Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι από τα τέλη του περασμένου Απριλίου το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που εντάχθηκε στη διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα εργασίας “INTERNATIONAL WINERIES FOR CLIMATE ACTION” (IWCA), που στοχεύει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του κλάδου σε παγκόσμια επίπεδο και τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο της σύνθετης διαδικασίας ένταξης, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη μέτρησε το ανθρακικό του αποτύπωμα σε ολιστικό επίπεδο (παραγωγή, αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συσκευασία, μεταφορές ανθρώπων και προϊόντων) και επαλήθευσε το αποτέλεσμα κατά ISO 14064, ακόμη μια πρωτιά στον ελληνικό οινικό κλάδο.
Όπως αναφέρει ο Στέλλιος Μπουτάρης, οινοποιός 5ης γενιάς και Διευθύνων Σύμβουλος του Κτήματος, είναι “ένα σημείο-σταθμός στην ιστορία της Κυρ-Γιάννη αλλά και ένα ορόσημο για το ελληνικό κρασί”, τονίζοντας παράλληλα ότι “πλέον οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν μεγάλες αποφάσεις και μεγάλες συνέργειες για να αντιμετωπιστούν. Μακρόπνοη στοχοθέτηση, ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας με τους κορυφαίους του πλανήτη. Αυτή είναι η δύναμη του IWCA”.
Καλωσορίζοντας επίσημα το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, η Πρόεδρος του IWCA Katie Jackson, οινοποιός 2ης γενιάς της Jackson Family Wines, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συστηματική δουλειά του οινοποιείου που συνέβαλε στην ένταξή του ως “Silver Member“, πληρώντας από την αρχή τις απαιτητικές προϋποθέσεις της ασημένιας βαθμίδας μελών.
“Δεν μπορούμε να κάνουμε σχέδια και ανακοινώσεις, όταν δεν ξέρουμε πού πραγματικά βρισκόμαστε. Η μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος είναι η κρίσιμη αφετηρία της προσπάθειας και μια ένδειξη ότι παρά την απίστευτη δυσκολία του εγχειρήματος, τόσο σε επίπεδο οικονομικών πόρων όσο και ανθρώπινου δυναμικού και χρόνου, έχεις ένα σοβαρό και υπεύθυνο πλάνο, και τη δέσμευση να το υλοποιήσεις. Όχι λόγια, πράξεις με μετρήσιμα αποτελέσματα”, τόνισε ο Στέλλιος Μπουτάρης.
Ως μέλος τoυ ΙWCA, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη έχει την υποχρέωση να μειώνει σταθερά κάθε χρόνο το ανθρακικό του αποτύπωμα φτάνοντας στην ουδετερότητα το 2050, ακολουθώντας και την εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών “Race to Zero”. Στόχος υψηλής δυσκολίας που όμως αντικατοπτρίζει τα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα του κλάδου διεθνώς, αφενός σε επίπεδο των νέων προαπαιτούμενων σε εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες αφετέρου στις προτεραιότητες που θα καθορίζουν τα κριτήρια αγοράς των νέων οινόφιλων στο άμεσο μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυρ-Γιάννη σύστησε την ομάδα “Βιώσιμης Ανάπτυξης” τον Νοέμβριο του 2022, με εξειδικευμένα στελέχη και επιστήμονες από το αμπέλι και την παραγωγή στις λειτουργίες, την εφοδιαστική αλυσίδα και την επικοινωνία, σηματοδοτώντας τη συστηματική οργάνωση και διαχείριση αυτού του κρίσιμου άξονα. Μέσα σε 16 μήνες, οι δύο πρώτοι στόχοι -ISO 14064 και ένταξη στο IWCA- υλοποιήθηκαν, ενώ την ίδια στιγμή, οι αμπελώνες του Κτήματος σε Νάουσα και Αμύνταιο έγιναν οι πρώτοι εκπρόσωποι της χώρας μας στο “The Regenerative Viticulture Foundation“, μια διεθνή κοινότητα που ανταλλάσσει τεχνογνωσία στην αναγεννητική αμπελοκαλλιέργεια. Η στοχοθέτηση της επόμενης διετίας έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι βιώσιμες και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες πρακτικές βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της Κυρ-Γιάννη από την ίδρυσή της το 1997 από τον Γιάννη Μπουτάρη (είχε προηγηθεί το 1992 η ίδρυση της ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ). Την τελευταία 20ετια, ο Στέλλιος Μπουτάρης ως επικεφαλής του Κτήματος, εντάσσει αυτή την κληρονομιά στην ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης.
Επόμενο πράσινο ραντεβού για το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι το Climate Week στη Νέα Υόρκη (22-29 Σεπτεμβρίου 2024) με ειδικό Press Event και γευσιγνωσία κρασιών χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος (low-emission wines) των οινοποιείων-μελών του IWCA.