όχι δεν είναι copy paste.
Όταν θα έρθει η στιγμή να ενημερωθούν οι πολίτες για αυτό θα το διαπιστώσετε και ο ίδιος.
Επίσης στο συγκεκριμένο δημοσιογραφικό άρθρο γίνεται αναφορά και τι περιέχουν επιπλέον τα σχέδια τα οποία δεν περιέχουν τα σχέδια του Ελληνικού Κράτους.