Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έχει τεθεί από τις 13/6 το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο “Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και τις τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού”.
Η δημόσια διαβούλευση θα είναι διαθέσιμη εδώ μέχρι την Τρίτη 25/6, ώρα 09:00, και σε αυτή καλείται να συμμετάσχει κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Το πέμπτο μέρος του νομοσχεδίου αφιερώνει 13 άρθρα στην αναδιάρθρωση του πλαισίου για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, ορίζοντας ως ξεναγό “όποιον κατ’ επάγγελμα ξεναγεί και συνοδεύει αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητές ή επισκέπτες της χώρας σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένους ιστορικούς τόπους και περίκλειστα μνημεία, επεξηγώντας τη σημασία και την ιστορία τους και παρέχοντας πληροφορίες σε γλώσσα επιλογής τους για όλα τα ανωτέρω”.
Αντιδρώντας στις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για απαξίωση της ουσίας του επαγγέλματος του ξεναγού που από τη δεκαετία του ’50 υπήρξε κατά γενική ομολογία ο αποφασιστικός παράγοντας της ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού Τουρισμού.
“Στην Ελλάδα ο ξεναγός ποτέ δεν υπήρξε συνδεδεμένος με ένα συγκεκριμένο μνημείο ή μουσείο. Συνοδεύοντας τον επισκέπτη σε διαδρομές σε όλη την Ελλάδα, θαλάσσιες ή οδικές, συνδέει το παρελθόν με το παρόν, ερμηνεύοντας τα πάσης φύσεως αξιοθέατα της χώρας και αναδεικνύει τον πολιτισμό της, δηλαδή το σύνολο της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Αυτός ο ιδιαίτερος ρόλος του ξεναγού είχε αποτυπωθεί στον νόμο περί Ξεναγών του 1977 που η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού στο όνομα του εκσυγχρονισμού έρχεται να “εκσυγχρονίσει” τροποποιώντας τον ορισμό του επαγγέλματος” αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, σημειώνοντας πως ο πολύπλευρος ρόλος του ξεναγού πλέον περιορίζεται στην παρουσίαση οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων και περίκλειστων μνημείων.
“Αντί για την αριστεία, την οποία τόσο διαφημίζει η κυβέρνηση, προωθείται ένας δήθεν εκσυγχρονισμός στον χαμηλότερο μέσο όρο! Αντί ο ξεναγός να προωθεί μία ολιστική εμπειρία, καταδικάζεται σε μία τοπική υπηρεσία μίας χρήσης. Αντί για την ποιοτική αναβάθμιση, επιλέγεται η υποβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας”, συνεχίζει η Ομοσπονδία, καταλήγοντας πως οι ξεναγοί πρεσβεύουν το σύνολο της χώρας, το παρελθόν και το παρόν της και όχι μόνο την αίθουσα ενός μουσείου.
Με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών συντάσσεται και η Ένωση Ξεναγών Σαντορίνης, τονίζοντας πως το νέο σχέδιο νόμου υποβαθμίζει το έργο και τον ρόλο του ξεναγού στη χώρα, σε τοπικές παρουσιάσεις αντί για μια ολιστική εμπειρία.